Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Bojkot izbora jedino rješenje


Goran Đurović o bojkotu izbora: "Mene lično ne čini srećnim. To je jako poražavajuće, ali to nameće situacija."
Goran Đurović, crnogorski političar mlađe generacije koji je karijeru počeo u opozicionom Pokretu za Promjene, pa nastavio u Demokratskom centru, novinski komentator čiji su tekstovi zapaženi po britkim analizama crnogorske društvene zbilje u intervjuu za RSE opisuje trenutnu političku scenu i nije li se pitanje bojkota izbora izdvojilo kao dominantno i najpolemičnije - kako za opozicione aktere, tako i društvenu scenu uopšte.

Đurović: Naravno, ono što je aktuelno trenutno jeste bojkot. Ja smatram i mi u Demokratskom centru smatramo, da je to prosto nešto što je bilo nužno. Da li je dobro bojkotovati izbore u demokratskom svijetu, demokratskom društvu - nije, da li je to jedino rješenje - jeste. Kakav će biti rasplet svega toga ne bih htio da dajem neke prognoze jer ovdje je nezahvalno dati bilo kakvu prognozu. Kada imate bilo kakva očekivanja koja vam govore, koja idu vama u prilog ,desi se nešto sasvim suprotno, tako da ne mogu da dajem bilo kakvu prognozu. Sve zavisi od čvrstine stavova, prvenstveno zavisi od onih faktora koji vode tu priču o bojkotu, a to su parlamentarne partije, a naravno zavisi i od poteza koje će vući vladajuća partija.

RSE: Teza onih koji smatraju da je besmisleno izlaziti na izbore jeste kako je upravo bojkot, ali sveopšti, sveobuhvatan, što neko reče, od opštine do skupštine, jedini preostali djelotvoran i svrsishodan metod političke borbe, a kojeg se vlast plaši i da je ustvari ključno pitanje koje danas stoji pred opozicijom da li je spremna da režim dalje dekoriše ili da ga delegitimise.

Đurović: Što se nas tiče Demokratskog centra mi smo spremni da povučemo sve naše odbornike iz skupština opština. Prije toga, o tom pitanju treba da se izjasne najjače partije i partije koje su u vlasti, pa onda sve ostale partije. Da li je to nešto što nas čini srećnim? Nije. Mene lično ne čini srećnim. To je jako poražavajuće, ali to nameće situacija. Vidite šta se zadnjih dana dešava, koliko je kriminogenog okruženja, koliki je tu splet vlasti i kriminala, šta se sve dešava da je prosto suludo ulaziti u , u startu već izgubljenu bitku. Ovako, mislim da je korektnije toj gospodi iz Demokratske partije socijalista koja obično poslije izbora kada se zavrsi glasanje već u osam i pet slavi , da slave odmah u osam ujutro i da riješe taj problem. Mislim da će, ma koliko to minimizirali iz vladajućih struktura, da će ipak ovaj bojkot, poprimajući razmjere samo neizlaskom na izbore ili sveopštim bojkotovanjem svih insitucija , mislim da će ipak kakvu takvu poruku poslati nekome, negdje u Evropskoj uniji ,da se zapita šta u Crnoj Gori nije u redu.

Test za jedinstvo opozicije

RSE: Međutim, jedan takav radikalan potez kao što je bojkot, a kako ste i sami primijetili, jedna takva korijenita odluka stavlja na jos jedan test jedinstvo opozicije, što je opet dovoljan povod za skepsu i veliko podozrenje. Da li Vi uočavate bilo kakvu njenu strategiju koja uvjerava u suprotno, tim prije što ni dvije sedmice uoči izbora u Kotoru opozicija ne sprovodi bilo kakvu zajedničku kampanju bojkota, iako se za njega odlučila?

Odgovorno tvrdim da sve opozicione, parlamentarne, vanparlamentarne partije ,sve njihove kase zajedno da saberete nemaju novca koliko jedan opštinski odbor Demokratske partije socijalista
Đurović:
Stvarno bih iskoristio ovu priliku da mog koalicionog poznanika i prijatelja iz prošlih izbora Andriju Popovića , zamolim da se povuče iz ovih izbora. Mi vrlo lako nekoga ko se ne slaže sa našim mišljenjem proglasimo neprijateljem, izdajnikom ili saradnikom Demokratske partije socijalista. Ja ne bih tako ljude okarakterisao niti partije koje donose suprotne odluke shodno većini, ali evo jedan prijateljski savjet,volio bih kada bi se i gospodin Popović, naš poznati vaterpolista i sportista i prijatelji iz Liberalne partija predomislili i povukli iz izborne trke i ostavili gospođu Ćatović da sama trči trku u Kotoru. Mislim da tu treba da budemo iskreni. i opoziciji odgovara ovakva priča, zbog toga što smo svi svjedoci da novca iz budžeta nema ni za opozicione parlamentarne partije, a ne vanparalentarne. Ponavljam, vi bitnu i trku u kojoj nemate osnovna početna minimalna sredstva ne možete da vodite sa nekim ko to ima u neograničenim količinama. Odgovorno tvrdim da sve opozicione, parlamentarne, vanparlamentarne partije ,sve njihove kase zajedno da saberete nemaju novca koliko jedan opštinski odbor Demokratske partije socijalista. To je jedan segment priče, a drugi je taj što opozicija mora biti jedinstvena. Ta sprega vlasti i kriminala nije samo uperena protiv Demokratskog centra ili Pokreta za promjene ili neke treće partije, ona je uperena protiv svih opozicionih partija, protiv kompletnog zdravog mišljenja i razmišljanja svih onih intelektualaca koji daju glas i koji ukazuju na društvene anomalije. Zato smatram da je ova prilika da se konačno ujedine takva razmišljanja i da je ovo jedinstvena i sjajna prilika da sve opozicione partije, uključujući i nezavisne intelektualce, da budu zajedno u istom frontu, to jeste da podržavaju tu priču o bojkotu.

RSE: Sa druge strane, ako izuzmemo priču o bojkotu, bezbroj je argumenata na osnovu kojih će običan građanin ili prosječan birač uprkos rezervama ili protivljenju vlastima ,jasno reći kako opipljivu ili vjerodostojnu alternativu na političkoj sceni ne vidi. Da li je upravo ta apatičnost dovoljna garancija da do bilo kakvih promjena neće doći ili Vi u nečemu vidite tu pokretačku snagu?

Đurović: Tu se ne bih složio ni sa tom vašom konstatacijom, a ni sa tim kako tako razmišljaju obični građani. Smatram da je to jedna manipulacija vladajućeg režima da se relativizuje, kao što se i sve relativizuje, da se i relativizuje ta mogućnost alternative, tj. da neko drugi preuzme vlast. Ja vam sada odgovorno garantujem, poznajući moje blisko okruženje u Demokratskom centru, da imate sjajnih profesora, ekonomista, pravnika, koji u ovome času mogu da preuzmu dosta resora u ministarstvima u Vladi . Da ne pričam o jednoj velikoj partiji kao što je Socijalistička narodna partija, ima mojih sjajnih prijatelja u Pokretu za promjene i garantujem da opozicija ima kapacitate da preuzme vlast. Zar stvarno mislite da neko u opoziciji, evo, naš član Predsjedništva Dragan Đukić, direktor Next Montenegroberze, da nije sposobniji od Branimira Gvozdenovića, zar stvarno mislite da neki naš profesor sa univerziteta nije sposobniji od profesora Vujice Lazovića, ne umanjujući to što zna taj gospodin Lazović, ali mislim da je to teza koja se namjerno plasira u narod, jer šta očekuje narod , šta očekujete vi? Imam osjećaj kao da se očekuje da se spusti neki super čovjek koji će izmisliti neku novu politicku misao, donijeti ovdje milione eura i reći - da, ja sam onaj koji je bogom dan.

Ko je bio u pravu?


RSE: Do političke i društvene stvarnosti u kojoj živimo došli smo uprkos očekivanjima onih koji su 21. maja 2006., dakle gotovo prije tri i po godine, glasali za državnu nezavisnost ,kako će ona donijeti progres i preobražaj na svim poljima. Vi ste bili deklarisani, otvoreni independista, na kome, po vama, leži odgovornost što nije tako? Da li samo na vlastima čiji predstavnici imaju običaj da kažu kako je isuviše mali period prošao za velike i konkretne rezultate?

Đurović: Da vas ispravim, kod nas se malo vulgarno definiše izraz "otvoreni independista", pa ga onda sada ovi kvazi, veliki Crnogorci, definišu kao neko mahanje zastavom, svojatanje svega i svačega crnogorskog, da je to jedini oblik voljenja svoje države i stavova o svojoj državi. Ja nijesam nikada bio takav. Uvijek sam na jedan skroman način trudio se da pokažem ono što sam osjećao prema svojoj državi, svoj stav o svojoj državi. S druge strane, šta poslije tri godine? Bez obzira što se desio taj 21. maj, jer ono prije toga je bilo mučenje, dobro je što je Crna Gora ponovo vratila svoju državnost, to nije sporno. Međutim, šta se dešava? Prosto se nameće pitanje da li oni otvoreni independisti ili otvoreni borci za suverenost, da li su oni stvarno bili koji su vodili tu priču, bili stvarni otvoreni borci za suverenost. To je vrlo zanimljivo sa ove vremenske distance razmišljati o tome. Da li je njima stvarno bio cilj obnova državnosti ili im je cilj bio da mogu da sa manjim brojem ljudi, sa čvrćšom diktaturom jače vladaju i da naravno privatizuju sve i svašta i da, ma koliko se nama ta teza ne sviđala od onih boraca koji su bili za zajedničku državu u tom periodu, da privatizuju državu. Ispostavlja se, na žalost i u konstataciji pričajući sa ljudima koji su bili sa ove i sa one strane, to jest koji su imali stavove za i protiv državnosti, sada se pitaju isto- Ko je bio u pravu?

RSE: Da se vratimo aktuelnim prilikama kod nas. Koliko je takozvani slučaj Mugoša - "Vijesti" i sve ono što je nakon toga uslijedilo, uključujući i kontrolno saslušanje direktora policije na Odboru za odbranu i bezbijednost, do kraja razgolitilo suštinu funkcionisanja pravnog poretka i državnih institucija kod nas?

O SLUČAJU MUGOŠA: Ovdje je prosto jasno da je država pala na ispitu, da je pravo palo na ispitu, da je gospođa koja se deklariše kao veliki borac da riješi te "trule daske" u sudstvu pala na ispitu
Đurović:
To je toliko očigledno, znači zloupotreba vlasti, zloupotreba sudstva, zloupotreba prava, zloupotreba države da mi je, vjerujte, muka o tome da pričam. Prosto da ne vjerujete šta može u jednoj državi da se radi. Takve primjere smo imali, kada gledate filmove, onakve nemoguće scenarije gdje se žrtva pretvori u zločinca, a zločinac u žrtvu. To se ovdje radi. Ovdje je prosto jasno da je država pala na ispitu, da je pravo palo na ispitu, da je gospođa koja se deklariše kao veliki borac da riješi te "trule daske" u sudstvu, gospođa Vesna Medenica pala na ispitu ,jer je očigledno, prosto je nevjerovatno da naše društvo i država ne kažnjava bahatost tolikih razmjera, kao ta da jedan gradonačelnik koji bi trebalo da bude ugledan, pa da kažemo da je to druga figura, s obzirom na veličinu Podgorice ,u Crnoj Gori , da on da sebi za pravo da udari jednoga novinara, to je nešto što je strašno, što se kosi sa nekim ovim vremenom u kome trenutno živimo i ja sam siguran da nigdje u nekom civilizovanom i normalnom društvu taj čovjek više nikada ne bi bio nikada na tom položaju. Jedino ovdje on se može dovesti kao znak otvorene podrške i još jedan znak bahatosti istom limuzinom sa premijerom, čime premijer pokazuje ,da je on njegov igracč i da ga štiti i da mu niko ništa ne može.

RSE: Kada govorimo o našoj društvenoj pozornici 42 dana na njoj se odvijao jedan protest koji je od, naizgled od bezazlenog i lokalnog problema, narastao do državnog prioriteta, a to je štrajk cetinjskih gimnazijalaca. Ostavke su počele da pljušte ovih dana i to tek nakon javne prozivke i prijekora premijera Đukanovića. Na šta Vama sve to liči i kako ste doživjeli, možemo slobodno reći, bunt cetinjskih srednjoškolaca?

Đurović: Epilog svega je sljedeći. Kao pozitivci iz te priče izlaze gospodin Milo Janković koji je u jednom trenutku podržao te gimnazijalce i izlazi gospodin Đukanović koji je ekspresno, brzinom munje, riješio taj problem cetinjske gimanazije. Kolateralne žrtve su gospodin Jokić, vjerovatno će biti žrtva i taj, vidim da mu se sprema, koliko razumijem poruke gospodina Đukanovića, da ni gospodin Škuletić neće biti zadugo ministar prosvjete i još neki tamo u tom sekretarijatu. Suština problema i problem je u svemu tome što je prosto nevjerovatno da se po ko zna koji put vidi da nefunkcioniše sistem, da funkcionoše samo jedan čovjek. Prosto je neshvatljivo da premijer mora za sat da riješi problem koji gospodin Škuletić vuče za sobom 42 dana. Opet se vraćamo na to da se ispostavlja kada u sistemu i u društvu gdje nefunkcioniše pravni sistem, gdje nefunkcioniše sistem punim svojim kapacitetom, gdje se ne zna za svakog pojedinca, ministra u Vladi , šta su njegove obaveze i odgovornosti, dešava se to kao epilog što smo imali da se uvijek u takvim situacijama onaj koji vedri i oblači javlja kao spasitelj i takav se on predstavlja narodu. Odmah ste imali to veče specijalne emisije na televiziji i prije podne i popodne gdje se glorifikuje i veliča lik i djelo gospodina Đukanovića. Naravno, to će narod ponovo raširenih ruku dočekati i reći - da, evo ga, ponovo se po ko zna koji put potvrđuje mit o svemoćnom čovjeku i niko ne može narušiti svijest o tome da je on nenadmašiv, nepobjediv, najbolji, najveći i jedini koji može u Crnoj Gori da riješi sve probleme. Onoga časa kada to ne bude tako to će biti znak da živimo u uređenom sistemu.

RSE: Osim što ste političar ,prepoznati ste i po svojim novinskim komentarima. Jednom ste rekli kako biti intelektualac znači imati svoje mišljenje, znači boriti se protiv provincijalizma, imati dostojanstvo i hrabrost i reći sve svakome, bez obzira da li se taj neko zvao Milo ,Mugi,ili Medo. Ako je to definicija koliko je onda danas onih u Crnoj Gori koji se s pravom mogu nazvati intelektualcima i imamo li pravo na nadu kako savjest ovog društva ipak postoji?

Đurović: Kada bih gledao iz prve rekao bih malo, ali smatram da nije baš to tako, da nijesam u prilici da dajem sud o nekom brojčanom stanju jer siguran sam da i u Herceg Novom i u Tivtu i u Bijemo Polju u Beranama u Nikšiću postoje ljudi koji imaju i hrabrost i znanje i slobode da javno iznose svoje stavove i to je sigurno tako i to je negdje ona nada što me održava i što me raduje. Da je taj broj sveden na ono što piše u forumu u "Vijestima" to bi bilo pogubno i tragično. Neću da vjerujem u to. Ja vjerujem da u Crnoj Gori ima hrabrih ljudi koji jednostavno znaju nešto da napišu i razmišljaju svojom glavom. Moj je apel svim onima koji su razmišljali, koji imaju svoj unutrašnji poriv da nešto napišu da slobodno stave to na pero i to je jedan od načina borbe, a to je da se pokaže da ima puno mladih i starih ljudi, nebitno, koji i dalje i pored svog pritiska ovoga svijeta imaju hrabrosti razmišljati svojom glavom. Ja nijesam imao neke posljedice, iskren da budem, to što sam pisao, ali je strašna sljedeća stvar ,što uvijek kada nešto napišem nesto , a znam i moje kolege koje isto pišu u tom forumu, pa onako malo budete kritični, čujete od rodbine, prijatelja od drugova sa ulice kažu - čuvaj se, pazi se, ne treba ti to, zašto će ti to? Onoga časa kada mi oni to ne budu rekli, kada nam Oni to ne budu svima nama rekli koji pišemo i koji se nešto borimo, otvoreno pričamo i kritikujemo, to će biti znak da smo uspjeli u tome što smo radili i da živimo u slobodnoj Crnoj Gori.
XS
SM
MD
LG