Dostupni linkovi

Ne očekuje se da će Mohammed bin Salman doći na kraljičin sprovod


Saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman razgovara s predsjednikom SAD-a Joeom Bidenom tokom samita o sigurnosti i razvoju u Jeddahu, Saudijska Arabija, 16. jula 2022.
Saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman razgovara s predsjednikom SAD-a Joeom Bidenom tokom samita o sigurnosti i razvoju u Jeddahu, Saudijska Arabija, 16. jula 2022.

Ne očekuje se da će prijestolonasljednik Mohammed bin Salman, de facto vladar Saudijske Arabije, prisustvovati sprovodu kraljice Elizabete u ponedjeljak, rekao je u nedjelju izvor britanskog ministarstva vanjskih poslova, prenosi Reuters.

Ovo je suprotno ranijim očekivanjima Britanije da će prijestolonasljednik doći na sprovod.

Grupe za ljudska prava kritikovale su odluku da princ bude pozvan na sprovod.

Zapadne obavještajne službe optužuju princa, poznatog kao MBS, da je naredio ubistvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija u oktobru 2018. godine. On negira optužbe.

Jamal Khashoggi, koji je bio stanovnik Sjedinjenih Država i državljanin Saudijske Arabije, ušao je u konzulat svoje zemlje u Istanbulu 2. oktobra 2018. godine kako bi preuzeo dokumente za vjenčanje.

Iz njega nikada nije izašao.

Saudijska Arabija je 2020. osudila osam ljudi na zatvorske kazne između sedam i 20 godina zbog Khashoggijevog ubojstva.

Saudijsku Arabiju bi umjesto njega predstavljao princ Turki bin Mohammed al Saud, rekao je izvor. Princ Turki je državni ministar i član je kabineta od 2018. godine. On je unuk pokojnog kralja Fahda i dio je nove generacije koju je na vlast doveo princ Mohammed.

Promjenu je napravila Saudijska Arabija, dodao je izvor. Kako navodi BBC, izvori bliski saudijskoj ambasadi ranije su potvrdili da će prijestolonasljednik ovog vikenda posjetiti London.

Britanija je pozvala lidere država svojih saveznika da prisustvuju, ali od tih država zavisi koga će poslati.

Kraljica Elizabeth biće pokopana u ponedeljak 19. septembra.

Izvor: BBC, Reuters
XS
SM
MD
LG