Dostupni linkovi

Naučnici: Moguće oploditi ćelije kože i dobiti zdravo potomstvo


Genetički materijal, ilustrativna fotografija
Genetički materijal, ilustrativna fotografija

Novi eksperiment koji prkosi majci prirodi mogao bi jednog dana dozvoliti homoseksualnim muškarcima da imaju djecu bez učešća surogat majke.

Nova šokantna studija obara ideju kako je ljudska reprodukcija, odnosno nastanak ljudskog bića moguć jedino ženskom jajnom ćelijom oplođenom spermatozoidima. Ova studija ukazuje na to kako bi plod mogao biti stvoren od najobičnije ćelije kože, piše Independent.

Eksperiment je uključivao miševe kod kojih je zaključeno kako je oplodnja moguća bilo kojom drugom ćelijom, ne isključivo jajnom te kako je moguće dobiti normalne i zdrave potomke preskačući tradicionalni put oplodnje.

Rezultati ove studije pokazuju kako je moguće, u cilju stvaranja ploda, spojiti spermu sa bilo kojom drugom tjelesnom ćelijom. Dakle spermatozoid bi mogao oploditi kožnu ćeliju, a ovakav način oplodnje ne bi predstavljao kloniranje.

Ovo bi, dakle, moglo dovesti do potpunog isključivanja ženske uloge u stvaranju potomstva, a naučnici su ovu studiju nazvali nestvarnim špekulacijama.

Ukoliko bi se rezultati istraživanja pokazali stvarnim, ovo bi moglo dovesti do toga da homoseksualni parovi dobiju biološko dijete, ili da muškarac sam oplodi svoju ćeliju kože te tako dobije potomstvo koje bi nasljeđivalo isključivo njegove i gene njegove porodice.

Ovo bi moglo imati i pozitivnu stranu. Žene kojim je reproduktivni sistem prekinut ili ugrožen karcinomom ili odstranjivanjem reproduktivnih organa u ranijoj dobi imale bi priliku dobiti biološko dijete koristeći umjesto jajnih druge tjelesne ćelije.

Još jedna pozitivna strana rezultata istraživanja bila bi lakše očuvanje ugroženih životinjskih vrsta.

Molekularni embriolog i vođa istraživanja Tony Perry kazao je kako ovo poništava mišljenje kako je dobijanje potomstva kod sisara moguće jedino oplodnjom jajne ćelije.

"Vidjeli smo na slučaju miševa kako ova tehnika u principu djeluje, ali bit će potrebno još mnogo rada i istraživanja", rekao je Perry.

Metoda oplodnje mišijih ćelija kože pokazala je uspješnost od 24 posto preživjelih potomaka, za razliku od jedan do dva posto preživjelih kloniranih potomaka.

Naučnici su koristili patogenske ćelije, slične kožnim, te su nakon oplođivanja spermatozoidom uspjeli dobiti potomstvo kod miševa.

"Ne znam da li ćemo jednom moći da se razmnožavamo na ovakav način, ali ukoliko bude moguće, onda je ovo početak", rekao je Perry.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG