Dostupni linkovi

Mogući uzrok Havana sindroma elektromagnetna energija


Ambasada SAD-a u Havani, Kuba, 2017. godina.

Oko 1.000 američkih diplomata i obavještajnih službenika pogođenih misterioznom bolešću poznatom kao Havana sindrom mogli su biti meta impulsa elektromagnetne energije, navodi se u izvještaju američkih obavještajnih čelniika objavljenom u srijedu, 2. februara.

"Pulsna elektromagnetna energija, posebno u opsegu radiofrekvencija, uvjerljivo objašnjava bol u ušima, vrtoglavicu i druge simptome kod nekih koji pate od bolesti o kojoj su prvi put izvijestili američki diplomati u glavnom gradu Kube 2016. godine", saopćila je američka vlada.

Komisiju stručnjaka sazvali su direktor Nacionalne obavještajne službe Avril Haines i zamjenik direktora CIA-e David Cohen.

Slučajevi su prijavljeni u Rusiji, Kini, Tadžikistanu i nekim afričkim zemljama.

Nalazi odražavaju studiju Nacionalne akademije nauka iz 2020. i prate privremeni izvještaj CIA-e od 20. januara u kojem se zaključuje da je malo vjerovatno da Rusija ili neki drugi strani "protivnik stoji iza većine takozvanih anomalnih zdravstvenih incidenata".

U izvještaju CIA-e, međutim, stoji da je bilo dvadesetak slučajeva od 1.000 koji su ostali neobjašnjivi.

U izvještaju objavljenom u srijedu, 2. februara, nije se ulazilo u odgovornost. Ali njegovi zaključci će vjerovatno potaknuti frustraciju među sadašnjim i bivšim američkim zvaničnicima kojima nedostaje jasno objašnjenje za hronične nevolje, piše Reuters.

Nalazi "jačaju potrebu za koordiniranim pristupom cijele vlade", rekao je Mark Zaid, advokat koji zastupa žrtve iz brojnih vladinih agencija SAD-a.

Eric Lander, direktor Ureda za nauku i tehnologiju Bijele kuće, rekao je u izjavi da je komisija radila skoro devet mjeseci i da je prva od nekoliko stručnih grupa koja je imala tako širok pristup "obavještajnim izvještajima i podacima o pacijentima".

Panel je utvrdio da su simptomi "pravi i uvjerljivi" na osnovu medicinskih izvještaja i intervjua s ljekarima i žrtvama.

U pronalasku da bi uzrok mogla biti "pulsirana elektromagnetna energija", panel je rekao da "postoje praznine u informacijama", ali postoji nekoliko vjerovatnih načina na koje je energija mogla biti generirana "svaki sa svojim zahtjevima, ograničenjima i nepoznanicama".

Postoje takvi izvori koji se "sakrivaju i imaju umjerene zahtjeve za snagom", navodi se u izvještaju.

"Upotrebom nestandardnih antena i tehnika, signali bi se mogli širiti uz male gubitke" kroz zrak i građevinski materijal.

Pojedinci koji su slučajno bili izloženi elektromagnetnim energetskim signalima - koji uključuju radiovalove, mikrovalove i rendgenske zrake - prijavili su "pojave" slične simptomima koje su prijavile žrtve havanskog sindroma, navodi se u izvještaju.

Ultrazvuk bi također mogao objasniti simptome, ali samo ako je žrtva bila u neposrednoj blizini zraka jer se ultrazvuk "loše širi kroz zrak i građevinski materijal", nastavlja se.

Psihosocijalni faktori - koji uključuju radne zahtjeve, stres i depresiju - ne mogu sami objasniti osnovne simptome Havana sindroma, navodi se.

Izvještaj je ponudio preporuke koje će pomoći u razumijevanju, prevenciji i upravljanju bolestima, uključujući prikupljanje i koordinaciju incidentnih i medicinskih podataka unutar vlade SAD-a.

XS
SM
MD
LG