Dostupni linkovi

CIA tvrdi da većina slučajeva Havanskog sindroma nije uzrokovana stranim silama


Prvi slučajevi Havanskog sindroma prijavljeni su u Ambasadi Sjedinjenih Država u Havani na Kubi (18. septembar 2017.)
Prvi slučajevi Havanskog sindroma prijavljeni su u Ambasadi Sjedinjenih Država u Havani na Kubi (18. septembar 2017.)

Većina slučajeva misteriozne bolesti koja je pogodila američke zvaničnike pod nazivom "Havanski sindrom" nije uzrokovana stranim silama, kažu zvaničnici američke Centralne obavještajne agencije (CIA) u izvještaju.

Od 2016. američke diplomate širom svijeta prijavljuju simptome sindroma - što je navelo na sugestije da bi Rusija, Kina ili neki drugi protivnik mogli biti odgovorni.

Ali većina od 1.000 slučajeva koje je pregledala CIA može se objasniti stresom ili prirodnim uzrocima, navode zvaničnici.

Objavljivanje navoda iz ovog izvještaja razljutilo je neke od onih koji su se razboljeli.

CIA još ispituje mali broj neobjašnjivih slučajeva, u kojima nije isključena uloga strane sile.

Amerikanci koje je pogodio Havanski sindrom opisali su vrtoglavicu, glavobolje, te intenzivan i bolan zvuk u ušima. Prvi put prijavljeni na Kubi 2016. godine, slučajevi Havanskog sindroma su od tada prijavljeni u Ženevi, Berlinu i drugdje.

Neki američki zvaničnici su ranije sugerisali da bi bolest mogla biti uzrokovana mikrovalnim napadima, što je podstaklo špekulacije da bi bolest mogla biti svojevrsno oružje stranog aktera kao što je Rusija. Moskva uvijek poriče bilo kakvu umiješanost.

Ali zvaničnik CIA-e rekao je za američki kanal CBS da agencija "do sada nije pronašla dokaze o umiješanosti državnih aktera u bilo koji incident".

Većina slučajeva može se objasniti "medicinskim uslovima ili ekološkim i tehničkim faktorima, uključujući prethodno nedijagnostikovane bolesti", dodao je zvaničnik.

Zvaničnik je rekao da je "malo vjerovatno da strani akter, uključujući Rusiju, vodi kontinuiranu kampanju širom svijeta, šteteći američkom osoblju oružjem ili drugim mehanizmom".

Grupe koje zastupaju žrtve sindroma rekle su da su razočarane objavljivanjem ovog privremenog izvještaja CIA-e.

"Ne mogu se svi slučajevi objasniti. Ovo ne može i ne smije biti posljednja riječ po ovom pitanju, jer nije ni konačna, ni sveobuhvatna", saopštila je grupa Advocacy for Victims of Havana Syndrome.

Međutim, direktor CIA-e William Burns rekao je da će se istrage agencije nastaviti.

"Iako smo došli do nekih značajnih privremenih nalaza, još nismo gotovi", rekao je Burns u izjavi za New York Times.

"Nastavit ćemo misiju da istražimo ove incidente i omogućimo pristup najboljoj brizi onima kojima je potrebna", kazao je Burns.

Izvor: BBC, CBS
XS
SM
MD
LG