Dostupni linkovi

Da li je Mogherini dobila poziv za Berlin?


Federica Mogherini
Federica Mogherini

Visoka predstavnica Evropske unije Federica Mogherini, prema svemu sudeći nije dobila ličnu pozivnicu za konferenciju u Berlinu, gde će fokus razgovora biti proces u kojem je ona posrednik - dijalog između Srbije i Kosova, saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE) iz pouzdanih izvora u Briselu i Berlinu.

Mogherini će, međutim, biti prisutna na sastanku koji će biti održan u nemačkoj prestonici, ali samo kao zamena predsednika Evropske komisije Jeana Claudea Junckera.

Pouzdani izvori su za RSE potvrdili da je predsednik Evropske komisije jedini briselski zvaničnik koji je pozvan od organizatora na skup u ponedeljak.

"Predsednik Juncker nije u mogućnosti da prisustvuje sastanku, i to je razlog zašto Mogherini dolazi umesto njega", rekao je za RSE izvor organizatora konferencije, koji je poručio da treba tražiti objašnjenje u EU u vezi odlaska Mogherini umesto Junckera.

Evropska strana je takođe potvrdila da predsednik Evropske komisije ne može prisustvovati skupu, ali da šalje Mogherini kao zamenu.

"Zbog ograničenja koja su izazvana tesnom agendom, predsednik Evropske komisije Juncker neće moći prisustvovati. Visoka predstavnica EU, potpredsednica EK Mogherini će predstavljati Evropsku komisiju", navodi se u pisanom odgovoru RSE koji je dostavila portparolka Evropske komisije Mina Andeeva.

Federica Mogherini u evropskim institucijama ima dvostruku poziciju: ona je istovremeno i potpredsednica Evropske komisije i Visoka predstavnica EU za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost. U dijalogu između Srbije i Kosova, ona posreduje u svojstvu Visoke predstavnice EU, zbog čega se svaka runda pregovora održava u zgradi Evropske službe za spoljne poslove (EEAS).

Iz kabineta Mogherini tvrde, međutim, da je dobila pozivnicu za učešće na berlinskom sastanku.

"Budući da predsednik (EK) ne ide, visoka predstavnica Mogherini će predstavljati EU", rekla je Maja Kocijančič za RSE.

Sastanak u Berlinu organizuje nemačka kancelarka Angela Merkel, zajedno sa francuskim predsednikom Emmanuleom Macronom. Glavna, ako ne i jedina tema skupa biće budući odnosi između Srbije i Kosova.

Konferencija će biti podeljena na dva dela: formalnu sesiju i neformalnu večeru, a u oba navrata će se raspravljati o implikacijama odnosa između Kosova i Srbije na prilike u regionu. Od pozvanih, na konferenciji su predstavnici svih zemalja Zapadnog Balkana. Jedino će Kosovo i Srbija biti predstavljeni od strane predsednika, odnosno premijera.

Od država članica EU, organizatori su pozvali jedino predstavnike iz bivših jugoslovenskih republika: Slovenije i Hrvatske.

Na skup nije pozvan ni komesar nadležan za pitanja proširenja Johannes Hahn koji se u briselskim institucijama takođe direktno bavi regionom. Nedostatak pozivnice Hahnu, prema nemačkim izvorima, je posledica toga da na berlinskom sastanku "neće biti rasprave o proširenju EU".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG