Dostupni linkovi

MMF: Lipski umesto Stros-Kana


Direktor MMF-a Dominik Stros-Kan (u sredini) nakon hapšenja na aerodromu i tokom sprovođenja u policijsku stanicu u Njujorku, 15. maj 2011.
Direktor MMF-a Dominik Stros-Kan (u sredini) nakon hapšenja na aerodromu i tokom sprovođenja u policijsku stanicu u Njujorku, 15. maj 2011.
Na čelo Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), nakon hapšenja izvršnog direktora Dominik Stros-Kan, doći će njegov prvi zamenik Džon Lipski, izjavio je u nedelju portparol MMF-a Vilijem Marej.

Stros-Kan je u subotu izvučen iz aviona na njujorškom aerodromu, 10 minuta pre poletanja za Pariz, nakon što je protiv njega podignuta optužnica za seksualni napad na spremačicu hotela nedaleko od Times Squarea.

Marej je rekao da će Lipski o razvoju događaja obavijestiti članove Odbora direktora MMF-a, koji nadgledaju dnevne operacije te međunarodne finansijske institucije.
Stros-Kan, inače oženjen, bivši francuski ministar finansija, trebalo je u ponedeljak da učestvuje na sastanku ministara finansija EU u Briselu.

U skladu sa standardnim procedurama MMF-a, Don Lipski, prvi zamenik izvršnog direktora, vršilac je dužnosti direktora kada on nije u Vašingtonu, rekao je Marej.

U saopštenju MMF-a, koje je potpisala druga portparolka MMF-a Karolina Etkinson, ističe se da MMF ostaje u potpunosti funkcionalan i operativan, prenosi Reuters.

U tome saopštenju se samo potvrđuje da je Stros-Kan uhapšen i da je zadržao svog privatnog advokata da ga zastupa u tom slučaju.

MMF nema komentar o tome, navodi se u tekstu i napominje da će sva pitanja u vezi s tim slučajem biti preusmerena advokatima Stros-Kana i lokalnim vlastima.

Štros-Kan će se izjasniti da nije kriv


Inače, direktor Međunarodnog monetarnog fonda pojaviće se u ponedeljak pred sudom nakon što prođe medicinske analize, rekli su njegovi advokati.

"Naš klijent je dobrovoljno sinoć pristao na medicinske analize na zahtjev vlasti i zbog toga je pojavljivanje pred sudom odgođeno za danas, iako je trebalo biti juče", rekao je advokat Vilijem Tejlor novinarima.

On je dodao da je Stros-Kan umoran, ali da se dobro osjeća.

Direktor MMF-a Dominik Štros-Kan (u sredini) nakon hapšenja na aerodromu i tokom sprovođenja u policijsku stanicu u Njujorku, 15. maj 2011.
Portparol policije Njujorka Pol Braun rekao je u nedelju uveče agenciji Rojters da je 32-godišnja sobarica u hotelu "Sofitel" na Menhetnu, u blizini Tajms skvera, podnela tužbu protiv Stros-Kana (62) za seksualni napad, pokušaj silovanja i nezakonito zatvaranje, dodajući da je sobarica obavestila kolege, a oni su zvali policiju.

"Ona je rekla istražiteljima da je on izašao iz kupatila nag, da je potrčao za njom u hodnik, uvukao je u spavaću sobu i počeo da je napastvuje", rekao je Braun agenciji Rojters.

On je dodao da se žena uspela izvući, ali ju je on odvukao u kupatilo gde je pokušao da je siluje, nakon čega je pokušao da je zaključa u sobu.

Njegovi advokati rekli su da će se on izjasniti da nije kriv.

Stros-Kan, inače oženjen, bivši francuski ministar finansija, trebalo je u ponedeljak da učestvuje na sastanku ministara finansija EU u Briselu na kome će se razgovarati o paketima pomoći Portugalu i Grčkoj.

Portparol MMF-a Vilijem Marej rekao je da će se Lipski sastati sa članovima odbora i informisati ih o razvoju situacije.
XS
SM
MD
LG