Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Hoće li vlasti ispuniti uslove MMF-a?


Prva tranša trogodišnjeg stand-by aranžmana BiH sa MMF-om očekuje se početkom jula, i to nakon sastanka direktora boarda. Tada će biti i zvanično doneseno odobrenje o aranžamanu od milijardu i 200 miliona eura. Vlasti Bosne i Hercegovine trebale bi iskorititi to vrijeme i ispuniti uslove koje im je MMF zadao. Pitanje je da li će uspjeti u tome.

Kako se bliži vrijeme za konačno zaključivanje stand-by aranžmana Bosne i Hercegovine sa Međunarodnim monetarnim fondom, bh. vlasti bi trebale ubrzano raditi na ispunjavanju obaveza prema MMF-u. MMF je postavio četiri uslova: treba se utvrditi globalni makroekonomski okvir na nivou Fiskalnog vijeća, usvojiti zakon o akcizama na državnom nivou, što je već učinjeno, usvojiti interventni zakon kao lex specialis koji je iznad svih ostalih zakona za vrijeme trajanja aranžmana s MMF-om, i izvršiti rebalanse budžeta na svim nivoima vlasti.
MMF je postavio četiri uslova: treba se utvrditi globalni makroekonomski okvir na nivou Fiskalnog vijeća, usvojiti zakon o akcizama na državnom nivou, što je već učinjeno, usvojiti interventni zakon kao lex specialis koji je iznad svih ostalih zakona za vrijeme trajanja aranžmana s MMF-om, i izvršiti rebalanse budžeta na svim nivoima vlasti.

Sa svih nivoa vlasti kažu da će uslovi biti ispunjeni na vrijeme. Najveći posao ima Federacija, koja mora uštedjeti 414 milion KM. Federalni ministar finansija Vjekoslav Bevanda:
Vjekoslav Bevanda

„Od početka idućeg tjedna ulazimo u zadnji tjedan, znači interventni zakon će biti pred Vladom Federacije u ponedjeljak, rebalans federalnog proračuna će biti u srijedu, do petka trebaju kantoni završiti svoje rebalanse. Tako konsolodirano odrađeno preko vikenda, u ponedjeljak 22. treba biti predato MMF-u.“

I kantoni su se obavezali da će do kraja sljedeće sedmice prilagoditi budžete zahtjevima MMF-a. Premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević:

„Ovim aranžmanom je predviđeno da budžeti kantona praktično ušparaju preko 200 miliona KM. Mi smo, razmatrajući ove elemente i mjere rebalansa, utvrdili i zadatu dinamiku koja će biti u narednih sedam dana.“


Ulog je veliki. Zbog toga vlasti u BiH, a posebno u Federaciji moraju ubrzano raditi. Jer ako to ne učine, BiH očekuje finansijska propast. Ukoliko se zvanično i odobri kredit od 1,2 milijarde eura, otvaraju se vrata i Svjetske banke, kaže Bevanda:

Misija Svjetske banke nam je potvrdila da možemo računati i na ostale izvore, znači 185 miliona eura proračunske podrške, podrške malim i srednjim poduzećima, podrške reformi socijalnog sustava.
„Misija Svjetske banke nam je potvrdila da možemo računati i na ostale izvore, znači 185 miliona eura proračunske podrške, podrške malim i srednjim poduzećima, podrške reformi socijalnog sustava. Prema tome, u narednom periodu, uvjet Svjetske banke za ovu implementaciju, između ostalog, će biti uvođenje imovinskog cenzusa za sve korisnike benefita, beneficija iz federalnog proračuna.“


Vlasti u RS kažu da će na vrijeme ispuniti obaveze. Na lokalnom i entitetskom nivou moraju napraviti uštede od 146 miliona KM. Već smo uveli mjere štednje, kaže pomoćnica ministra finansija Radmila Mihić:

„Rebalansi budžeta unutar RS, prije svega centralnog budžeta, se pripremaju u različitim varijantama da bismo došli dio odgovarajuće uštede, s obzorom da smo već jedan dio aktivnosti - s onim smanjenjem plata za iznos preko 2.000 KM - već preduzeli i sa ograničavanjem određenih materijalnih troškova u ovom prvom i drugom kvartalu 2009. godine. Mislimo da nećemo imati problema sa ispunjavanjem uslova za stand-by aranžaman, u principu, na tome se radi i što se RS tiče, mi ćemo te uslove i ispuniti.“

Bh. vlasti će ispuniti uslove na vrijeme zbog toga što im je potreban novac, smatra ekonomski analitičar Rajko Tomaš. Tomaš dodaje da, iako će potpisivanjem stand-by aranžmana sa MMF-om BiH postati finansijski stabilna, ipak će njen vanjski dug biti veći za čak 57 posto:

„Mislim da u ovom slučaju vlasti imaju poseban motiv da ispune te uslove jer je činjenica da raspolažu sa sve manje novca, prihodi od poreza, carina i akciza se smanjuju, a s druge strane budžeti su prilično ambiciozno planirani na svim nivoima vlasti za ovu godinu. Vlasti će izvršiti rebalanse budžeta i obezbijediće stabilne prihode u naredne tri godine. Međutim, zaboravlja se jedna dosta važna činjenica. Riječ je o povećanju stepena zaduženosti. Imali smo 4,2 milijarde krajem 2008. godine i sad ćemo to još uvećati za 2,4 milijarde, a ako niste baš u kritičnoj situaciji, ne vjerujem da bi se bilo ko odlučio za tako naglo povećanje zaduženosti u vrlo nepovoljnim oklonostima za zaduživanje.“
  • 16x9 Image

    Aida Đugum

    Diplomirala žurnalistiku na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu 2003. godine. Radiju Slobodna Evropa pridružila se 2007. Obavlja poslove novinara-reportera za radijski program i emisiju TV Liberty.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG