Dostupni linkovi

Kosovo primljeno u MMF


Premijer Kosova Hašim Tači izjavio je u subotu da je prijem Kosova u MMF velika politička i ekonomska pobeda Kosova. Međunarodni monetarni fond ponudio je Kosovu da postane 186. član. U međuvremenu na Dan Evrope institucije u Prištini očekuju da će Kosovo uspeti da ostvari reforme neophodne za ulazak u EU.

Kosovu je odobreno da uđe u Međunarodni monetarni fond kao 186. član. Od 138 zemalja koliko je glasalo, 96 je bilo za ulazak Kosova u MMF, 30 država je glasalo uzdržano dok je 10 bilo protiv. Predstavljajući ove podatke, premijer Tači je kazao da je ulazak Kosova u MMF jedan od najvažnijih trenutaka posle nezavisnosti.

Radi se o velikoj političkoj i ekonomskoj pobedi Kosova, izjavio je Tači i dodao da je osim ulaska u međunarodnu finansijsku instituciju, otvorena perspektiva za nastavak priznanja nezavisnosti Kosova.

“Članstvom u MMF-a Kosovo je dobilo snažan atribut međunarodnog subjektiviteta, međuarodno priznanje jer je od 96 zemalja koje su podržale Kosovo bilo onih koje još nisu priznale nezavisnost Kosova”, rekao je Tači dodavši da će Kosovo kao član Fonda dobiti pristup međunarodnom tržištu i monetarnoj saradnji.
Hašim Tači, predsednik Kosova, ocenio je da je ulazak Kosova u MMF jedan od najvažnijih trenutaka posle nezavisnosti.

“Ova odluka znači mogućnosti ali i ozbiljne obaveze”, rekao je Tači.

Prema njegovoj oceni članstvom u MMF-u Kosovo će imati pristup globalnom tržistu, veće mogućnosti za ekonomski razvoj, zapošljavanje, te primeniti reforme u obrazovanju i zdravstvu.

Kosovo će postati član MMF kada njegov ovlašćeni predstavnik u Vašingtonu potpiše Odredbe sporazuma. Predložena kvota za Kosovo je 59 miliona specijalnih prava vučenja odnosno 88,64 miliona američkih dolara. Kosovo sada mora da u skladu sa svojim zakonima zvanično prihvati Odredbe sporazuma i sve uslove iz odluke Odbora guvernera i potvrdi da je preuzelo sve neophodne korake da bi moglo da izvršava sve obaveze iz ta dva dokumenta.

Potvrda o prijemu Kosova u MMF dolazi u trenutku kada se brojnim manifestacijama obeležava 9. maj Dan Evrope i ocena da tek posle reformi Kosovo može postati deo evropske porodice.

Kosovo je deo procesa stabilizacije i pridruživanja i kao deo zapadnog Balkana može ući u Evropsku uniju kada se ispune uslovi.
Šef Kancelarije Evropske komisije na Kosovu Renco Davidi izjavio je da je Kosovo geografski u Evropi ali da od institucionalnih reformi zavisi kada će ono i politički postati deo Evropske unije. Davidi je podsetio da je Kosovo deo procesa evropskih integracija te da kao evropska zemlja može postati član EU.

“Kosovo je deo procesa stabilizacije i pridruživanja i kao deo zapadnog Balkana može ući u Evropsku uniju kada se ispune uslovi”,
rekao je on.

Od 27 zemalja članica EU, Kosovo su do sada priznale 22 države. Davidi nije mogao da kaže koliko će vremena biti potrebno da Kosovo uđe u Uniju.

“To zavisi od vas ne od nas, od načina izrade politika, institucionalnih reformi, možda će biti potrebno tri, četiri ili pet godina, zavisi od unutrašnjih promena”, dodao je on.

Kosovski premijer je ubeđen u evropsku budućnost, ali i svestan da je u tom pravcu potrebno izvršiti reforme u svim oblastima. Povodom Dana Evrope Tači je od svog kabineta zatražio veće zalaganje i efikasnost u radu. On je napomenuo da je Vlada usvojila Plan partnerstva za evropske integracije i otvorila Agenciju za razvoj i evropske integracije.
Evropska budućnost Kosova je osigurana. A kada će to biti zavisi od nas, što više uspeha postignemo u upravljanju, vladavini zakona, borbi protiv negativnih pojava, to će naš put biti kraći.

“Evropska budućnost Kosova je osigurana. A kada će to biti zavisi od nas, što više uspeha postignemo u upravljanju, vladavini zakona, borbi protiv negativnih pojava, to će naš put biti kraći”, rekao je Tači.

Premijer je najavio da će Kosovo produbiti reforme u zakonodavstvu, ekonomiji i drugim oblastima.

Evropska unija je glavni donator na Kosovu. Predviđeno je da iz Pretpristupnih fondova IPA, Kosovo dobije 565 miliona evra, namenjenih projektima u tranzicionom periodu od 2007. do 2012. godine.

Pogledajte komentare (9)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG