Dostupni linkovi

Supruga Ratka Mladića prijavljena zbog držanja oružja


Specijalac tokom pretresa Mladićeve kuće u Beogradu, na Banovom Brdu, 4. decembar 2008.
Specijalac tokom pretresa Mladićeve kuće u Beogradu, na Banovom Brdu, 4. decembar 2008.
Haški optuženik Ratko Mladić još se nalazi na slobodi, uprkos tome što nadležni u Srbiji za njim tragaju bez prestanka. Pored ostalog, novi detalj je da je protiv njegove supruge podignuta krivična prijava zbog posedovanja generalovog oružja, ali naši sagovornici sumnjaju da bi ta činjenica mogla da bude jedna od onih koje bi mogle da dovedu do Mladićeve predaje ili hapšenja.

U jednom od pretresa kuće haškog optuženika Ratka Mladića na beogradskom Banovom Brdu 4. decembra 2008. godine policija i operativci bezbednosnih službi pronašli su četiri pištolja marke 'zastava' sa više desetina metaka, automat "hekler i koh" i jednu lovačku pušku. Oružje je, kako tvrde članovi Mladićeve porodice, pronađeno u trećem pretresu po redu, i to u generalovom ormaru na spratu kuće.

Zbog toga je ovih dana protiv Bosiljke Mladić, supruge haškog optuženika, u Prvom osnovnom sudu u Beogradu pokrenut krivični postupak zbog nedozvoljenog držanja oružja.

Miloš Šaljić
, advokat porodice odbeglog generala, rekao je za RSE da je Bosiljka Mladić na saslušanju pred sudom izjavila da nije znala gde se u porodičnoj kući nalazi oružje njenog muža, i da prijavu sudu porodica tumači kao pritisak države nakon što je najuža rodbina zatražila da se Ratko Mladić zvanično proglasi mrtvim:

“Mislimo da je to urađeno da bi se eventualno uticalo na Ratka da se on sam prijavi, i preda."


RSE: Da li je pronađeno oružje možda korišćeno za potrebe Mladićevog skrivanja, ili nešto slično?

“Nema to veze sa skrivanjem, to oružje je ostalo kada je on otišao, I ono je njegovo. Na primer, za lovačku pušku ima dozvolu, a jedan od pištolja je dobio kao nagradu kada je proglašen za najboljeg pitomca Komandno-štabne akademije. To oružje više niko nije dirao, stajalo je tu gde ga je ostavio… A Bosa, koja je inače alergična na oružje, nije ni zagledala po kući ima li tamo nešto ili ne. Policija i istražitelji su u prva dva pretresa samo pogledali šta ima, oružje ih nije interesovalo jer su tražili dokaze kako bi pronašli Ratka Mladića. Onda su samo prelazili preko toga, ono što su ostavili tako je ostalo i to su zatekli i prilikom novog pretresa."


Psihološki pritisak na begunca


Mladić sa suprugom Bosiljkom na snimku koji je u junu 2009. objavila Televizija Federacije BiH
Šaljić kaže da će zahtev za proglašavanje Ratka Mladića mrtvim biti podnet čim iz njegovog rodnog mesta Kalinovik u Republici Srpskoj stigne izvod iz matične knjige rođenih koji je zatražen pre desetak dana.

Iako oružje u kući haškog begunca koja je pod nadzorom svakako nije uobičajena pojava, Zoran Dragišić, profesor na beogradskom Fakultetu za bezbednost, rekao je za RSE da smatra da nema mnogo smisla krivični progon Bosiljke Mladić zbog oružja njenog supruga. Po mišljenju Zorana Dragišića, verovatno je u pitanju psihološki pritisak na odbeglog haškog optuženika:

“Jer svima je jasno da Mladićeva supruga, dakle jedna gospođa od svojih 55 ili 60 godina, ne šeta okolo sa heklerima, pištoljima i puškama. Nema nikakve sumnje da to oružje pripada Ratku Mladiću. Tako da sve ovo tumačim kao pokušaj prema Ratku Mladiću, ne bi li se on možda privoleo na dobrovoljnu predaju. Ali sve zajedno mi to ne deluje previše ozbiljno."


General u penziji Ninoslav Krstić, predsednik Foruma za bezbednost i demokratiju, kaže za RSE da se sa sigurnošću ne može govoriti o tome kada, kako, i u koju svrhu je oružje dospelo u kuću Mladića, ali smatra da činjenica da je ono tamo pronađeno ne predstavlja važan podatak u potrazi:

“Sasvim je moguće da je on to oružje doneo i ostavio tu, i ako je neko kriv onda je to on i njega treba juriti i tražiti. Ne znam kako će se to završiti, ali što se tiče potrage mislim da su tu najvažniji obaveštajni podaci. Od toga gde je poslednji put viđen, do toga da se prikupljaju informacije od svih koji o njemu nešto znaju i da se na osnovu toga traga."


Kako stručnjak za bezbednost Zoran Dragišić tvrdi da poslednji potezi koji se tiču pronađenog oružja možda predstavljaju psihološki pritisak na begunca, pitali smo ga da li oni mogu završiti predajom Ratka Mladića:

“Ne verujem da će popustiti i dobrovoljno se predati. Mladić je do sada pokazao da ne podleže takvim psihološkim pritiscima. U nekoliko navrata mu je pretresan stan, njegov sin je bio pod nadzorom kao i poslovanje njegove firme, ali očigledno je da Mladić nije na to regovao. Mislim da neće odreagovati ni na ovo. Bilo bi zaista krajnje vreme da se nadležne službe uozbilje i napokon uhapse Ratka Mladića. Da se ta priča već jednom završi.”


Rasim Ljajić, šef Nacionalnog tima za saradnju sa Haškim tribunalom, i Vladimir Vukčević, tužilac Srbije za ratne zločine, odbacili su navode o pritiscima države na porodicu Mladić.

*****
Pročitajte i ovo
Vukčević: Uvek ima novih tragova oko begunaca

Mladić se krije u Beogradu?
Ko je odgovoran što Mladić još nije uhapšen
Ekskluzivno: Mladić je možda u Srbiji
Hapšenje više želja nego verovatnoća
XS
SM
MD
LG