Dostupni linkovi

Snimci kretanja Mladića u Srbiji i BiH


Foto: TV Federacije BiH
Foto: TV Federacije BiH

Politički magazin 60 minuta koji se emituje na tv Federacije BiH (FTV), sinoć je u specijalnoj emisiji objavio amaterske snimke, nastale u proteklih 12 godina, na kojima tvrdi da se nalazi haški optuženik Ratko Mladić. Predsednik Nacionalnog saveta Srbije za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je da ni jedan od objavljenih snimaka nije mlađi od osam godina

Većina slika je navodno nastala u naselju Košutnjak u Beogradu, gde se Mladić pred kamerom slobodno kreće sa porodicom, veseli na svadbi i druži sa prijateljima i rodbinom. U Mladićevom društvu se pojavljuju i drugi optuženi za ratne zločine Momčilo Perišić, Zdravko Tolimir, Manojlo Milovanović. Mladić je, osim u Srbiji, kako javlja FTV snimljen i 2000. godine na svadbi svog bivšeg pratioca u Istočnom Sarajevu u Republici Srpskoj u restoranu "Kula".





(TV Federacije BiH)



Takodje, FTV je emitovala snimke, kako pretpostavljaju na Federalnoj televiziji, Mladića i njegove porodice u jednoj od kasarni tadašnje Vojske Jugoslavije u kojoj je bio smešten, a gdje je šetao i igrao stoni tenis sa prijateljem. "Ovde je kao u raju", govori Mladić, obraćajući se supruzi, dok sede ispred kasarne. Kamera ispred kasarne beleži i ugraviranu ploču sa napisom "Barutana 1807".



(TV Federacije BiH)


Zadnji snimak koji je prikazan, kako je navedeno u magazinu "60 minuta", najverovatnije je nastao krajem prošle godine. Na tom snimku, Mladić se grudva snegom sa suprugom i kćerkom, ali se teže kreće, uz pomoć štapa.

Direktor Ureda Nacionalnog veća Srbije za saradnju sa Haškim sudom Dušan Ignjatović, uživo je iz Beograda za FTV izjavio da ne zna gde se Mladić nalazi i da se to navodi i u zadnjem izveštaju glavnog tužioca Serža Bramerca. "što se tiče insinuacija da se on ovde ne krije - on se krije", rekao je Ignjatović i dodao da je Srbija do sada izručila Hagu dva predsednika države, tri načelnika generalštaba i druge osobe i izrazio nadu da će se "i to sa Mladićem završiti".

"Ne vidim nijedan razlog da Mladić bude zaštićen ako su Karadžić i Mladić uhapšeni. Mi ne znamo gde se nalazi. Voleli bismo da znamo gdje se nalazi jer bi se odmah našao u Hagu", rekao je Ignjatović. On je istakao da Srbija radi sve što je u njenoj moći da uhapsi Mladića.

(Izvor: Beta)
XS
SM
MD
LG