Dostupni linkovi

Mladić se vratio u sudnicu, nastavljen iskaz o istrazi Srebrenice


Ratko Mladić i branitelj Dejan Ivetić u sudnici 11.9.2013.
Ratko Mladić i branitelj Dejan Ivetić u sudnici 11.9.2013.
Suđenje zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću nastavilo se nakon dvodnevnog prekida zbog zdravstvenih problema optuženog, odnosno utrnuća desne strane tijela.

Optuženi (70) se pojavio u sudnici, a nastavio se kao i do sada intenzivno konzultirati tijekom suđenja sa svojim braniteljima, djelujući ipak s vremena na vrijeme iscrpljeno i umorno.

Podsjetimo, nakon medicinskih pretraga u utorak, zaključeno je da Mladić može nastaviti pratiti suđenja, ali da se zbog velikog stresa kojeg trpi - preporuča smanjenje radnog tjedna s 5 na 4 radna dana.

Predsjedavajući sudac Alphonso Orie napomenuo je u srijedu da je konačna odluka o tome na Žalbenom vijeću koje je formirano da odluči o zahtjevu obrane za skraćenjem radnog tjedna. Tom zahtjevu nije se usprotivila ni haška optužba, no raspravni (prvostupanjski suci) su ga odbili, preporučujući pri tom obrani da zatraži daljnje medicinske pretrage.

S višednevnim iskazom u srijedu je nastavio američki obavještajni analitičar Richard Butler koji je analizirao zaplijenjene dokumente VRS-a, presretnute razgovore njezinih oficira, kao i neku drugu dokumentaciju vezanu za događaje u Srebrenici u srpnju 1995.godine. Tada je prema optužnici ubijeno preko 7000 bošnjačkih dječaka i muškaraca, dok najnovija istraživanja Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) ukazuju na preko 8000 žrtava.

Nakon što je u glavnom ispitivanju opisao zapovjedni lanac VRS-a te iznio zaključak - da je naređenje za ubijanje zarobljenika morao izdati samo general Mladić, Butlera je tijekom unakrsnog ispitivanja obrana pokušala prikazati pristranim, kao dugogodišnjeg analitičara-eksperta haškog tužiteljstva.

Butler je istaknuo da je, nakon što ga je američka vlada ustupila Haškom sudu, istražitelje pripremao za razgovore s osobama uključenim u srebreničke događaje, isključivo na temelju prikupljenih i provjerenih informacija. Odbio je pri tom teze o pristranosti ističući da je i zaključke, o odgovornosti zapovjednika VRS-a na ključnim pozicijama, donio nakon dužeg istraživanja.

„Ja sam imao ulogu savjetovanja o tome – kakve informacije imamo o kakvim ljudima, i što očekujemo – što bi oni mogli reći o nekom konkretnom pitanju. Prema tome, iz obavještajne perspektive, ja sam savjetovao tužiteljstvo. No oni su (tužitelji) donosili odluke u vezi postupanja (sa svjedocima ili osumnjičenicima)“, istaknuo je Butler koji je do 2003.sedam godina istraživao srebreničku operaciju te povezivao pronađene dokaze i svjedočenja, kako bi rekonstruirao događanja na terenu.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:12:01 0:00
Direktan link

„Ne možete dobiti informacije o zapovjednom lancu (VRS-a), ako razgovarate sa žrtvama nekog zvjerstva. Znači moj je posao bio da pokušam uspostaviti vojni kontekst Drinskog korpusa, policije Republike Srpske i ostalih jedinica koje su sudjelovale u onom što se dogodilo u srpnju 1995.godine, kako bi se ta pitanja mogla na pravilan način istražiti od strane istražitelja i tužiteljstva ovoga suda“, naveo je svjedok.

Na kraju sudskog dana svjedok je počeo govoriti o informacijama koje osporavaju tezu obrane da je oko 1000 zarobljenika u skladištu u Kravici ubijeno spontano, a ne prema naređenju - nakon što je jedan od srebreničkih zarobljenika oteo oružje jednom od čuvara.

Butler trenutno radi za vladu SAD-a kao obavještajac, istražujući ratne zločine američkih vojnika, a iskaz će nastaviti i u četvrtak.
XS
SM
MD
LG