Dostupni linkovi

Američki obavještajac: Mladić zapovjedao oficirima u Srebrenici


Richard Butler na suđenju Ratku Mladiću, 3. rujan 2013.
Richard Butler na suđenju Ratku Mladiću, 3. rujan 2013.
Suđenje zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću nastavilo se iskazom Ričarda Batlera (Richard Butler), američkog obavještajca koji je 7 godina radio kao analitičar haškog tužiteljstva. Njegov iskaz planiran je za više dana, a vezan je uz analizu vojnih akcija vojske bosanskih Srba, za čije zločine optuženi odgovara po zapovjednoj odgovornosti.

Prvi dan svjedočenja Butler je opisao analizu jedinica VRS-a koje su sudjelovale u srebreničkim pogubljenjima u srpnju 1995. godine, prema optužnici preko 7000 bošnjačkih dječaka i muškaraca.

Poput Drinskog korpusa, za čije je sudjelovanje u masovnim pogubljenjima Srebreničana potvrdu dobio i među 17.000 zapljenjenih dokumenata VRS-a nakon rata. Vojne zapovjedi Butler je stavio u kontekst s izjavama insajdera iz srpskih snaga, s presretnutim razgovorima njihovih oficira, kao i s izjavama onih koji su preživjeli masovne egzekucije.

„Ja u mom izvještaju ulazim u jednu ograničenu diskusiju izjava preživjelih o pogubljenju u Orahovcu. Samo zato kako bi mogli shvatiti što inženjerijski dokumenti vezani za buldožer u Orahovcu znače u kontekstu toga što se tada događalo“, pojasnio je sucima svoju analizu navodeći neke primjere.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:12:00 0:00
Direktan link

Podsjetimo, samo u Orahovcu je ubijeno oko 1000 srebreničkih zarobljenika, a zločin se pokušao prikriti naknadnim prekopavanjem masovnih grobnica. Analizom vojnih dokumenata analitičar Butler je zaključio – da je VRS bila dužna poštivati pravila o postupanju sa zarobljenicima budući da ih je preuzela iz bivše Jugoslavenske narodne armije, JNA.

No to se nije dogodilo, a zapovjedi o akcijama u Srebrenici, oficiri VRS-a su dobili od generala Mladića, slijedeći njegovu Direktivu 4 o progonu bošnjačkog stanovništva (Žepe i Srebrenice), kao i usmena naređenja na terenu.

„Na primjer postoji izvještaj Bratunačke lake pješadijske brigade (VRS) gdje stoji da su 10.07.(1995.) na području brigade bili, ne samo načelnik štaba Drinskog korpusa general Krstić, već da je i general Mladić bio fizički prisutan. Imamo zapovjedi koje pokazuju da su ti glavni zapovjednici ustvari dobivali fizički naredbe za određene stvari i da su ih provodili“, naveo je analitičar.

Spomenuti general VRS-a Radislav Krstić, kao bivši suradnik generala Mladića inače izdržava kaznu od 35 godina zatvora zbog učešća u srebreničkom genocidu.

Prema analizi vojnih akcija VRS-a, tijekom cijelog vremena rata 1992-1995, svjedok je zaključio kako su srpske snage smatrale civilno nesrpsko stanovništvo vojnom metom, vjerovatno i zbog doktrine JNA o općenarodnoj obrani. Naime, u njoj se narod smatrao glavnom polugom otpora prema doktrini iz vremena Hladnog rata i napetostima s Varšavskim paktom i NATO savezom.

Upravo zato je, prema mišljenju svjedoka Direktiva 4 generala Mladića podrazumijevala „stvaranje nepodnošljivih uvjeta za civilno stanovništvo enklava“.

Obavještajac Butler, koji trenutno radi za vladu Sjedinjenih Država kao istražitelj ratnih zločina američkih vojnika, iskaz će nastaviti najvjerovatnije tijekom cijelog ovog tjedna.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG