Dostupni linkovi

Grupa muškaraca očistila farbu bačenu na mural Ratka Mladića u Beogradu


Serbia -- Group of young men are cleaning the street mural of convicted war criminal Ratko Mladic in Belgrade, November 15, 2021.
Serbia -- Group of young men are cleaning the street mural of convicted war criminal Ratko Mladic in Belgrade, November 15, 2021.

Grupa muškaraca u kapuljačama očistila je mural osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću u centru Beograda nedugo pošto je na njega 15. novembra nepoznata osoba bacila crnu farbu.

Kako je javio reporter Radija Slobodna Evropa, muškaraci koji su sunđerima čistili mural nisu hteli da se predstave, niti da odgovaraju na pitanja RSE.

Nakon čišćenja jedan od okupljenih je popravljao grafit auto lakom u beloj i crnoj boji.

"Razumljivo je da će oni doći da čiste, ali je dobro da postoje građani koji hoće da odgovore na to, tako da verujem da ova stvar nije završena", rekao je za RSE pisac Vladimir Arsenijević koji je u trenutku "čišćenja" prolazio pored murala.

Grupa muškaraca u kapuljačama je i 10. novembra očistila mural pošto je na njega belu farbu bacio funkcioner Socijaldemokratske partije Srbije, koja je deo vlasti u Srbiji, Đorđo Žujović.

Crnu farbu na mural u centru Beograda bacila je 15. novembra nepoznata osoba
Crnu farbu na mural u centru Beograda bacila je 15. novembra nepoznata osoba

Podsećamo, nakon što je nevladina Inicijativa mladih za ljudska prava najavila da će prekrečiti mural posvećen Ratku Mladiću, koji je pred Haškim tribunalom osuđen za genocid i ratne zločine u Bosni i Hercegovini, Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije je zabranilo tu akciju.

Aktivistkinje za ljudska prava Aida Ćorović i Jelena Jaćimović privedene su 9. novembra nakon što su bacile nekoliko jaja na mural i od tada ga grupa desničara "čuva".

Članovi nevladinih organizacija i građani okupili su se 9. novembra u centru Beograda zbog privođenja aktivistkinja, ali im kordon policije nije dozvolio da priđu muralu. Na mestu istom mestu okupila se i grupa desničara koji su uzvikivali poruke podrške Mladiću.

Više organizacija civilnog društva organizovalo je i 13. novembra u centru Beograda protest "Mural mora pasti" sa zahtevom da se mural ukloni iz centra grada. Na protestu su bili građanski aktivisti, ali i grupa desničara, između kojih je stajala policija.

Građani i aktivisti za ljudska prava Beograda: 'Mural mora pasti'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:12 0:00

Lik Ratka Mladića stoji gotovo četiri meseca na fasadi zgrade na uglu ulica Njegoševe i Alekse Nenadovića.

Nepoznati autor naslikao je mural krajem jula ove godine, mesec dana nakon što je sud u Hagu 8. juna potvrdio doživotni zatvor Ratku Mladiću.

Nepoznati autori, za koje su sumnja da pripadaju desničarskim i navijačkim grupama, premazali su mural bezbojnim lakom koji omogućava da bude očišćen.

XS
SM
MD
LG