Dostupni linkovi

Mladi u potrazi za poslom na Sajmu zapošljavanja u Beogradu


Stotine mladih potražilo je posao po otvaranju novog Sajma zapošljavanja u Beogradu. Iako svaki drugi mladi čovek u Srbiji nema posao mnoge kompanije žale se da nemaju dovoljno prijavljenih na konkurse mada se na birou nalazi veliki broj nezaposlenih.

Poslovi koji se na sajmu nude su od onih u trgovini, na mestima prodavca ili radnika za kasom, preko komercijaliste, menadžera ili izrade softvera i web dizajna, do inženjerskih pozicija na istraživanjima u velikim kompanijama.

Nikola Pavličević, dvadesetsedmogodišnjak sa diplomom računarstva i informacionih sistema Univerziteta u Londonu, rekao je za RSE da je svoj CV predao na nekoliko adresa na sajamskim štandovima.
Nikola Pavličević u razgovoru sa novinarom RSE Zoranom Glavonjićem
Nikola Pavličević u razgovoru sa novinarom RSE Zoranom Glavonjićem

„Tražim zaposlenje u IT sektoru. Fakultet sam završio 2011. godine, a postdiplomske studije sam uradio ovde. Kvalitet je uvek potreban pa se nadam da će posla biti i za mene. Mada, dosta sam rezervisan jer imam loše iskustvo u prethodnoj firmi u kojoj sam bio zato što nisu imali dobar odnos prema radu. Ako budemo menjali svoje okruženje na bolje verujem da i mi mladi imamo perpsektivu u Srbiji“, smatra Pavličević.

Naftna industrija Srbije (NIS), zvanično najuspešnija ovdašnja kompanija u 2012. godini, na sajmu zapošljavanja traži kadrove iz oblasti tehničkih nauka, pre svega sa diplomom rudarsko-geološkog ili elektrotehničkog fakulteta.

Nataša Stamenković, direktor Sektora ljudskih resursa NIS-a, kaže za RSE da ta firma mladima nudi siguran posao i odlične zarade.

„Mladi u našoj kompaniji imaju perspektivu ukoliko imaju ambicije. Mogu da dobiju mogućnost da razvijaju svoju karijeru u Srbiji i inostranstvu, ali i posao na neodredjeno vreme. Zanimljivo je da je kod nas upravo završen konkurs „NIS šansa“, koji je bio namenjen mladim ljudima bez radnog iskustva i sa prosekom ocena na studijama iznad 8.5, ali da za odrešene profile tehničkih nauka nismo imali dovoljan broj prijavljenih kandidata. To je zaista iznenađujuće i zapanjujuće obzirom na veliku stopu nezaposlenosti u našoj zemlji“, ocenjuje Stamenković.

Među kompanijama koje traže obrazovane i posvećene kadrove su i druge velike inostrane firme, kao što su italijanska automobilska industrija Fiat, najveći trgovinski lanac Delez, ili Tigar koji je već četiri godine u vlasništvu čuvenog Mišelina.

U gužvi pred štandom belgijskog Deleza, koji u Srbiji već zapošljava skoro 11.000 ljudi, bila je i Marija Nedeljković (28), diplomirani ekonomista, koja je za RSE rekla da je potencijalnim poslodavcima predočila da ne bira posao.

„Za početak bih radila bilo šta, u administraciji, knjigovodstvu, trgovini, potpuno mi je nebitno... Do sada sam radila samo neke studentske poslove. Nemam formalno iskustvo i to je ono što koči sve nas mlade, a niko u državi neće da nam pomogne. Ipak, optimista sam da ću naći posao. Od prve plate bih sigurno kupila lap top kompjuter.“

U Srbiji 207.000 mladih do 30 godina nema posao, od čega je više od 20 odsto nekvalifikovano, 58 odsto ima srednje obrazovanje, dok je 63 odsto bez radnog iskustva.

Ljubiša Nikolovski, direktor Sektora za ljudske resurse pirotskog Tigra, kaže za RSE da ta kompanija zapošljava veliki broj mladih sa juga Srbije ali da u Beogradu nema mnogo interesovanja za rad u njoj.
Ljubiša Nikolovski na Sajmu zapošljavanja
Ljubiša Nikolovski na Sajmu zapošljavanja

„Kada neko čuje da smo iz Pirota obično produži dalje. Većina želi da radi samo u Beogradu, međutim mi smo firma koja je u rastu i pozovemo svakog kandidata koji nam pošalje dobar CV. Mi nudimo posao u Tigru u Pirotu, ali i karijeru u inostranstvu jer se radi o međunarodnoj kompaniji. Svi oni koji su zainteresovani za neku internacionalnu karijeru mogu lepo da profitiraju. O platama baš ne bih da pričam, ali mogu reći da su kod nas sigurno veće od prosečnih 350 ili 400 evra“, navodi Nikolovski.

Svake godine na sličnim sajmovima zaposli se od 500 do 1.000 ljudi.

Marina Kosić (23), diplomirani ekonomista, nada se da će posle nekoliko meseci bezuspešnog konkurisanja biti među njima.

„Ne odustajem tako lako obzirom da sam mnogo uložila u svoje znanje. Plata mi nije na prvom mestu već mi je najbitnije da imam mogućnost za napredovanje. Premda sve češće razmišljam da odem u inostranstvo. Više mi je neprijatno da kao formiran čovek sa diplomom moram da tražim džeparac od roditelja da bih izašla u grad ili kupila sebi garderobu. Ipak sam očekivala da ću kada završim fakultet biti u stanju da izdržavam samu sebe. Ali, to je ovde jako teško...“

Prema podacima Ministarstva rada, stopa nezaposlenosti mladih u Srbiji u poslednje četiri godine povećala se za 16 odsto, a kao uzroci se navode neuskladjeno obrazovanje sa potrebama tržišta rada, visok procenat mladih bez kvalifikacije, nedovoljno radnih mesta i velika zastupljenost rada na crno. Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje nalazi se 778.000 nezaposlenih. Na posao najviše čekaju kadrovi iz vaspitno obrazovne struke, rudarstva i poljoprivrede, dok do zaposlenja najbrže dolaze farmaceuti, elektrotehničari, informatičari i lekari.
XS
SM
MD
LG