Dostupni linkovi

Mladi na Kosovu: Facebook za druženje i informisanje


Ilustracija
Ilustracija
Facebook je postao gotovo nezaobilazna društvena mreža na Kosovu, pogotovo ako govorimo o mladima. Razlozi korišćenja su uglavnom održavanje komunikacije sa prijateljima, ali i gubljenje vremena.

Mentor Ulluri, 23-godišnjak kaže da Facebook upotrebljava radi komunikacije sa prijateljima.

„Na Facebook-u imam veliki broj prijatelja i mislim da je to savršen način komunikacije“, kaže Mentor.

Na početku, kažu mladi, postojao je skepticizam o širenju ličnih informacija na internetu, dok danas, oni ne oklevaju da to rade. Objavljuju svoje fotografije, mesta gde se nalaze, s kime su i slično.

Burbuqe Thaçi ističe da je Facebook prisutan u njenom svakodnevnom životu, ali dodaje da ovu mrežu koristi i radi informisanosti.

„Kao i ceo svet, i ja koristim Facebook, ponekad i Twitter, ali sam na njemu manje aktivna. Upotrebljavam ove društvene mreže kako bi se informisala i održavala komunikaciju“, kaže ona.

„Facebook koristim i kako bi održavao kontakt sa prijateljima a za koje dugo nisam znao gde se nalaze i šta rade“, kaže nam Arlind Muçiçi.

Mladi na Kosovu prosečno provode i do dva sata dnevno na Facebooku.

„Najviše provedem 3-4 sata dnevno. Komuniciram sa prijateljima, čitam vesti i slično“, kaže Egzon Shaqiri.

Među mladima ima i onih koji kritikuju ovu društvenu mrežu, ističući da su njeni korisnici neozbiljni i da je zloupotrebljavaju.

„Nemam vremena da se bavim Facebook-om. Previše sam angažovan, nemam dovoljno slobodnog vremena i ne bavim se internetom jer mi se ne sviđa“, kaže Sabit Seferi.
XS
SM
MD
LG