Dostupni linkovi

Mladi na Balkanu veliki potencijal, nikako problem


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Na marginama Bečke konferencije prije desetak dana, koja je okupila lidere zemalja nastalih raspadom bivše Jugoslavije, sastali su se predstavnici civilnog sektora iz regiona i zajedno sa evropskim zvaničnicima i predstavnicima brojnih međunarodnih organizacija govorili o boljem i snažnijem povezivanju civilnog društva, zajedničkom radu, saradnji i projektima, između ostalog, i u oblasti ljudskih prava.

O rezultatima te inicijative, te koliko konkretno mladi regiona sarađuju, u kojim oblastima i sa kakvim rezultatima, govorimo u temi sedmice.

Uprkos zahlađenjima i zatopljavanjima u odnosima između država jugoistoka Evrope, nevladina udruženja mladih konstantno sarađuju na promovisanju vrijednosti ljudskih prava, multikulturalnosti i izgradnji kulture mira. Intenzitet suradnje razlikuje se od projekta do projekta, a zanimljivo je da se i svojevrsna "stara dama" među nevladinim organizacijama, Crveni krst, u toj priči drži jako dobro. Detalje ima Enis Zebić u tekstu Mladi Hrvatske teže progresivnim idejama.

Osnivanje regionalne kancelarije za saradnju mladih na Zapadnom Balkanu, jedna je od najvažnijih tačaka na putu izgradnje zajedničke budućnosti, kažu predstavnici nevladinih organizacija. Iz Beograda, naš novinar takođe podsjeća da su se konkretni rezultati angažovanja mladih mogli vidjeti ovih dana, kada su, među onima koji su samoinicijativno pomagali izbjeglicama sa Bliskog istoka na proputovanju kroz Srbiju, u velikom broju bili upravo mladi. Priču Ostvarenje snova civilnog društva donosi Zoran Glavonjić.

Da je moguće povezati generacije na prostoru ex YU, rođene ipak u državama nastalim polije raspada Jugoslavije, mlade ljude, kojima su na gotovo identičnom jeziku, sa četiri imena, često naglašavali kako se sa onima u okruženju mnogo više razlikuju nego imaju sličnosti, pokazuju i sagovornici RSE iz Tuzle. Oni su iz svih država regiona. Kažu, izuzimajući u Hrvatskoj, koja je kao EU članica ipak ispred ostalih, u svim je ostalim državama isto. Potrebne su promjene, i to odmah, takve u kojima bi mladi bili potencijal, a ne problem. Više pojedinosti u tekstu Maje Nikolić Mladi iz regije: I naš glas da se čuje.

Na Kosovu postoje mnoge nevladine organizacije koje se bave raznim pitanjima, a naročito mladima. Misija tih organizacija je suočavanje sa ozbiljnim izazovima i različitim pravcima u potrazi za znanjem i pravima. Mladi međutim kažu da se o njima i njihovim pravima najmanje vodi računa - navode sagovornici Amre Zejneli u priči Kosovo: Mladima podrška potrebnija nego ikada.

Još jednom se vraćamo bečkoj konferenciji o Zapadnom Balkanu, koja je, osim političara, okupila i regionalne NVO, gdje su im ukazali i na važnost njihovog angažmana u društvima čiji je zajednički cilj ulazak u EU i dijeljenje vrijednosti, neophodnih za razvoj svakog civilizovanog društava. Mladi i njihov aktivizam, bili su predmet radionica održanih na marginama summita u Beču. Tamo su bili i predstavnici crnogorskog NVO sektora. Pročitajte priču Predraga Tomovića Osnaživanje omladinskog aktivizma umjesto radikalizacija stavova.

XS
SM
MD
LG