Dostupni linkovi

Mladi iz regiona: Ulazak u NATO donosi bezbjednost


Zastava NATO-a
Zastava NATO-a
Na sjeveru Crne Gore u Plavu je u toku šesti regionalni evroatlantski kamp “React 2013", koji je i ove godine okupio studente iz regiona koji će do 31. avgusta razmijeniti mišljenja o NATO savezu, bezbijednosti, integracijama, antiterorizmu i svim aktuelnim zbivanjima na regionalnom i globalnom nivou. Kamp je, smatraju studenti prilika za razmjenu znanja, i argumentovanu diskusiju.

Mladi iz regiona smatraju da ulazak u NATO njihovim zemljama donijeti prvenstveno bezbjednost ali i druge benefite. Magistar kriminalistike, Jasna iz Sarajeva koja je sada na poslijediplomskim studijama za ljudska prava i demokratiju u Jugoistočnoj Evropi smatra da je za sve zemlje regiona važno da budu članice NATO.

"Mislim da je za naše male zemlje važno da slijedimo određene trendove koje prate demokratizaciju i napredak ovih zemalja u budućnosti u širem nekom procesu integracija. Mislim da je dobro ne samo sa aspekta sigurnosti nego i sa opštih i političkih i ekonosmkih odnosa naših zemalja prema Evropi prema svijetu, da se uključe u ove trendove", ocjenjuje ona.

Kampovi su prilika prilika da se razmijene iskustva i steknu nova znanja, kaže Sava student političkih nauka iz Beograda.

"Veoma je korisno jer može dosta da se nauči, jer su tu pojedini ljudi iz celog sveta i regiona i korisno je zbog razmene iskustava između naših zemalja", ističe Sava.

Poznato je da su najviši državnici u Srbiji protiv ulaska te zemlje u NATO, a mi pitamo kako razmišljaju Savini vršnjaci u Srbiji.

"Mladi u Srbiji o NATO misle kroz ono što se desilo krajem 90-tih, oni samo na to misle kada se govori o NATO i zato imaju veliki otpor. Međutim, ja mislim da bi Srbija trebalo da pristupi NATO jer bi to bilo dobro i za bezbednost Srbije i zbog saradnje sa Evropom i Amerikom", smatra Sava.

Pitali smo Jasnu iz Sarajeva da li mladi iz regiona budući na sve što se dešavalo tokom ratnih 90-tih na prostoru bivše Jugoslavije danas uspješno mogu da razgovaraju bez konflikta?

"Vjerujem da mogu. Prvo, jer je bitno da rasprave određene stvari koje su ostale nejasne i koje su sada možda predmet nekih političkih manipulacija. Bitno je da se razjasne određene stvari kako bi se dalje moglo raspravljati i zašto da i zašto ne i da se na kraju krajeva uključe i neki drugi aspekti NATO integracija kao što su ekonomski razvioj, stabilnost i sigurnost unutrašnja, ali i u regionu".

Kampovi koji ruše stereotipe

Pitali smo Savu kakva su prva iskustva iz REACT-a i kakva su mišljenja kolega iz regiona i da li se njihovi stavovi po pitanju NATO razlikuju.

"Ne toliko iako ima donekle različitih mišljenja. Neki misle ovako ili onako, ali u suštini svi su za to da njihove zemlje treba da pristupe NATO zbog pitanja bezbednosti i tako dalje. Što se tiče zvanične politike moje zemlje i da li će se ona promeniti kada je pitanje NATO ja mislim da hoće vremenom. Za to će ipak trebati vremena".

Kampovi poput REACT-a ruše stereotipe, kaže Ana iz Herceg Novog koja je na poslijediplomskim studijama na Ekonomskom fakultetu.

"Treba imati dovoljno prostora za sticanje nekih novih znanja i čuti drugo mišljenje. Ja sam pristalica pristupanja Crne Gore NATO jer smatram da je za nas izuzetno dobro da se kroz evropske integracije približi EU, a da kroz NATO integracije podigne standard i nivo bezbjednosti", rekla je ova studentica.

Andrijana iz Nikšića je studentica završne godine Fakulteta političkih nauka u Podgorici:

"Postoji veliki broj predrasuda da je NATO vojna organizacija, a ja mislim da je prvenstveno politička i vojna organizacija. Smatram da bi Crna Gora na neki način ulaskom u NATO više dobila nego što bi izgubila".

Tako razmišljaju studenti iz regiona, učesnici kampa, a profesor sa fakulteta u Banja Luci Miloš Šolaja smatra da je kamp idelna prilika da mladi porazgovaraju o saradnji u regionu.

"I da čuju kako se ta saradnja unaprjeđuje i da sjutra svi djelujemo zajedno, kao cijeli region u pristupu evroatlantskim integracijama i da kroz tu saradnju možemo da podignemo te naše jako niske standarde na viši nivo i da shvatimo da smo upućeni jedni na druge i da moramo sarađivati ekonomski, a onda i na političkom planu", navodi Šolaja.

A šta od kampa očekuju organizatori u Alfa centru iz Nikšića, pitali smo Aleksandra Dedovića:

"Očekujemo da REACT kamp bude prilika da se izmijene stavovi i da poslije završetka ovog skupa u plavu krene jaka i koordinirana kampanja svih onih aktera koji Crnu Goru žele da vide u NATO".
XS
SM
MD
LG