Dostupni linkovi

U mjesecu borbe protiv raka grlića materice: Vakcina HPV negdje ima, negdje nema u BiH


Medicinska sestra ubrizgava dozu vakcine protiv humanog papiloma virusa (HPV) u Francuskoj, 9. oktobar 2023.
Medicinska sestra ubrizgava dozu vakcine protiv humanog papiloma virusa (HPV) u Francuskoj, 9. oktobar 2023.

Više od godinu dana Esma Zjajo iz Jajca u srednjoj Bosni tragala je za vakcinom protiv humanih papiloma virusa (HPV) za dvanaestogodišnju kćerku.

Prva adresa joj je bila matični dom zdravlja, gdje su joj rekli da vakcine nemaju.

Nakon toga zaputila se u Šipovo, susjednu opštinu, koja je u entitetu Republika Srpska.

Tamo su vakcinu imali, ali nije bila besplatna, jer dolazi iz drugog bh. entiteta.

Zdravstvo u Bosni i Hercegovini se nalazi na nivou entiteta, odnosno Brčko distrikta, kao trećoj administrativnoj jedinici.

Vakcina košta 105 eura zbog čega je Esma čekala da bude nabavljena u Jajcu.

Nakon 12 mjeseci čekanja, pozvana je u Dom zdravlja u rodnom gradu.

"Rekli su mi da je Jajce dobilo deset doza. Vakcine su skupe, ne nabavlja ih se puno. Naš kanton nije ništa nabavio i to su vakcine koje je nabavila Federacija BiH i podijelila u manjim količinama po opštinama. Naravno da se osjećamo diskriminisano u odnosu na Sarajevski i druge kantone", kaže Esma za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Vakcinacija protiv humanih papiloma virusa (HPV) glavnih izazivača opake bolesti, u BiH je počela 2022. godine, no u pojedinim bh. gradovima nije stigla još niti doza HPV vakcine.

Prema zvaničnim podacima, svaka tri dana umre jedna žena u BiH od raka grlića materice. Najveći uzročnici su HPV virusi. Godišnje od raka grlića materice oboli oko 450 žena u BiH.

Prema podacima entitetskih zavoda za javno zdravstvo, vakcinisano je nešto oko 3.500 osoba, najviše djece.

U ovaj podatak ne ulazi Kanton Sarajevo (KS), jedan od 10 kantona u Federaciji BiH, koji od kraja 2022. godine sam nabavlja vakcine. Tokom 2023. godine vakcinisane su 842 ženske osobe doba od 6. razreda osnovne škole do 26. godine života.

Za 2024. godinu Kanton Sarajevo je nabavio još doza HPV vakcine dovoljne za 797 djevojčica i djevojaka.

Deset vakcina za grad od blizu 30.000 stanovnika

U Domu zdravlja (DZ) Jajce, koje opslužuje oko 30.000 stanovnika tog grada, za RSE navode da su prve vakcine i svega deset doza dobili prije oko mjesec dana.

Te vakcine su potrošene, a trenutno čekaju, kako su istakli, još dvije vakcine, jer imaju toliko evidentiranih zainteresovanih za vakcinu.

"Imali smo mi majki koje par godina se interesiraju i koje su se nakon edukacije upisali na spisak, ali nismo imali vakcina. Sad, prije deset dana su bile prve na redu, jer su bile i prve na spisku. U narednih desetak dana se očekuje nova pošiljka, ali interes je stvarno mali", rekla je za RSE Ivka Petrović, medicinska sestra u DZ Jajce.

U Jajcu, gradu sa oko 30.000 stanovnika, stiglo je samo deset vakcina protiv HPV. Foto: Jajce 24. marta 2021.
U Jajcu, gradu sa oko 30.000 stanovnika, stiglo je samo deset vakcina protiv HPV. Foto: Jajce 24. marta 2021.

Ona navodi da je praksa da se vakcine naručuju na osnovu broja prijavljenih.

"Ne poručujemo nikad unaprijed ako nemamo dovoljno zainteresiranih da ne stoje vakcine zbog rokova, a negdje možda ima više pacijenata koji je žele primiti", rekla je Petrović.

Kada su Eminu Zjajo u januaru pozvali na vakcinaciju iz Doma zdravlja u Jajcu, rečeno joj je da za njenu kćerku imaju planiranu i drugu dozu, koju bi trebala primiti u julu.

I njena sugrađanka Julija Ćosić Ivesić za svoje dvije kćerke kaže da oduvijek ima "jasan plan" da ih vakciniše kako bi ih zaštitila od raka grlića materice.

"Ja sam jednom pitala i oni su (u Domu zdravlja Jajce) rekli da ne znaju, da trebam opet nazvati, da će oni meni javiti. Međutim, ja sam odustala vidjevši da nema od toga ništa. Onda sam zvala u Banjaluku u RS, tamo su rekli da možemo kad god hoćemo da dovedemo djecu, s tim što trebam onda da platim za jednuu vakcinu, oko 200 maraka (100 evra)", ispričala je Ćosić Ivesić za RSE.

Šta kažu u Federalnom zavodu za javno zdravstvo?

Iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, koji je zadužen za nabavku HPV vakcine, nisu odgovorili na upit RSE o tome da li ima dovoljno vakcina protiv HPV-a u odnosu na potražnju, te u kojim gradovima se sve može obaviti vakcinacija.

Besplatnim vakcinama su obuhvaćene samo djevojčice u tom entitetu i to u dobi od 13 do 14 godina.

Iz Zavoda su odgovorili na pitanje o broju vakcinisanih.

"Do sad imamo dobre rezultate cijepljenja protiv HPV u Federaciji Bosne i Hercegovine. U 2023. godini cijepljeno je oko 1.300 djevojčica/djevojaka. Želimo još bolje rezultate", naveo je u odgovoru za RSE Siniša Skočibušić, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Skočibušić navodi da je Zavod, uz pomoć Vlade Federacije BiH, nabavio četverovalentnu vakcinu protiv HPV, za obje doze sa razmakom od šest mjeseci.

"Do sada je nabavljeno 2.000 doza cjepiva protiv HPV-a. Cijena jedne doze cjepiva je 201,65 maraka bez PDV-a. Nabavljat ćemo i više cjepiva shodno interesovanju. Cjepiva koja se upotrebljavaju u Federaciji BiH su provjerena, sigurna i visokoučinkovita i ista se upotrebljavaju u cijelom svijetu", rekao je Skočibušić.

Vakcine protiv HPV virusa u BiH i dalje samo uz naplatu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:06 0:00

No, Jasmina Brkić Džambić, epidemiologinja u Zavodu za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona, na sjeveru BiH, kaže da se ne može govoriti o masovnoj imunizaciji protiv HPV-a.

Upravo navodi primjer Tuzlanskog kantona u kome živi nešto manje od pola miliona stanovnika. U toku pilot projekta tokom 2022. i 2023. godine taj Kanton dobio je dovoljno vakcina za potpunu vakcinaciju 160 djevojčica.

"Tuzlanski kanton je i od novonabavljenih 2.000 vakcina, to su vakcine za 1.000 djevojčica, dobio 124 doze vakcine protiv HPV. Pošto smo iskazali zainteresiranost za novim dozama, Federalni zavod nam je dao još 124, tako da je ukupno u Tuzlanski kanton došlo 568 vakcina", rekla je Brkić Džambić za RSE.

U manjim mjestima vakcina gotovo i nema. Na primjer u Olovo, gradiću u centralnom dijelu BiH, koji ima oko 11.000 stanovnika nije dospjela niti jedna doza vakcine protiv HPV-a, prema navodima iz tamošnjeg Doma zdravlja.

"Od decembra smo radili istraživanje da idemo ciljano sa brojem vakcina, nakon čega smo napravili spisak od oko 35 djevojčica koje trebaju da prime vakcinu. Broj vakcina nam nije sporran što se tiče Instituta (za javno zdravlje) dobićemo i eto. Imamo i otvorenu liniju svaki dan da se može prijavljivati ko želi", rekla je za RSE Mirsada Kisić, glavna sestra u DZ Olovo.

U gradić Olovo tek trebaju stići prve vakcine. Foto: Olovo, 13. februara 2018.
U gradić Olovo tek trebaju stići prve vakcine. Foto: Olovo, 13. februara 2018.

Kakvo je stanje u Republici Srpskoj?

U drugom bh. entitetu, Republici Srpskoj, vakcinacija traje od marta 2023. godine, te je do sada vakcinisano preko 2.000 djece oba pola od 11 do 15 godina.

"Osim ovog uzrasta za vakcinaciju protiv HPV-a se javljaju i osobe drugih životnih dobi od kojih je za sada najveći broj vakcinisanih u dobi od 15 do 19 godina (oko 170 osoba), nešto manje u dobi 20 do 29 godina - oko 30 osoba, a oko 100 osoba u dobi preko 30 godina je vakcinisano ovom vakcinom u Republici Srpskoj", navela je u odgovoru za RSE Irena Špegar Drobac, epidemiologinja u Institutu za javno zdravstvo RS.

Istakla je kako je planirana nabavka 30.000 vakcina za trogodišnji period, od 2023. godine do 2025. godine, po 10.000 godišnje, koje se isporučuju u skladu sa potrošnjom.

"U RS dostupna je devetovalentna vakcina protiv HPV. Radi se o vakcini 'Gardasil 9', proizvođača MSD. To je vakcina koja djeluje protiv devet tipova humanog papiloma virusa. Vakcinacija protiv HPV uvedena je u kalendar vakcinacije u Republici Srpskoj kao preporučena vakcina, a besplatna je za djevojčice i dječake u dobi 11 do 15 godina", navela je Špegar Drobac.

Dodaje da se mogu vakcinisati i osobe starije od 15 godina, s tim da samostalno snose troškove vakcinacije. Cijena vakcinacije u tom slučaju iznosi 210 maraka (oko 105 evra).

"Vakcina se koristi za aktivnu imunizaciju osoba uzrasta od devet godina i više protiv bolesti uzrokovanih humanima papiloma virusom, i to premalignih lezija i karcinoma koji zahvataju cerviks, vulvu, vaginu i anus, uzrokovanim tipovim HPV-a sadržanim u vakcini i protiv genitalnih kondiloma (polnih bradavica) uzrokovanim određenim tipovim HPV-a", kazala je Špegar Drobac.

Problem je i mali odziv građana

Ljekari u BiH upozoravaju i na slabu zainteresovanost građana da zaštite svoju djecu od bolesti koje mogu da izazovu rak.

Rak grlića materice u BiH peti je po učestalosti, prema zvaničnim pokazateljima, nakon raka dojke, kože, debelog crijeva i pluća, kada je riječ o ženskoj populaciji.

“Mislim da se malo poljuljalo povjerenje inače prema cjepivima u zadnje vrijeme”, rekla je za RSE Tanja Krešić, ginekološka onkologinja iz Mostara.

Ona podsjeća kako je humani papiloma virus jedan od glavnih uzročnika svih slučajeva raka grlića materice, te da mnogo teža bolest može biti spriječena preventivnom vakcinacijom i redovnim pregledom grlića.

Identično mišljenje ima i Lilijen Kovač, ginekologinja iz Trebinja.

"Vakcine su preporučene i djevojkama koje imaju preko 18 godina, ali je sada pitanje da li su one prokužene nekim od tih virusa, jer znamo da otprilike 80 posto ljudi dođe u toku svog života u kontakt sa HPV infekcijom", rekla je Kovač za RSE.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), svake godine, otkrije se više od 600.000 novih slučajeva karcinoma grlića materice čiji je uzročnik HPV virus.

Više od polovine oboljelih završi sa smrtnim ishodom. Najviše slučajeva oboljenja i smrtnih ishoda SZO bilježi u srednjim i nisko razvijenim zemljama.

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje da djeca prime vakcinu protiv HPV-a u dobi između devet i 14 godina, prije prvog spolnog kontakta.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, oko trećine svih zemalja svijeta još nema omogućeno vakcinisanje protiv HPV virusa.

Saradnja na tekstu: Mirsad Behram i Nebojša Kolak

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG