Dostupni linkovi

Mjanmar naredio državnim službenicima i bivšim vojnicima da budu u pripravnosti


Lider hunte u Mjanmaru, general Min Aung Hlaig, Nejpjido, 27. mart 2021.
Lider hunte u Mjanmaru, general Min Aung Hlaig, Nejpjido, 27. mart 2021.

Vojne vlasti Mjanmara naredili su svom vladinom osoblju i ljudima s vojnim iskustvom da se pripreme za služenje u hitnim slučajevima, rekao je zvaničnik u četvrtak, nakon što je hunta prijavila "teške napade" pobunjenika na nekoliko mesta.

Vojska Mjanmara se decenijama bori protiv etničkih manjina i drugih pobunjenika, ali je državni udar 2021. doveo do nezabeležene koordinacije između snaga koje se bore protiv vojske što predstavlja najveći izazov za vojsku poslednjih godina.

Hunta je naredila svom vladinom osoblju i bivšem vojnom osoblju da formiraju jedinice za reagovanje u vanrednim situacijama, rekao je Tin Maung Sve, sekretar administrativnog saveta glavnog grada Nejpjidoa.

Savet hunte je u naredbi naveo da bi se od takve jedinice moglo tražiti da reaguju u slučaju "prirodne katastrofe i bezbednosti".

Tin Maung Sve je potvrdio naredbu i istakao da je situacija u glavnom gradu, u centralnom Mjanmaru, mirna.

"Ovo je plan za pomoć u slučaju vanredne situacije", rekao je za Rojters.

Paralelna vlada koju su formirali prodemokratski političari da se suprotstave vojsci, u savezu sa nekim pobunjeničkim frakcijama, pokrenula je kampanju "Put do Nejpjidoa" za koju kaže da ima za cilj preuzimanje kontrole nad glavnim gradom.

Portparol hunte Zav Min Tun rekao je kasno u sredu da se vojska suočava sa "teškim napadima značajnog broja naoružanih pobunjeničkih vojnika" u državi Šan na severoistoku, državi Kaja na istoku i državi Rakajn na zapadu.

Zav Min Tun je rekao da su neki vojni položaji evakuisani i da su pobunjenici koristili dronove za bacanje stotine bombi na vojne položaje.

"Hitno preduzimamo mere za efikasnu zaštitu od napada dronovima", rekao je portparol hunte.

Mjanmar je u previranju od državnog udara 2021. godine, kada je vojska svgla vladu koju je predvodila nobelovka Aung San Su Ći, čime je okončana decenija demokratskih reformi.

Vojska je gvozdenom šakom vladala Mjanmarom 50 godina nakon što je preuzela vlast 1962. godine, insistirajući da je jedina institucija sposobna da drži na okupu ovu raznoliku zemlju.

Državni udar iz 2021. razbio je nade u reforme, ali i ojačao opoziciju koja je ujedinila prodemokratske aktiviste sa snagama etničkih manjina koje se bore za samoopredeljenje.

Zbog sukoba je došlo do povećanja broja izbeglice u susednim zemljam, uključujući hiljade onih koji su poslednjih dana pobegli u Indiju zbog borbi u državi Čin na severozapadu.

Zapadne vlade su ponovo uvele sankcije mjanmanskoj hunti kao odgovor na državni udar i gušenje protesta i zahtevale oslobađanje Su Ći i drugih prodemokratskih političara i aktivista.

Susedi Mjanmara u jugoistočnoj Aziji pokušali su da pokrenu mirovni proces, ali su generali iz hunte uglavnom ignorisali te napore.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš (Guterres) je duboko zabrinut zbog "širenja sukoba u Mjanmaru" i pozvao je sve strane da zaštite civile, rekao je njegov portparol.

"Broj raseljenih u Mjanmaru sada premašuje dva miliona", rekao je portparol.

Pobunjenička grupa Arakanska armija (AA) koja se bori za autonomiju u državi Rakajn saopštila je u sredu da se desetine policajaca i vojnika predalo ili su zarobljene u napredovanju njenih snaga.

Portparol hunte kritikovao je tu grupu navodeći da ona "uništava" državu Rakajn.

Izvor: Reuters

XS
SM
MD
LG