Dostupni linkovi

Srbi ponovo blokirali sud u Mitrovici


Zgrada Opštinskog i Okružnog suda u severnoj Kosovskoj Mitrovici
Zgrada Opštinskog i Okružnog suda u severnoj Kosovskoj Mitrovici

Radnici srpskog pravosuđa blokirali su danas na tri sata kapije koje vode prema zgradi Opštinskog i Okružnog Suda u severnoj Kosovskoj Mitrovici, zahtevajući nastavak razgovora s predstavnicima UNMIK-a o funkcionisanju pravosuđa na severu Kosova.

Prema rečima predstavnice radnika srpskog pravosuđa Ljiljane Stevanović, oni će pokušati da spreče današnje suđenje u Kosovskoj Mitrovici kojim Euleks započinje svoj rad u ovdašnjem sudu.


"Pokušaćemo da sprečimo to suđenje ne zato što želimo da sprečimo suđenje kao suđenje, jer smo legalisti i želimo vladavinu prava, ali to neće moći da se uradi bez nas. Ne vidim ni jedan razlog zbog čega su ovaj narod i mi kao nosioci tog posla lišeni toga. Zbog čega treba da strepimo šta će se nama i našoj deci dogoditi na ulici.”


Zbog krivičnog dela "teški slučajevi razbojinštva", na optuženičkoj klupi Okružnog suda trebalo je danas da se nađu Srbi V.J. (26) i M.N. (30) koji su u pritvoru proveli 14,5, odnosno 10,5 meseci. Njima je trebalo da sude sudije Euleksa. Međutim, zbog protesta srpskih sudija današnje suđenje je odloženo.


Stevanovićeva je naglasila da su radnici srpskog pravosuđa spremni za razgovore sa UNMIK-om i da traže da se na severu Kosova uspostavi vladavina prava.


Stevanovićeva je ocenila da je "Euleks u ovom trenutku dao sebi veće pravo od onih koja mu zaista pripadaju", ističući da samo u razgovoru i dogovoru s predstavnicima srpske zajednice sud u Kosovskoj Mitrovici može početi da funkcioniše.


Ona je kazala da je preko potrebno napraviti pravosuđe na severu Kosova i da nisu protiv učešća Albanaca u pravosuđu, ali da oni treba da budu
zastupljeni srazmerno nacionalnoj strukturi.


Okružni i Opštinski sud u severnom delu Mitrovice, UNMIK je otvorio 3. oktobra prošle godine, pošto su ti sudovi bili zatvoreni skoro osam meseci, od sukoba 17. marta 2008. godine između lokalnog stanovništva i organa bezbednosti na Kosovu.


U tim sukobima poginuo je ukrajinski policajac iz sastava UN, dok je više od 100 učesnika demonstracija i vojnika Kfora i policajaca povređeno.


Sukobi su počeli posle hapšenja srpskih radnika pravosuđa koji su ušli u zgradu suda, zahtevajući povratak na radna mesta sa kojih su, kako kažu, morali da odu 1999. godine dolaskom UNMIK-a i Kfora na Kosovo.


Sada u Okružnom i Opštinskom sudu rade samo predstavnici Euleksovog pravosuđa, a tokom posete Mitrovici prošle nedelje šef misije EU na Kosovu Iv De Kermabon izjavio je da se "radi na pitanju povratka lokalnog srpskog i albanskog osoblja u te institucije".

XS
SM
MD
LG