Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Srbi blokirali zgradu suda u Mitrovici


Zgrada Okružnog i Opštinskog suda u severnom delu Kosovske Mitrovice

Oko 200 Srba, radnika pravosuđa, blokirali su na sat vremena jutros rad Okružnog i Opštinskog suda u severnom delu Kosovske Mitrovice i upozorili da ova institucija ne sme da funkcioniše po zakonima države Kosovo. Iz EULEX-a poručuju da rade na rešavanju nekih problema, dok građani podržavaju nastojanja srpskih tužilaca i sudija da se vrate na posao.

Sudija Nikola Kabašić kaže da radnici srpskog pravosuđa smatraju da EULEX ne može da radi ovde kao produžena institucija pravosuđa države Kosovo i da su upoznati sa tim da tužioci i sudije EULEX-a koriste pečate Republike Kosovo, da koriste njihove zakone i da se presude donose u ime naroda Republike Kosovo:

“To je u potpunosti neprihvatljivo za srpsku zajednicu, EULEX na taj način izlazi iz okvira statusne neutralnosti. EULEX ne može biti podružnica nekakvog albanskog suda, sudije i tužioci te misije mogu samo da daju savete i unapređuju lokalno pravosuđe. Mi ćemo u sud ući na osnovu dogovora sa međunarodnom zajednicom, nasilje nije ključ i sud će raditi ako bude dogovora, dakle ključ svega je dogovor, nikako nasilje.”

Portparol EULEX-a Kristof Lamfalusi kaže da se pokušava pronaći rešenje za pečat koji će sudije i tužioci EULEX-a koristiti u budućnosti na Kosovu. Upitan da li je EULEX ostao statusno neutralan ako se na sudskim dokumentima koje potpisuju njihovi predstavnici koristi pečat Republike Kosova Lamfalusi je kazao da je to “problem” za njih.

“To je problem za nas jer kao što znate u srpskom delu Mitrovice zvaničnici nisu srećni sa tim i pokušavamo da nađemo rešenje po tom pitanju i nadamo se da će biti rešenja. Pokušavamo da imamo pragmatičan pristup, znamo da to izaziva zabrinutost u srpskom delu Mitrovice i pokušavamo da nađemo rešenje."

Tokom današnjeg protesta radnika srpskog pravosuđa jednom od predstavnika EULEX-a uručena su pisma namenjena UNMIK-u i predstavnicima EU. Sudija Nikola Kabašić:

“Molim vas da prenesete da Sud u Kosovskoj Mitrovici ne može da radi kao sud Republike Kosovo, ovo će biti sud međunarodne zajednice pod Rezolucijom 1244, zastavom UN i zakonima i uredbama UNMIK-a, drugačije nikako.”

Građani podržavaju povratak srpskih sudija i tužilaca u zgradu suda u kosovskoj Mitrovici:

“Kao građanin ja poštujem naše zakone i našu državu Srbiju, ako je još ovde ima. Ako su potpisali da se radi pod zakonom UNMIK-a onda to tako i treba da se radi a ne da se traži nešto van toga, jer ipak smo mi te ljude izglasali.”
“Naravno da podržavam, nego šta ću, neće valjda albanske sudije da nam sude ovde, to ne dolazi u obzir, mada ovde radi ko šta hoće.”
“Ne znam ja ništa, nemojte mene da pitate.”

Tokom današnje jednočasovne blokade Suda od strane srpskih radnika pravosuđa kapija koja vodi prema policijskoj stanici i sudu bila je zatvorena, a pored jakog prisustva Kosovske i EULEX policije bilo je izuzetno pojačano prisustvo vojnika Kfora koji su bili u opremi za razbijanje demonstracija.

U zgradi Opštinskog i Okružnog suda u Kosovskoj Mitrovici trenutno rade samo predstavnici pravosuđa EULEX-a.
XS
SM
MD
LG