Dostupni linkovi

U Brđanima mirno, ali napeto


Kosovska Mitrovica
Kosovska Mitrovica
Bezbednosna situacija u naselju Brđani u severnoj Kosovskoj Mitrovici, gde Srbi i Albanci obnavljaju svoje kuće, danas je mirna ali veoma napeta.

Srbi u naselju Brđani okupili su se i jutros, u nešto manjem broju, na lokaciji na kojoj su Albanci počeli raščišćavanje terena za obnovu još jedne kuće u ovom naselju. Na toj lokaciji, zbog okupljenih Srba i blokade, Albanci nisu u mogućnosti da započnu sa rekonstrukcijom sporne kuće.

Iako je situacija danas mirna, veliki broj pripadnika Kosovske policije i EULEX-a prisutno je na takozvanoj liniji razdvajanja između Srba i Albanaca.

Srbi, koji prema ranijem dogovoru rade na obnovi pet kuća, protive se obnovi radova na ovoj lokaciji jer, kako kažu, nije postignut dogovor sa njima o obnovi sporne kuće čiji je vlasnik kosovski Albanac.

Predstavnici Albanaca optužuju srpske pripadnike Kosovske policije iz severne policijske stanice da ne žele da stvore uslove za obnovu kuća u mirnoj atmosferi.

Albanci optužuju policiju


Predstavnik Albanaca Musa Haljiti za Radio Slobodna Evropa kaže da krivicu za novonastalu situaciju u ovom naselju snosi srpska Kosovska policija.

“Dešavaju se razne provokacije i bezobrazluci od strane srpskih pripadnika Kosovske policije. Ono što nas najviše iritira jeste što su se njima pridružili i pripadnici EULEX-a i umesto da udalje Srbe od naše imovine i da nam omoguće da normalno obnavljamo svoje kuće, oni su dozvolili da nam Srbi zauzmu tu lokaciju i da policija blokira naš deo, naše imanje.”


On ističe i da se prava Albanaca, koji žele da obnove svoje kuće porušene 1999. godine za vreme konflikta na Kosovu, sadašnjom situacijom drastično krše.

Komandir severne policijske stanice Milija Milošević u izjavi za naš program demantuje ove navode:

“Mi, kao policija, niti želimo nekome da zabranimo, niti imamo tu ingerenciju i to pravo, da nekome obustavljamo radove ili da im branimo da se vrate na svoje imanje. To se odnosi na kompletno sve ljude koji žive na ovoj teritoriji, jer svi imaju pravo da se vrate na svoje imanja a mi, policija, dužni smo da sprečimo bilo kakav incident. Mi ne želimo da se bilo kome desi nešto …ni Srbima ni Albancima na ovoj lokaciji. Pokušaćemo da sprečimo svako nasilje.”


Srbi i dalje traže poštivanje dogovora


Predstavnik Srba iz naselja Brđani Dragoslav Živković kaže da se Srbi okupljaju u znak protesta jer se kuće u vlasništvu Albanaca, kako ističe, renoviraju bez saglasnosti Srba. On smatra da se više renoviraju albanske kuće čime je, kako navodi, prekršen ranije postignut dogovor da se renovira po pet srpskih i pet albanskih kuća:

“Krajnje je vreme da se nešto preduzme i da ovaj narod počne da živi normalno. Dogovoreno je da pravimo pet kuća, znači po pet kuća i sa srpske i sa albanske strane. Oni su napravili 23, a mi smo počeli tih pet. Mi nismo reagovali na tih 18 zato što nisu toliko blizu nama i ne ugrožavaju samo naselje. Međutim, sadašnja situacija predstavlja direktnu pretnju naselju. i sada je na kosovskoj policiji i EULEX-u da reše ovaj problem. Tako su nam rekli predstavnici UNMIK-a. Oni su nam kazali i da nisu izdali dozvole, znači Albanci nemaju odobrenje za rekonstrukciju i oni su upoznali i KPS i EULEX o tome i sada od njihove procene bezbednosti zavisi šta će se dalje dešavati.”


U naselju Brđani početkom ove nedelje došlo je do sukoba između Srba i Albanaca što je dovelo do intervencije Euleks policije, koja je upotrebom suzavca smirila situaciju. Tom prilikom dvoje Srba i petoro Albanaca zadobilo je lakše povrede.
XS
SM
MD
LG