Dostupni linkovi

Finansijska integracija dela Kosova


Kosovska Mitrovica
Kosovska Mitrovica

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Mirko Cvetković izjavio je danas u severnom delu Kosovske Mitrovice da je cilj Vade Srbije da finansijski i poreski sistem na Kosovu što više integriše u državne institucije Srbije.

Prilikom posete Poreskoj upravi Ministarstva finansija u ovom gradu ministar Cvetković je kazao da će država Srbija i dalje moralno i finansijski pomagati Srbe na Kosovu.

“Već u ovom trenutku postoje određena finansijska sredstva i kada ona ne budu bila dovoljna mi ćemo ići na rebalans budžeta. Ja želim da kažem i da je moralna podrška takođe vrlo važna. To sam ja pokazao danas svojom posetom, ali i ministri koji su dolazili pre mene, a koliko vidim Srbima ovde je to vrlo važno.”

RegionalnI Centar Poreska Uprava Priština, koji je bio izmešten u Beogradu, uskoro će biti prebačen u severni deo Kosovske Mitrovice, potvrdio je državni sekretar Ministarstva finansija Miodrag Đidić koji je takodje boravio u Kosovskoj Mitrovici.

“S obzirom da sam ja zadužen upravo za poresku upravu, ja ću se potruditi da neke uslove za rad već u narednom periodu poboljšam. Želim da kažem i nešto jako važno, a to je da će Regionalni Centar Poreske Uprave Priština, koji je do sada bio smešten u Beogradu, uskoro biti prebačen u severni deo Kosovske Mitrovice. Mislim da će to biti jedan pravi potez.”

Đidić je rekao i da će vrlo brzo u severnoj Kosovskoj Mitrovici biti formiran centar za edukaciju poreskih i finansijskih službenika, kako bi njihov rad bio što uspešniji.

Inače, saobraćaj mobilne mreže 064 kao i fiksne telefonije koji je na severu Kosova bio u prekidu od sinoć, ponovo je uspostavljen oko 12 časova u utorak. Kako su saopštili nadležni iz Telekoma u Kosovskoj Mitrovici do prekida je došlo kada su vojnici KFOR-a sinoć izvodili radove na administrativnom prelazu Jarinje i tom prilikom presekli optičke kablove fiksne i mobilne telefonije.

U severnom delu Kosovske Mitrovice studenti prištinskog Univerziteta(PU) sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici nastaviljaju proteste protiv proglašenja nezavisnosti Kosova. Kako kažu članovi pokreta “Mladi protiv nezavisnosti”, protest će se održavati sve do 17.marta, koji je simbolično odabran kao datum godišnjice pogroma srpskog i drugog nealbanskog življa na prostoru Kosova. Radnici pravosudnih organa srpske nacionalnosti protestvovali su i jutros, šesti dan za redom, ispred ulaza u zgradu u kojoj je smešten UNMIK-ov Opštinski i Okružni sud u severnoj Kosovskoj Mitrovici, zahtevajući da se vrate na svoja radna mesta. Srpski radnici pravosuđa danas su poslali protesno pismo regionalnom UNMIK administratoru Džerardu Galučiju, zahtevajući da se vrate na svoja radna mesta koja su pod pritiskom UNMIK administracije i UNMIK policije napustili avgusta 1999. kazao je okružni javni tužilac u Kosovskoj Mitrovici Milan Bigović. Protest je protekao bez incidenata. Srpski službenici Okružnog i Opštinskog suda u Kosovskoj Mitrovici najavili su da će protest nastaviti i narednih dana, sve dok im ne bude omogućeno da se vrate na svoja radna mesta. U pravosuđu u Kosovskoj Mitrovici radilo je oko 200 Srba.
XS
SM
MD
LG