Dostupni linkovi

Završen protest u Mitrovici povodom posete Bajdena


Kosovska Mitrovica: protest zbog posete potpredsednika SAD Džozefa Bajdena, 21. maj 2009.
Kosovska Mitrovica: protest zbog posete potpredsednika SAD Džozefa Bajdena, 21. maj 2009.

Više stotina kosovskih Srba okupilo se danas u blizini glavnog Ibarskog mosta u severnoj Kosovskoj Mitrovici u znak protesta zbog posete popredsednika SAD Džozefa Bajdena Beogradu i Prištini.

Okupljeni građani i lideri kosovskih Srba tačno u podne položili su cveće i zapalili sveće na spomenik poginulima u NATO bomardovanju.

Na protesnom okupljanju, čiji je organizator bila Skupština zajednica opština Kosova okupljeni su nosili parole na kojima je bilo ispisano: "Ubica se vraća na mesto zločina", "Ćeraćemo se još" i "Tadiću ne ponižavaj Srbiju".

Za vreme protesnog okupljanja Srba u blizini glavnogIibarskog mosta koji razdvaja severni od južnog dela Mitrovice bilo je pojačano prisustvo pripadnika Kosovske policijske službe.

Ulica u ovom delu grada za vreme protesta bila je zatvorena za saobraćaj dok policija nije zatvara glavni Ibarski most za pešake i saobraćaj.

Potpresednik Skupštine Zajednica opština Kosova Marko Jakšić zatražio je od predstavnika Vlade Srbije i predsednika države Borisa Tadića da pozovu one Srbe koji se nalaze u kosovskim institucijama da ih napuste:

"Tražimo da predsednik i zvanični Beograd ni po koju cenu ne priznaju institucije samoproglašene države Kosovo. Takođe, zahtevamo da se započne sa sprovođenjem plana u šest tačaka."

On je kazao da Beograd ne sme uskratiti pomoć kosovskim Srbima i da ih javno pozove da ne učestvuju na lokalnim izborima na Kosovu koje će organizovati Priština:

"Vlast u Beogradu na dan održavanja kosovskih lokalnih izbora treba da organizuje srpske izbore u pokrajini. Oni ne smeju da slede upiustva američkog potpredsednika Bajdena i moraju svim demokratskim sredstvima da se bore za Kosovo.”

Nakon protesta, koji je završen mirno i bez incidenata, predstavnici narodnog pokreta "Otadzbina" zapalili su na glavnom grdaskom Trgu šumadija u severnoj Kosovskoj Mit5rovici zastave Crne Gore i SAD.
XS
SM
MD
LG