Dostupni linkovi

Reciprocitet u povratku


Albanci na obnovi kuća u severnom delu Mitrovice
Albanci na obnovi kuća u severnom delu Mitrovice

Srpski političari na Kosovu kažu da Albanci imaju pravo da se vrate u svoje kuće u severnom delu Mitrovice, ali da to isto pravo svi raseljeni Srbi moraju ostvariti širom Kosova. Zahteva se hitno pokretanje razgovora o tom problemu.

I Albanci i Srbi imaju pravo da se vrate u svoje kuće i to mora da se dešava uporedo, stav je srpskih političara sa Kosova. Gledajući na pitanje protivljenja Srba povratku Albanaca u naselje Brđani, u severnoj Mitrovici, političari upozoravaju da postojeće tenzije u tom kraju mogu dovesti do pogoršanja situacije, te pozivaju sve strane da počnu razgovore.

Predsednik Srpskog nacionalnog veća severne Mitrovice Nebojša Jović kaže da se što pre mora krenuti sa reciprocitetom u povratku.

“Ja mislim da i sami Brđani i svi političari sa severa Kosova rekli smo da nemamo ništa protiv da se oni vrate, međutim prilikom vraćanja to mora da bude proces ubrzane integracije, jer se ne može bez dogovora a da bi se vratila jedna etnička zajednica to je neko nepisano pravilo”
, kaže Jović.

Nebojša Jović
Meštani Brđana su u više navrata protestovali zbog obnove pet albanskih kuća u takozvanoj žutoj liniji razdvajanja. Srbi traže da se zaustavi obnova tih kuća u jer je dogovorom precizirano da se tu može graditi samo uz odobrenje obe zajednice - srpske i albanske. Takođe zahteva se da počne obnova srpskih kuća u južnom delu Mitrovice koja je stopirana istim sporazumom iz 2000. godine.

Prema oceni Jovića, prioritet mora biti povratak Srba u urbane sredine, pa tako i u južni deo, i da se zatim Albanci vrate na sever.

“Mi tražimo reciprocitet ne jedan prema jedan, taj broj mora biti mnogo veći, jer sa jedne strane imamo 250 hiljada proteranih Srba a sa druge stane par hiljada proteranih Albanaca. Ključ rešenja je inicirati razgovore i prekinuti nasilnu gradnju. Prvo neka bude 50-ak srpskih porodica u južni deo pa onda se može razmišljati o povratku pet albanskih porodica u severni deo. I da to postane ono što će kasnije služiti ne samo za Mitrovicu jer ćemo mi vrlo brzo tražiti povratak u Vučitrn, Peć, Prištinu”
, kaže on.

Mnogi Srbi koji žive u centralnom delu Kosova pažljivo prate situaciju u severnoj Mitrovici. Ranđel Nojkić, predsednik SPO-a za Kosovo, iz Gračanice, kaže da ako se insistira na povratku Srba na Kosovo onda se ne sme sprečavati povratak Albanaca.

“Smatram da će se u ovom uvek tražiti opravdanje kada Srbi budu zahtevali da se vrate na svoja ognjišta tamo gde su Albanci u većini, gde oni imaju apsolutno kontrolu nad tom teritorijom.”


Nojkić: Mislim da je ovo šansa koju bi trebalo Srbi da iskoriste u smislu da se omogući povratak a da se onda zatim zahteva i ukazuje na primeru kako je to rešeno tamo gde su Srbi u većini ili gde imaju nekakvu kontrolu.
Nojkić poziva srpske lidere na severu da budu fleksibilniji i iskoriste priliku da doprinesu rešenju.

“Mislim da je ovo šansa koju bi trebalo Srbi da iskoriste u smislu da se omogući povratak a da se onda zatim zahteva i ukazuje na primeru kako je to rešeno tamo gde su Srbi u većini ili gde imaju nekakvu kontrolu. Tako da smatram da nije dobro da se na ovaj način pokušava rešiti problem povratka svih onih koji su napustili svoje domove”
, rekao je on.

Jović takođe veruje da lokalni srpski lideri moraju inicirati razgovore sa Albancima i međunarodnom zajednicom, i spreme konkretne planove za povratak Srba.

“Mislim da je malo reći ako Albanci dođu ovde i mi želimo u južni deo, moramo reći konkretno gde. Po meni može biti neki stan blizu mosta u slučaju problema da mi možemo pomoći našim sugrađanima. Sada tu dolazi do problema što mi kažemo mi ne želimo razgovarati sa zemljama koje su priznale nezavisnost Kosova. Ako želimo Srbe da vratimo u južni deo mi s nekim moramo razgovarati.”


Jović je dodao kako nije zadovoljan radom međunarodne zajednice, te je pozvao Euleks da deluje nepristrasno a državu Srbiju da se uključi u rešavanje problema. U međuvremenu je vlada Kosova sa svoje strane ocenila da se obnova kuća ne sme politizovati i da niko ne može da spreči proces povratka.
XS
SM
MD
LG