Dostupni linkovi

Mitrovica: Srbi ponovo sprečili obnovu albanskih kuća


Ilustracija
Ilustracija
Srbi u severnom delu Mitrovice ni u četvrtak nisu prekinuli da ometaju izgradnju albanskih kuća u naselju Brđani u tom delu grada.

Oni su u ranim jutarnjim satima blokirali puteve koji vode prema ovom naselju i tako onemogućili radnicima da obavljaju svoj posao, kazao nam je jedan od predstavnika ovog naselja, Njazi Ismaili.

“Srbi su blokirali put sa svih strana gde se grade kuće Albanaca. Ima ih dosta i rad je u potpunosti blokiran”, kazao je on.

U tom delu grada u četvrtak su se oglasile i sirene koje signaliziraju na okupljanje Srba.

Zbog napete situacije, KFOR je povećao broj patrola na severu dok su pripadnici specijalnih jedinica Policije Kosova do poslepodnevnih časova bili u pripravnosti u obližnjem selu Suvi Do, u slučaju potrebe za reagovanjem. Do toga ipak nije došlo, kazao je za RSE portparol policije u Mitrovici Besim Hoti.

„Situacija u tom delu je sada mirna, iako su radovi na terenu obustavljeni zbog stvorene napetosti. U toku dana bilo je tenzija, kamenovanja i nije bilo moguće da se radovi na izgradnji kuća nastave“, kazao je Hoti.

U međuvremenu, Vlada Kosova oštro je osudila UNMIK zbog, kako kažu, sprečavanja obnove kuća na severu. Premijer Hashim Thaci je istakao da ova misija nema ni moralno, ni legalno a ni legitimno pravo da ometa izgradnju kuća i povratak na sever zemlje. Tako, međutim, ne razmišljaju predstavnici Srba na severu.

Predsednik srpske opštine u severnom delu Mitrovice Krstimir Pantić u izjavi za RSE kaže da je zahtev za obustavljanje kuća potekao od stanovnika naselja Brđani, jer se, kako kaže, u tom delu pokušava izgradnja kuća za Albance koji tamo nikada nisu živeli. On dodaje i da izvršnu vlast u tom delu ima UNMIK, te da mu je iz ove administracije rečeno da ne postoji dozvola za obnovu albanskih kuća.

„To su nam potvrdili i predstavnik UNMIK-a, njegov zamenik i regionalni predstavnik UNMIK-a u Kosovskoj Mitrovici. To je bio jedan od razloga da se Srbi spontano skupe ovde i protestuju i ne dozvole bilo kakve nelegalne aktivnisti. Ove kuće se grade bez ikakve građevinske dozvole i saglasnosti nadležnih organa. UNMIK predstavnici su rekli da se oni nisu se nikada obratili UNMIK administraciji za izdavanje dozvola za izgradnju niti su pružili bilo kakav dokaz da su nekada živeli, pre rata, na području Mitrovice“, navodi Pantić.

Iz UNMIK-a su izrazili zabrinutost oko nedavnih incidenata i osudili pretnje i nasilje protiv bilo koje zajednice. Predstavnici ove misije, međutim, nisu mogli da komentarišu više po ovom pitanju.

„UNMIK trenutno istražuje celo ovo pitanje i još uvek su nam potrebne neke činjenice. Stoga bi bilo preuranjeno da dajemo zaključke. UNMIK promoviše pravo svih lica da se vrate svojim kućama na Kosovu, na osnovu u skladu sa važećim zakonima”, izjavio je za RSE Olivier Salgado, porptarol UNMIK-a.

Za očuvanje mira na severu, pored Policije Kosova, zalaže se EULEX i KFOR.

Portparol KFOR-a Uwe Nowicki u izjavi za RSE je potvrdio da su ove snage povećale patrolu u tom delu, ali da je situacija mirna.

„KFOR zadržava pravo da reaguje ukoliko ima počionioca koji su pretnja sigurnom i bezbednom okruženju“, kazao je Nowicki.

Nowicki je dodao da pored četiri legalne organizacije na Kosovu, KFOR-a, EULEX-a, Policije Kosova i Bezbednosnih snaga Kosova, niko drugi nije ovlašten da legalno nosi oružje.
XS
SM
MD
LG