Dostupni linkovi

Mitrovica: Povređena deca van životne opasnosti, uhapšen osumnjičeni


Most koji deli Mitrovicu
Most koji deli Mitrovicu
Dvoje dece povređeno je u ponedeljak uveče, kada je nepoznata osoba bacila bombu na srpsku kuću u Bošnjačkoj mahali u Mitrovici. Kosovska policija privela je zbog tog događaja Srđana Stojanovića a tokom pretresa njegove kuće pronašla je ručnu bombu.

Regionalni portparol kosovske policije Besim Hoti izjavio je da je policija nakon napada u Bošnjačkoj mahali izvršila pretres stambenog objekta porodice Stojanović, koja živi u prizemlju kuće u kojoj je sinoć došlo do eksplozije.

"Izvršen je pretres kuće, pronađena je ručna bomba M-75, slična onoj koja je eksplodirala sinoć u stanu porodice Vučetić kada je povređeno dvoje dece. Policija je zbog toga lišila slobode Srđana Stojanovića, kojem je određen pritvor do 48 sati", rekao je Hoti.

On je u izjavi za RSE naglasio da je tokom pretresa pronađeno i 50 metaka kalibra 7,62 mm.

"U kući u kojoj je došlo do eksplozije pronađen je jedan kalašnjikov i 54 metaka", rekao je Hoti.

Deca, stara tri i devet godina, zasad nisu životno ugrožena, a nakon zbrinjavanja u Zdravstvenom centru u Mitrovici prebačena su u Beograd. Devojčica je povređena u predelu uha, a njenom bratu geleri su se zabili u vrat.

Načelnik hirurgije bolnice u Mitrovici Radimir Janković izjavio je da deca nisu životno ugrožena, da je njihovo stanje stabilno i da deci nije potrebna hirurška intervencija.

Eksplozivna naprava bačena je u kuću Sneže i Steve Vučetića, u Bošnjačkoj mahali, jednom od mešovitih kvartova u Mitrovici u kojem žive i Srbi i Albanci.

Policija je na mestu eksplozije obavila uviđaj. Ovo je drugi bombaški napad za poslednja 24 časa u severnom delu Mitrovice.

Administrativna kancelarija kosovske vlade u Mitrovici najoštrije je osudila bombaški napad u Bošnjačkoj mahali, ističući da je to apsolutno neprihvatljivo i da se ovim napadom otišlo predaleko.

"Ovo se ne sme tolerisati, ovo delo ne sme proći nekažnjeno. Ovim se napadom otišlo predaleko. Sada je trenutak da svi oni koji mogu imati uticaja, reaguju na pravi način i učine sve što je u njihovoj moći kako bi se ovaj haos zaustavio, nezavisno od toga za koje institucije rade", navela je u saopštenju šefica Administrativne kancelarije Adrijana Hodžić.

I EULEX i OEBS su u utorak su najoštrije osudili napad.

U reakciji pre hapšenja, predsednik Opštine Severna Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić ocenio je da za bombaški napad u tom gradu odgovornost snose KFOR i EULEX, i pozvao građane da prekinu komunikaciju sa pripadnicima međunarodnih snaga.
XS
SM
MD
LG