Dostupni linkovi

Mitrovačke kontre: Trg na trg


Radovi na izgradnji Trga Cara Lazara i pešačke zone u Severnoj Mitrovici nadomak glavnog Ibarskog mosta prekinuti su, a kako će i kada biti kada nastavljeni zavisi od ishoda razgovora zvaničnika Srbije i Kosova u Briselu.

Gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić u izjavi za RSE objašnjava da za izgradnju Trga Cara Lazara i pešačke zone postoji odluka Skupštine opštine Severna Mitrovica.

"Oni su tu odluku uputili meni kao gradonačelniku i ja sam naložio urbanističkim, saobraćajnim službama i arhitektama da mi urade elaborat I nakon toga ćemo doneti konačnu odluku o početku radova na izgradnji Trga i pešačke zone”, kaže Rakić.

Inače, nakon što su Srbi počeli da grade “Trg Cara Lazara” i pešačku zonu u blizini glavnog gradskog mosta u Severnoj Mitrovici usledila je reakcija Albanaca koji se ne slažu sa tom idejom, kao ni da glavni gradski most na kome je “Park mira” bude zatvoren za saobraćaj.

Albanci su na raskrsnici u mešovitom naselju Bošnjačka mahala u Severnoj Mitrovici postavili veliki betonski blok na kome je tabla sa natpisom “Trg Adema Jašarija”. Reč je o jednom od osnivača bivše Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Još jedan “Trg” od nekoliko betonskih blokova napunjenih zemljom Albanci su postavili u Mitrovici i to na putu koji vodi prema multietničkom selu Suvi Do i nazvali ga “Trg OVK”.

Evo šta građani srpske i albanske nacionalnosti iz Mitrovice za RSE kažu o izgradnji Trga Cara Lazara, pešačke zone i trenutnoj situaciji u gradu:

Mitrovčani o situaciji u gradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:37 0:00
Direktan link

Podsećamo, na glavnom ibarskom mostu gde je nekada bila barikada i koju su Srbi u međuvremenu uklonili izgrađen je “Park mira” u kojem je već nikla trava nakon što se o njemu svakodnevno brinu radnici lokalnog javno-komunalnog preduzeća.

Na samom mostu može se videti jedna policijska patrola koja se stalno tu nalazi, a povremeno se mogu videti vojnici Kfora i pripadnici Euleksa.

Ispred mosta na severnoj strani gde je započela gradnja Trga Cara Lazara i pešačke zone nema radnika i građevinskih mašina i mogu se videti jedino betonske ploče koje su iskopane teškom mehanizacijom prethodnih dana.

Šefica Administrativne kancelarije Vlade Kosova Adrijana Hodžić u međuvremenu je saopštila je da ne postoji građevinska dozvola za gradnju Trga Cara Lazara u Severnoj Mitrovici.

XS
SM
MD
LG