Dostupni linkovi

Misija OSCE-a u BiH: Hvala građanima što su glasali


Glasači u Sarajevu na dan lokalnih izbora 15. novembra 2020.
Glasači u Sarajevu na dan lokalnih izbora 15. novembra 2020.

Šefica Misije OSCE-a u BiH, ambasadorica Kathleen Kavalec, izrazila je zahvalnost biračima što su izašli da glasaju i tako investirali u demokratsku budućnost.

"Čestitamo zvaničnicima kojima su glasači ukazali privilegiju i odgovornost da im služe i želimo im uspjeh u nastojanjima da odgovore na potrebe svojih zajednica.

Jasno je da građani i građanke u BiH imaju velika očekivanja od izabranih zvaničnika da se fokusiraju na boljitak svojih zajednica u interesu svih građana”, istaknula je Kavalec.

Iako nije bilo većih incidenata tokom izbora, Misija OSCE-a u BiH ukazuje na određena pitanja koja su uočena i koja izazivaju zabrinutost.

Odziv birača u BiH ostao je prilično nizak. Glasalo je samo oko 50% stanovništva, čemu je uzrok vjerovatno i pandemija COVID-19, navodi se u saopštenju OSCE-a.

Što se tiče samog procesa, Misija je primijetila da su mediji, političke stranke i nevladine organizacije prijavile brojne navodne neregularnosti na različitim biračkim mjestima, uključujući i slučajeve u kojima posmatračima nije bilo dozvoljeno da uđu na biračka mjesta.

"Pozivamo Centralnu izbornu komisiju, tijela za provođenje zakona i tužilaštva širom države da što prije reaguju. To je jedini način da se ponovo vrati povjerenje u izborni proces u BiH", kazala je ambasadorica Kavalec.

U nedjelju je ambasadorica Kavalec posjetila Koaliciju “Pod lupom”, kako bi im izrazila zahvalnost na njihovom neprocjenjivom doprinosu.

Kolacija “Pod lupom” rasporedila je 2 600 nezavisnih posmatrača širom države tokom izbornog dana. Prisustvo nezavisnih posmatrača je jedan od najboljih načina očuvanja integriteta izbora.

"Nedozvoljavanje nezavisnim posmatračima da uđu u biračka mjesta je neprihvatljivo. Govorila sam o ovome na sastanku s Centralnom izbornom komisijom na izborni dan, i članovi CIK-a su se obavezali da će razmotriti ovu i ostale navodne neregularnosti", dodala je ambasadorica Kavalec.

Misija OSCE-a u BiH još jednom izražava zahvalnost Centralnoj izbornoj komisiji BiH na svim njihovim aktivnostima usmjerenim ka osiguranju transparentnog i fer izbornog procesa, kao i na njihovoj spremnosti da reaguju na sve navodne pokušaje izborne prevare i izbornog inženjeringa.

Ambasadorica Kavalec je, takođe, podsjetila službenike izborne administracije na značaj pravičnog i transparentnog procesa brojanja glasova i tabeliranja, kao ključnog koraka u zaštiti integriteta izbornog procesa i vraćanju povjerenja građana i građanki u vjerodostojnost izbora.

Lokalni izbori u BiH održani su 15. novembra, a Centralna izborna komisija BiH je navela da je do 19 sati (15. novembar) izlaznost u BiH bila 50 posto.

XS
SM
MD
LG