Dostupni linkovi

Misija Angele Merkel za EU predsjedavanje: ‘Učiniti Europu opet jakom’


Njemačka kancelarka Angela Merkel naglasila je potrebu za solidarnosti u prevladavanju krize COVID-19.
Njemačka kancelarka Angela Merkel naglasila je potrebu za solidarnosti u prevladavanju krize COVID-19.

Njemačka kancelarka Angela Merkel želi ojačati podijeljenu Europsku uniju i pomoći njezinom teško pogođenom gospodarstvu da se oporavi od pandemije korona virusa kada Njemačka u srijedu preuzme rotirajuće predsjedništvo 27-članog bloka, piše Reuters.

Kritičari su u posljednja tri mjeseca postavljali pitanja o budućnosti bloka kao i o zatvaranju nacionalnih granica i svaka država pribjegla je, barem u početku, nacionalnim politikama borbe protiv COVID-19.

Merkel, koja je pomogla u upravljanju EU kroz njegove dužničke i migrantske krize, naglasila je potrebu za solidarnosti u prevladavanju krize COVID-19.

"Tijekom njemačkog predsjedavanja EU učinit ćemo sve što je u našoj moći kako bismo zajedno savladali taj zadatak na napredan način i kako bismo ponovno ojačali Europu", navela je njemačka vlada u nacrtu svog šestomjesečnog programa predsjedavanja.

Budući da se Europa suočava s najdubljom recesijom od Drugog svjetskog rata, prvo se mora usuglasiti višegodišnji proračun, kao i prijedlozi Europske komisije za fond za oporavak koji će pomoći oživljavanju gospodarstava koje su najteže pogođena, osobito Italiji i Španjolskoj.

Daniela Schwarzer, direktorica stručnog centra za vanjsku politiku DGAP-a, rekla je za Reuters da će zdravstvene i ekonomske krize vjerojatno produbiti socijalne i političke napetosti i unutarnje podjele.

"Ipak, Berlin mora pomoći da 2020. godina bude godina u kojoj će se EU postaviti onako kako će se nositi u budućnosti", rekla je, dodajući da će gospodarski oporavak treba unaprijediti velike transformacije u digitalizaciji i zelenoj politici kroz europske projekte.

Njemačka također želi da se EU bolje zaštiti od pandemije, više koordinira u pogledu zdravstvene politike i dogovori mehanizam za zajedničko upravljanje granicama.

Na dnevnom redu je i pojašnjavanje budućih odnosa s Britanijom nakon Brexita, pogotovo jer London odbacuje svako produljenje pregovora o trgovinskom sporazumu nakon 2020. godine.

XS
SM
MD
LG