Dostupni linkovi

Osuđivani desničar, podobni činovnik Vlade Srbije


Politički profil Miše Vacića bi se mogao sažeto skicirati: pravoslavlje, tamjan, majčica Rusija
Politički profil Miše Vacića bi se mogao sažeto skicirati: pravoslavlje, tamjan, majčica Rusija

Predsednik Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Marko Đurić priznao je da je lider desničarskog pokreta „1389“ Miša Vacić zaposlen u kancelariji koju vodi:

„Ja sve vreme dajem odgovor na to pitanje, a sve vreme slušam laži i o sebi i o gospodinu Miši Vaciću. Miša Vacić nije moj savetnik, on radi u Kancelariji za Kosovo i Metohiju i to je sve što imam da kažem na tu temu“, naveo je Đurić u gostovanju na RTS-u.

Time je stavljena tačka na raspravu da li Vacić, koji je osuđivan zbog različitih krivičnih dela, od pre dva meseca zaposlen u kosovskoj kancelariji Vlade Srbije.

Za sagovornike RSE puno dilema, kako kažu, nije ni bilo a nakon prethodnog neuverljivog demantija Đurića, i objavljivanja vladine vizitkarte Vacića sa grbom države Srbije i njegovih fotografija u zgradi Vlade.

“Upravo ta vizit karta na kojoj lepo piše da je Vacić savetnik šefa u Kancelariji Vlade Srbije za KiM, deluje sasvim verodostojno. Demanti koji smo čuli od Marka Đurića, moram da priznam, deluje neuverljivo”, kaže komentator Boško Jakšić.

Nešto jasniji od Đurića sve vreme bio je sam premijer Aleksandar Vučić, koji drži sve konce u rukama kad su u pitanju institucije poput Đurićeve Kancelarije, koji nije demantovao, doduše ni potvrdio navode o Vacićevoj poziciji.

Politički profil Miše Vacića bi se mogao sažeto skicirati: pravoslavlje, tamjan, majčica Rusija. Od svojih mladih dana bio je aktivni ekstremni desničar koji je osuđivan za držanje oružja, a 2013. i zato što je pretio nasiljem ako se održi Parada ponosa. Učestvovao je na mitingu “Kosovo je Srbija” kada je zapaljena američka ambasada u Beogradu, kao i na mitingu pordške haškom osuđeniku Radovanu Karadžiću i na mnogim manifestacijama podrške haškom optuženiku Ratku Mladiću (“Bulevar Ratka Mladića”, “Sigurna kuća za Ratka Mladića”).

Zašto bi osoba sa problematičnom biografijom kakvu ima Miša Vacić bila angažovana u Kancelariji za Kosovo i Metohiju? Na kakvim poslovima? Na ta pitanja odgovara Boško Jakšić:

Vacić kao mogući deo politike približavanja Rusiji: Boško Jakšić
Vacić kao mogući deo politike približavanja Rusiji: Boško Jakšić


“Očigledno da uvođenje osobe profila kao što je Vacić, a to je militantni nacionalista koji je pokazivao i veliku naklonost ka Rusiji, pokazuje militantni pristup ove vlasti u rešavanju problema na KiM, a možda i jednu širu orijentaciju približavanja Rusiji. Njegova misija je”, dodaje Jakšić “i da pacifikuje jedan deo Srba na Kosovu koji se suprotstavljaju politici Beograda.”

Na isto pitanje urednik u nedeljniku “Vreme” Filip Švarm ima nešto drugačiji odgovor:

“On kontroliše određene ljude i određene organizacije na severu Kosova, odnosno na jugu Srbije. Ali, možda je ovo samo nagrada za minuli rad. Možda je on oduvek bio povezan sa njima, pa je radio ono što mu se reklo, možda sada za tim nema potrebe pa ga treba uhljebiti. Vacić je kao poznati desničar i nacionalista u proteklom razdoblju prilično mnogo radio na tome da se u pojedinim trenucima podignu nacionalne tenzije koje su verovatno odgovarale i nekim drugim ljudima u politici da bi se pokazali ili kao ljudi koji bi ili smirivali tako podignute tenzije da bi mogli osporavati procese koji su im bili važni u državi.”

Još jedna od pretpostavki zašto bi u ovom trenutku Vacić bio poželjan u Vladi, jeste predizborno privlačenje dela birača sklonih desničarskim Dverima ili Demokratskoj stranci Srbije nezadovoljnih Vladinom politikom, odnosno pregovorima o Kosovu. Kako bilo, Vacićev “kosovski staž” nije kratak i možda bi mogao da uputi na neki od odgovora zašto se, ako ništa drugo, a ono šetka i fotografiše u Vladi.

Vacić je za portal Insajder rekao da ima iskustvo od 15 godina ”u borbi za očuvanje srpske teritorije na Kosovu”, kao i da je preko svog pokreta promovisao tu ideju širom sveta, što ga je i preporučilo za Kancelariju.

“Kosovo znam kao svoj mali prst. Znam svaku enklavu, znam kako Srbi tamo žive. Da li je neko bio više tamo i više s ljudima delio muku nego ja”, govorio je Vacić.

I zaista. U vreme kada su na severu Kosova na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak postavljene barikade kao odgovor na neuspele pregovore o carinskom pečatu, članovi pokreta “1389” bili su smešteni u dve obližnje kuće koje je u decembru 2011. posetio naš reporter Miloš Teodorović.

“Dok u Srbiji traje rasprava pred Ustavnim sudom o zabrani desničarskog pokreta '1389', njegovi pripadnici bez bilo kakvih ograničenja ili smetnji sprovode akcije u problematičnoj zoni na severu Kosova.

Od strane lokalnih vlasti, kako tvrde, ustupljene su im i dve kuće u kojima borave. Tu žive, kako sami opisuju, po strogim, vojničkim pravilima, i spremaju se za odbranu Kosova 'svim sredstvima'“.

Radio Slobodna Evropa prvi je medij koji je posetio tu kuću koja se nalazi u Zvečanu, na desetak minuta vožnje od severnog dela Kosovske Mitrovice.

"Dve kuće, do kojih se stiže poljskim putem, na brežuljuku iznad Zvečana, od pre četiri meseca imaju nove stanare. Ovde se, kaže naš sagovornik, ne ulazi lako, a testove prijema do sada je prošao organičeni broj mladića, svi iz Srbije, dobrim delom iz Beograda.”

Na Radio Fokusu tada je Vacić obaveštavao:

“Mi smo na barikadi Rudare uspostavili svoj štab i koordinacioni centar. Tu se prihvataju naši pripadnici iz Beograda i svih drugih gradova Srbije koji dolaze na ispomoć lokalnim vlastima koji drže barikade“.

Miša Vacić je viđen i sa tadašnjim ruskim ambasadorom, javljao je naš reporter.

Najznačajniji susret imali su prošle sedmice. Naime, iako se sklanjaju od kamera kada je ruski ambasador Aleksandar Konuzin na čelu kolone od 27 kamiona pomoći za severnokosovske Srbe pokušavao da prođe kroz prelaz Jarinje tik do njega upravo su stajali Miša Vacić i naš sagovornik (Darko Panović). U ovdašnjim medijima nije ukazano da ambasador Rusije nalazi svoje saveznike među pripadnicima organizacije koja je na ivici zabrane .” (Naredne godine, 2012. Ustavni sud je odbio predlog zabrane Srpskog narodnog pokreta “1389”).

Vacić ovih dana tvrdi da su njegovi stavovi sada u skladu sa zvaničnom politikom Vlade Srbije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG