Dostupni linkovi

Haos u Beogradu!


Beograd, 21. februar
Beograd, 21. februar

Miting pod nazivom "Kosovo je Srbija", održan u četvrtak popodne u centru Beograda prerastao je u velike nerede. Zapaljena je Ambasada SAD, u kojoj je jedna još neidentifikovana osoba poginula. Veliki broj osoba je povređeno. Vašington je zatražio da se oglasi Savet bezbednosti.

Situacija u Beogradu je u ponedeljak pred ponoć mirna i svi učesnici protesta "Kosovo je Srbija" su se razišli, izjavio je direktor policije Milorad Veljović. On je rekao da će Ministarstvo unutrašnjiih poslova u utorak izdati saopštenje u kome će biti navedeni svi detalji vezani za nerede u glavnom gradu Srbije.

Protestni skup u Beogradu, državnog vrha i pojedinih politickih partija “Kosovo je Srbija”, pretvorio se u višečasovni haos i nasilje. Na udaru je najviše bila Ambasada SAD, koja je zapaljena. U njenoj zgradi pronađen je ugljenisan leš, ali nije reč o službeniku Ambasade, potvrđeno je našem radiju u Ambasadi. U Urgentni centar primljeno je 96 osoba. Među povređenima su I 32 policajca. Nezvanične informacije govore da je preko 100 izgrednika uhapšeno.

Nakon tročasovnih nereda, policija je uspela uz upotrebu sile i suzavca da uspostavi red na ulicama Beograda. Iza izgrednika ostale su demolirane ambsade SAD, Hrvatske i Turske, zapaljeni Mekdonaldsovi restorani, demolirane strane banke, gomila srce, polomljenih izloga, opustošenih radnji, prevrnuti kontejneri, iščupane žardinjere.

Sve je krenulo tako što je nakon protesta na hiljade učesnika krenulo, umesto put Hrama Svetog Save na moleban, u ulicu Kneza Miloša, gde je veliki broj ambasada, a da nije bilo policije da ih u tome spreči. Izgednici su upalili američku Ambasadu i duze od pola sata nije bilo policije da interveniše. Demolirali su i hrvatsku Ambsadu. Tek onda je policija izašla u hamerima u ulicu Kneza Miloša i počela suzavcem da rasteruje demonstrante.

VIDEO SNIMAK B92


Nakon toga su se pojavili i policajci u opremi za razbijanje demonstracija. Demolirana je i kućica ispred Ambasade BiH. Direktor Radio-televizije B92 Veran Matić rekao je da je večeras u blizini te stanice "bilo dramatično", ali da je u međuvremenu povećan broj policajaca koji obezbeđuju zgradu. Policija se na nekoliko puta na više mesta u gradu sukobljavala sa izgrednicima dok nije uspostavljen red.


Tadić pozvao na prekid nasilja

Boris Tadić

Predsednik Srbije Boris Tadić apelovao je večeras na sve koji učestvuju u neredima u Beogradu da se povuku sa ulica i da prestanu napadi na strane ambasade.

"Apelujem na građane u našoj zemlji da ovog trenutka samo mirno protestuju, a sve one što učestvuju u neredima hoću da zamolim dase povuku sa ulica i da prestanu napadi na strane ambasade", rekao je Tadić novinarima u Bukureštu pred povratak u Beograd iz zvanične posete Rumuniji. To samo šteti, dodao je Tadić, odbrani našeg integriteta i suvereniteta i odbrani našeg Kosova.

"To samo udaljava Kosovo i Metohiju od Srbije", rekao je on. "Sve državne institucije moraju da rade svoj posao i verujem da će tako i biti", rekao je Tadić.

Vašington traži da se oglasi Savet bezbednosti

SAD su večeras saopštile da će zatražiti od Saveta bezbednosti UN da osudi napad na američku ambasadu u Beogradu, javile su večeras agencije.
Američki ambasador u UN Zalmaj Halilzad rekao je da je "šokiran zbog napada rulje na američku Ambasadu u Beogradu". On je dodao da će tražiti od Saveta bezbednosti da jednoglasno osudi taj napad.
"Idem u Savet bezbednosti UN i zatražiću da jednoslasno donese izjavu u kojoj će izraziti šokiranost i osuditi napad i podsetiti srpske vlasti na njihovu odgovornost da zaštite diplomatska predstavništva", rekao je američki diplomata.

SAD su danas pozvale i vlasti Srbije da zaštite američku Ambasadu u Beogradu.

"Mi smo u kontaktu sa srpskim vlastima kako bi osigurali da oni obezbede odgovarajuća sredstva u skladu sa medjunarodnim obavezama za zaštitu dipomatskih predstavništava, u ovom slučaju naše ambasade", rekao je porptarol Stejt Departmenta Šon Makormak novinarima, prenele su svetske agencije. On je dodao da je Srbija do sada pružala vrlo dobra policijsku zaštitu za ambasadu.
Makormak je rekao da je Stejt Department otvorio direktnu telefonsku liniju sa ambasadorm. Dodao je da je ambasada napadnuta posle radnog vremena tako da se u vreme napada u ambasadi nisu nalazili ambasador i osoblje. On je rekao i da su se u kompleksu zgrada ambasade u vreme napada nalazili pripadnici obezedjenja i marinci, ali da oni nisu bili u samoj zgradi ambasade, koja je napadnuta. Makormak je rekao i da nema indicija da je srpska policija oklevala da zaštiti ambasadu.
"Nema indicija da je to bio slučaj... Čim se ovaj incident završi, uveren sam da ćemo moći da se vratimo i pogledamo činjenice sa terena i utvrdimo šta se stvarno desilo. Ali sada je važno da vlada deluje, da tamo pošalje dovoljno snaga da reše situaciju", rekao je on.

Srpske vlasti je kontaktirao američki podsekretar Nikolas Berns, a o situaciji je informisana i američka državna sekretarka Kondoliza Rajs, koja se sa američkim predsednikom Džordžom Bušom vraća iz posete Africi.

Prve reakcije iz Evrope

Generalni sekretar Saveta Evrope Teri Dejvis izjavio je da je šokiran zbog nasilja u Beogradu. "Šokiran sam i rastužen zbog nasilja koje je usledilo posle današnjeg protesta protiv deklaracije o nezavisnosti Kosova. Ovo je veoma težak trenutak za Srbiju i ljudi imaju pravo da izraze svoja osećanja, ali na miran način", saopštio je Dejvis.

"Imajući u vidu nasilje iz proteklih dana, srpske vlasti trebale su da pruže adekvatnu bezbednost i obezbede da protesti koje su one organizovale ne izmaknu kontroli", dodao je generalni sekretar Saveta Evrope. On je rekao i da je zabrinut zbog izveštaja, koji pokazaju da, "to nije bio slučaj".
XS
SM
MD
LG