Dostupni linkovi

Šansa za mir u Siriji


Vazduši udar u predgrađu Damaska
Vazduši udar u predgrađu Damaska

Nova runda mirovnih pregovora o Siriji pod pokroviteljstvo Ujedinjenih naroda (UN) trebala bi se fokusirati na raspravu o novom ustavu zemlje i tranzicijskom razdoblju, nakon kojeg bi uslijedili slobodni izbori. Delegacija opozicije je već u Ženevi, a vladino izaslanstvo odgodilo je dolazak za jedan dan. Od početka rata u Siriji 2011. poginulo je više od 330 tisuća ljudi, a milijuni su raseljeni.

Delegacija sirijske vlade stići će ipak u Ženevu, ali u srijedu, saopćila je državna agencija SANA. Delegaciju će predvoditi sirijski ambasador u UN i glavni vladin pregovarač Bašar al Jafari. Put je bio odgođen, kako je navedeno, jer opozicija ustrajava na odlasku s vlasti predsjednika Asada.

Fokus na ustavu: Staffan de Mistura
Fokus na ustavu: Staffan de Mistura

Posebni izaslanik UN za Siriju Staffan de Mistura prethodno je izjavio da bi se ova runda razgovora trebala fokusirati nacrt i prihvaćanje novog ustava zemlje, što je nužan korak prije održavanja izbora. Također je napomenuo da neće prihvatiti uvjetovanja za pregovore ni sa jedne strane.

U Ženevu je ranije stigla delegacija sirijske opozicije koju predvodi Nasr Hariri.

"Neki od naših članova kažu da je i samo spominjanja imena, preduvjet. No, mi to ne želimo, ali ovdje smo da pregovaramo i naš cilj u tim pregovorima biće odlazak Bašara al Asada s vlasti na samom početku tranzicijskog razdoblja.”

Hariri je komentirao odlaganje dolaska vladinih predstavnika:

"Nadamo se da će predstavnici vlasti biti konačno spremni na ozbiljne pregovore. Nemamo velika očekivanja, jer režim nastavlja s taktikom odugovlačenja kako bi spriječio napredak ka političkom rješenju.”

Hariri smatra da bi velike sile, posebno Rusija, trebale izvršiti pritisak na Asada kako bi se uključio u pregovore o političkoj tranziciji tokom koje bi slijedilo usvajanja ustava i slobodni izbori u skladu sa prijedlogom UN-a, kako bi se okončao šestogodišnji rat.

Aleppo: Umiranje jednog grada
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:32 0:00

Rusija podržava Asada i osigurava zračnu potporu vladinim snagama. Asad ima podršku i Irana, dok Sjedinjene Američke Države i Turska podržavaju pobunjeničke skupine.

Ruski predsjednik Vladimir Putin ponovio je poziv na politički dogovor koji bi okončao sukob i to kako se saopćilo tokom “iznenadnog posjeta Asada” Sočiju 20.novembra.

Zahvaljujući Rusiji na ulozi koju ima u sukobu, a pogotovo otkad postižu pobjede nad, kako je Asad rekao, “teroristima, mi želimo napredak političkog procesa.”

Priča Sirijca Alaja
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:03:41 0:00

Podsjetimo, mirovni pregovori koje su sponzorirali Rusija, Iran i Turska, a koji su održavani u kazahstanskom glavnom gradu Astani, bavili su se prekidom vatre i formiranjem zona bez sukoba.

Iako su takve zone ograničile nasilje u mnogim djelovima zemlje, smrtonosni zračni udari i borbe su se nastavile.

Rusija, Iran i Turska predložile su održavanje “nacionalnog kongresa” sirijske vlade i opozicije u ruskom Sočiju, no datum za takav skup još nije određen.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG