Dostupni linkovi

Miroslav Mišković oslobođen optužbi za utaju poreza


Miroslav Mišković ispred Specijalnog suda u Beogradu, nakon jednog od ročišta (arhivska fotografija)
Miroslav Mišković ispred Specijalnog suda u Beogradu, nakon jednog od ročišta (arhivska fotografija)

Apelacioni sud u Beogradu oslobodio je optužbi za utaju poreza vlasnika kompanije "Delta holding" Miroslava Miškovića i njegovog sina Marka.

Ovom odlukom preinačena je presuda Višeg suda u Beogradu protiv Miškovića za poresku utaju iz 2019. godine. Miroslav Mišković je tada bio osuđen na dve i po godine zatvora, dok je Marku bilo određeno godinu dana kućnog pritvora uz nošenje nanogice.

Prvostepena presuda obuhvatala je i vlasnika "Nibens grupe" Mila Đuraškovića i još osam osoba.

Šta piše u odluci Apelacionog suda?

Miroslav Mišković, podseća se u odluci Apelacionog suda, bio je optužen da je sina Marka savetovao i pomogao mu da izbegne plaćanje poreza u firmama koje su bile predmet istrage.

"Međutim, ovi saveti, koji su pravno dozvoljeni, ne predstavljaju radnju izvršenja krivičnog dela poreska utaja pomaganjem i po oceni Apelacionog suda, Tužilac za svoje tvrdnje nije dostavio nesumnjive dokaze" , navodi Apelacioni sud.

Marko Mišković je bio, podseća Apelacioni sud, optužen da je davao naloge zaposlenima da "prikriju činjenice od značaja za utvrđivanje poreske obaveze".

Apelacioni sud je naveo da se u slučaju poreske utaje mora nedvosmisleno utvrditi namera da se izbegne plaćanje poreza. U ovom slučaju, po oceni suda, to "nije potvrđeno iskazom nijednog svedoka, niti proizlazi iz pisane dokumentacije".

Šta je sa ostalim optuženim?

Pored Miroslava i Marka Miškovića, odlukom Apelacionog suda oslobođeni su i Živojin Petrović i Jadranka Bardić, ranije optuženi za pomaganje Miškoviću u utaji poreza.

Biznismen Milo Đurašković, vlasnik "Nibens grupe" bio je prvostepenom presudom osuđen na četiri godine i tri meseca zatvora zbog poreske utaje i zloupotrebe položaja - odnosno za malverzacije sa kruševačkom Fabrikom maziva (FAM). Apelacioni sud ga je oslobodio optužbi za poresku utaju, ali je osuđen na tri godine zatvora zbog zloupotreba.

Odlukom Apelacionog suda za zloupotrebe položaja su osuđeni Đuraškovićevi saradnici - Dejan Jevtić i Boro Jelić na godinu i po dana zatvora, Risto Ristić na dve godine, Ljiljana Kostić na godinu i osam meseci, a Branislav Jovanović i Srđan Filipović na godinu dana kućnog zatvora.

Ko je Miroslav Mišković?

Presuda protiv Miroslava i Marka Miškovića iz 2019. godine bila je doneta u ponovljenom postupku, šest godina od početka suđenja.

Mišković, koji je jedan od srpskih tajkuna čija je imperija začeta u vreme međunarodne izolacije Srbije pod Slobodanom Miloševićem, da bi i po njegovom padu nastavila vrtoglavi rast, uhapšen je 12. decembra 2012. godine, u akciji policije u Beogradu.

Tada su po istom nalogu uhapšeni i Marko Mišković, direktor "Nibens grupe" Milo Đurašković i njegovi saradnici.

Nakon sedmomesečnog pritvora, Miroslav Mišković je pušten da se brani sa slobode, uz rekordno jemstvo od 12 miliona evra.

XS
SM
MD
LG