Dostupni linkovi

Uprkos lažnoj dojavi o bombi, festival 'Mirëdita' u Beogradu otvoren


Nastavljen program festivala "Mirëdita, dobar dan" u dvorištu Centra za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu nakon lažne dojave o bombi.

Policija je proverom utvrdila da je dojava o bombi u Centru za kulturnu dekontaminaciju (CZKD) u centru Beograda, gde se održava festival "Mirëdita, dobar dan", bila lažna. Nakon toga je u dvorištu CZKD nastavljen program festivala.

Dojava o navodnoj bombi stigla je na mejl Inicijative mladih za ljudska prava (YIHR), jedne od organizacija koje su domaćini festivala, tokom otvaranja ove manifestacije oko 18 sati.

Festival "Mirëdita, dobar dan", predstavlja Srbiji kulturnu i društvenu scenu Kosova.

"Verujemo da je ovo još jedan od pritisaka na festival", rekla je novinarima Sofija Todorović iz YIHR-a.

Policija proverava prostor u kome se održava festival 'Mirëdita' nakon dojave o navodnoj bombi.
Policija proverava prostor u kome se održava festival 'Mirëdita' nakon dojave o navodnoj bombi.

U Srbiji su poslednjih meseci učestale lažne dojave o bombama. Upućivane su za avione Er Sbije na letovima za Moskvu, škole, bolnice, mostove.

Tokom otvaranja festivala blizu CZKD okupila se grupa od nekoliko desničara, kako bi protestovali protiv festivala. Uzvikivali su "Kosovo je srce Srbije". Jedan od njih imao je na majici slovo Z koje je postalo simbol ruske agresije na Ukrajinu.

Policija im nije dozvolila da priđu učesnicima i publici.

Nekoliko desničara protestovalo je protiv održavanja festivala "Mirëdita, dobar dan". Jedan od njih na majici ima slovo Z koje je postalo simbol ruske agresije na Ukrajinu.
Nekoliko desničara protestovalo je protiv održavanja festivala "Mirëdita, dobar dan". Jedan od njih na majici ima slovo Z koje je postalo simbol ruske agresije na Ukrajinu.

Festival "Mirëdita, dobar dan", od osnivanja 2014. godine, prate protesti desničarskih organizacija i partija u Srbiji - tražili su da se festival zabrani i pokušavali su da spreče njegovo održavanje.

Policija zaustavila desničare nadomak mesta 'Mirëdita' festivala
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:12 0:00

Sofija Todorović iz YIHR-a rekla je za RSE da je od ključne važnosti da na dojavu o bombi reaguju najviši zvaničnici Srbije jer postoji neko ko bi se igao bezbednosšću ljudi na ovom festivalu.

"Ako hoćemo bilo kakav dijalog sa Albancima potrebno je da se vidi jasna državna poruka da država ne podržava i da se gnuša ovakvih incidenata", poručila je.

Dodala je da je "Mirëdita, dobar dan" jedini festival koji se bavi razmenom kulture i umetnosti i prevazilaženjm prepreka i predrasuda, kao i kreiranjem novih veza između kosovskog i srpskog društva.

Festival - spoj umetnosti i pokretanja važnih pitanja

Na otvaranju festivala "Mirëdita, dobar dan", Fiona Jelići iz Inicijative mladih za ljudska prava poručila je da je prethodni dan bio nulti dan kao nulta tačka za pomirenje.

"Juče smo počeli onim što treba da bude naša nulta tačka, izložbom 'Sve naše suze'", navela je.

Dan pre zvanične ceremonije otvaranja festivala, 25. maja, u Beogradu je otvorena izložba fotografija "Sve naše suze" posvećena žrtvama ratova u bivšoj Jugoslaviji, koja je takođe deo festivalskog programa.

"Mi moramo društvima u kojima živimo da ponudimo da se pogledamo u oči, a ne da se gledamo preko nišana", dodala je Jelići.

Godišnje nagrade festivala dodeljene su Marinku Đuriću i Ljušu Krasnićiju, predstavnicima porodica žrtava rata na Kosovu. Oni su obojica iz okoline Đakovice i sarađuju međusobno.

Dobitnici godišnjih nagrada festivala Marinko Đurić i Ljuš Krasnići sa Sofijom Todorivć iz YIHR-a (levo)
Dobitnici godišnjih nagrada festivala Marinko Đurić i Ljuš Krasnići sa Sofijom Todorivć iz YIHR-a (levo)

Program devetog po redu festivala, prema rečima organizatora, predstavlja spoj umetnosti, savremene kulturne scene i pokretanja važnih pitanja u vremenima koja su veliki izazov za kosovsko i srpsko društvo.

"Između srpskog i kosovskog društva postoji veliki jaz. Festival se trudi da taj jaz smanji, sve dok on ne nestane, dok političke elite rade na produbljivanju istog", izjavila je uoči otvaranja za RSE Fiona Jelići.

Prošle godine je festival prvi put održan u punom kapacitetu u Prištini. Otvoren je dokumentarnim filmom “Zaceli me” (“Hold me right”) Danijele Štajnfeld, koji govori o seksualnom nasilju. U okviru festivala bile su organizovane debate, promocija knjige, koncerti.

Šta je sve na programu četvrtog 'Mirëdita' festivala?

Na programu festivala prve večeri je predstava "Stifler", reditelja Kuštrima Koljićija.

Scena iz predstave "Stifler", reditelja Kuštrima Koljićija.
Scena iz predstave "Stifler", reditelja Kuštrima Koljićija.

Pored pozorišne predstave i izložbe fotografija, publika u Beogradu za četiri dana festivala "Mirëdita, dobar dan" može da poseti i koncerte kosovskih izvođača.

U fokusu debatnog programa festivala ove godine će biti odnos srpskog i kosovskog društva prema ratu u Ukrajini, kao i kultura sećanja na žrtve Golog otoka – zatvora za političke neistomišljenike za vreme Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

Debata "Problematične paralele: Ukrajina i Kosovo", prema najavi organizatora, posvećena je pravnim, političkim i društvenim perspektivama tumačenja simetrija koje se često povlače između NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije 1999. godine i rata na Kosovu i invazije Rusije na Ukrajinu.

Za poslednji festivalski dan zakazana je projekcija filma "Košnica", rediteljke Bljerte Bašoli, jedinog filma sa Zapadnog Balkana koji je ove godine ušao u uži izbor za nominaciju za Oskara.

Organizatori festivala "Mirëdita, dobar dan" su nevladine organizacije Inicijativa mladih za ljudska prava, Građanske Inicijative i Forum ZFD i organizacija Integra sa Kosova.

Lažna dojava o bombi i na izložbi fotografija

Otvaranje izložbe fotografija "Sve naše suze", posvećene žrtvama ratova u bivšoj Jugoslaviji, koja je takođe deo festivalskog programa, dan pre zvanične ceremonije otvaranja festivala proteklo je mirno.

Međutim, dva sata kasnije je na adresu Endžio Haba u kojem su izložene fotografije stigla lažna dojava o bombi.

Policija je utvrdila da se radi o lažnoj dojavi nakon što je ispraznila prostor i izvršila kontradiverzioni pregled.

Nekoliko sati pre otvaranja izložbe "Sve naše suze", ispred Endžio Haba su protiv festivala "Mirëdita" protestovali i aktivisti desno orijentisane Demokratske stranke Srbije (DSS).

Predsednik DSS-a, stranke koja je deo koalicije NADA, Miloš Jovanović je ocenio da festival promoviše nezavisnost Kosova čime se, kako je naveo, krši ustavni poredak Srbije koja ne priznaje Kosovo kao nezavisnu državu.

Zabranu festivala zatražila je 26. maja i desničarska stranka "Zavetnici", uz ocenu da je "neprihvatljivo da se na teritoriji Srbije organizuje festival koji otvoreno propagira separatizam i otimanje srpske verske i kulturne baštine".

Koalcija NADA i Zavetnici su na poslednjim izborima u Srbiji 3. aprila prešli cenzus i ušli u republičku i beogradsku skupštinu.

Zavetnici su saopštenju najavili da kao parlamentarna stranka "insistiraju na usvajanju zakonskih rešenja koja će omogućiti trajnu zabranu događaja koji su upereni protiv državnih i nacionalnih interesa" Srbije.

XS
SM
MD
LG