Dostupni linkovi

Ministri odbrane EU podržali transformaciju misije Althea


Autor: Elvir Bucalo

Ministri odbrane, zajedno sa šefovima diplomatija evropskih članica, danas su podržali transformaciju misije Althea u BiH, istovremeno naglašavajući kako vojno prisustvo na terenu još uvijek ima svoju ulogu, barem do bh. izbora.

Policijska misija u BiH, sa fokusom na borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, kao i vojna misija Althea, koja je trenutno u fazi tranzicije, dva su instrumenta jednog cilja- podrške BiH da bude stabilna, sigurna i prosperitetna zemlja, poručili su danas ministri odbrane, nakon zajedničkog susreta sa ministrima vanjskih poslova evropskih članica.

Otuda i njihova podrška vojnoj misiji Allthea, koja je, ne čekajući na promjenu političke klime na terenu, započela, paralelno sa vojnim prisustvom, razvijati i neizvršnu komponentu prisustva - savjetodavnu i trening misiju:

Carme Chacon
Španska ministrica odbrane, predsjedavajuća Vijećem ministara EU, Carme Chacon:

"Razmatrali smo operaciju Althea, gdje smo pozdravili početak tranzicije u neizvršsne operacije, aktivnosti koje su, kao što znate, od EU tražile bh. vlasti, a sastoje se od savjetodavne funkcije i treninga bh. oružanih snaga.
"

Ni ovaj put ministri nisu propustili, zbog zabrinjavajućeg stanja političke klime i ukupnih reformi u zemlji, podsjetiti kako gotovo redovno put BiH odlaze jasne poruke: Unija snažno podržava Dayton, suverenitet i teritorijalni integritet BiH, stoji u potpunosti iza Visokog/specijalnog predstavnika, te traži od svih strana da njegove odluke izvršavaju, umjesto dovođenja u pitanje autoriteta međunarodnog/evropskog predstavnika.

Uvjereni su da vojna misija na terenu još uvijek ima bitnu ulogu u okviru ukupnih evropskih napora uloženih u stabilizaciju zemlje - njena nova komponenta, savjetodavna i trenerska misija će pomoći, vjeruju ministri, da što uspješnije domaće snage preuzmu odgovornost kakva im i pripada.

Plan je, za sada, povući vojne snage mjesec nakon izbora, ukoliko to prilike na terenu dozvole, jer uz ovu, stoji i ranija odluka ministara da, ukoliko to naloži situacija, evropske jedinice, oko 2000 vojnika, mogu na terenu ostati i nakon isteka godine.
XS
SM
MD
LG