Dostupni linkovi

Ministarstvo vanjskih poslova CG osudilo iranske napade u Iraku


Ostaci iranskih raketa u blizini Duhoka u Iraku, 8. januara, ilustrativna fotografija
Ostaci iranskih raketa u blizini Duhoka u Iraku, 8. januara, ilustrativna fotografija

Crna Gora oštro osuđuje nedavne iranske akcije protiv Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i snaga koalicija u Iraku koje su dovele u opasnost živote crnogorskih partnera i saveznika, saopštilo je Ministarstvo vanjskih poslova (MVP).

Iran je izveo raketne napade na dvije baze sa američkim vojnicima u Iraku kao odgovor na ubistvo generala Revolucionarne garde Kasema Solejmanija.

Iz MVP su kazali da mir i stabilnost ne mogu prevladati na Bliskom istoku sve dok se nastavlja nasilje, nemiri, mržnja i rat.

“Žao nam je što je Iran izjavio da namjerava da nastavi sa nuklearnim ambicijama, doprinoseći regionalnoj nestabilnosti”, objavio je MVP na na Tviter nalogu.

Prethodno se, povodom nedavne odluke Skupštine Crne Gore o slanju crnogorskih vojnika u NATO misiju u Irak, saopštenjem oglasilo crnogorsko Ministarstvo odbrane precizirajući da “prati situaciju na Bliskom istoku u svijetlu eskalacije tenzija” prethodnih dana.

“Da li će crnogorski vojnici biti dio NATO misije u Iraku, zavisiće od stava NATO o budućnosti ove misije, kao i naše procjene bezbjednosne situacije. Tako da je preuranjeno govoriti bilo šta o tome kad i da li će neki crnogorski vojnik biti angažovan u misiji u Iraku. Crna Gora ostaje posvećena medjunarodnim misijama, kao i do sada, u saradnji sa našim partnerima”, navedeno je u saopštenju Ministarstva odbrane.

Pokazni let uoči NATO samita
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:02 0:00

Podsjetimo, Skupština Crne Gore je 17. decembra 2019. usvojila odluku Savjeta za bezbjednost i odbranu o slanju do dva crnogorska vojnika u misiju u Iraku. Tom odlukom je predviđeno je da crnogorski vojnici budu raspoređeni na logističkim pozicijama na aerodromu u Bagdadu.

XS
SM
MD
LG