Dostupni linkovi

Suspenzija zabrane ćirilice: Srpska manjina pozdravila odluku Ministarstva


Vukovar 2013. godine
Vukovar 2013. godine
Politički predstavnici srpske manjine u Hrvatskoj pozdravljaju odluku Ministarstva uprave kojom je suspendirana odluka vukovarskog Gradskog vijeća kojom se područje grada željelo izuzeti od primjene dvojezičnosti, odnosno služene upotrebe srpskog jezika i ćiriličnog pisma na što srpska manjina ima pravo jer ih u stanovništvu Vukovara ima više od 33 posto.

„To je bilo očekivano i u skladu s Ustavnim zakonom o manjinama i Zakonom o službenoj upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina. Ali, naravno da to neće ništa promijeniti kod onih koji su započeli kampanju. Oni će tu kampanju nastaviti i ovu odluku će samo iskoristiti kao povod za širenje kampanje“, kaže za naš radio potpredsjednik Samostalne demokratske srpske stranke i saborski zastupnik srpske manjine Milorad Pupovac.

Naime, lokalni HDZ u Vukovaru nada se da će Ustavni sud Hrvatske dati za pravo njima, a ne Vladi, a predstavnici Stožera za obranu Hrvatskog Vukovara, koji predvode kampanju protiv ćirilice, nastavljaju skupljati potpise za referendum na kojem bi se odlučilo da se upotreba jezika i pisma manjina zakonski dopusti samo ako neke manjine u konkretnom gradu ili općini ima više od 50 posto.

Poznavatelji problematike skeptični su oko najva „stožeraša“ da će prikupiti potrebnih 450.000 potpisa, međutim – ako i skupe – u stručnoj javnosti postoji jednoglasan stav da će Ustavni sud zabraniti referendum sa takvim referendumskim zahtjevom.

Ministar uprave Arsen Bauk kazao je kako je njihova odluka pravna, a ne politička.

„Nadzor zakonitosti pravnog akta, konkretno – statuta – je pravno a ne političko pitanje, i ja sam siguran da bi bilo koji ministar iz bilo koje stranke donio ovakvu odluku“, naveo je Bauk.

Ministarstvo uprave RH suspendiralo je u četvrtak izmjene Statuta Grada Vukovara kojim se Grad Vukovar u cijelosti izuzima od primjene odredaba Zakona o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina te od članka 12. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, donesene na sjednici Gradskog vijeća Vukovara 4. studenog.

Ministarstvo uprave u obrazloženju odluke navodi da je sporni članak 22. Statuta u direktnoj suprotnosti s najvišim vrednotama Ustava i pravnog poretka Republike Hrvatske i kao takva ne može egzistirati u demokratskoj, uređenoj pravnoj zemlji. Ministarstvo nije suspendiralo odluku Gradskog vijeća da se Vukovar proglasi mjestom posebnog pijeteta.

I vukovarski socijaldemokratski gradonačelnik Željko Sabo pozdravio je ovu odluku.
XS
SM
MD
LG