Dostupni linkovi

Bez dogovora Milanovića i protivnika ćirilice


Zagreb: Potpora vukovarskim protivnicima ćirilice, 28. listopad 2013.
Zagreb: Potpora vukovarskim protivnicima ćirilice, 28. listopad 2013.
U Zagrebu je održan drugi sastanak premijera Zorana Milanovića sa vukovarskim protivnicima ćirilice. Dok iz Vlade kažu kako su se pozicije približile, protivnici ćirilice iz Vlade su otišli nezadovoljni.

Kako se moglo i očekivati, hrvatska Vlada ni na sastanku u ponedjeljak nije prihvatila radikalne zahtjeve vukovarskih protivnika ćirilice koji žele momentalno skidanje dvojezičnih ploča u gradu, suspenziju primjene Ustavnog zakona o manjinama i Zakona o službenoj uporabi jezika i pisma manjina – što bi značilo obustavu daljeg postavljanja dvojezičnih ploča, obustavu postupaka protiv onih koji su skidali i otuđivali ploče itd.

Tomislav Josić
Tomislav Josić
„Naravno da se ništa nismo uspjeli dogovoriti, kada Vlada i sama krši zakon, iako oni stalno govore da provode zakon. Članak 8. Ustavnog zakona o manjinama i članak 16. Ustava se apsolutno ignorira, popis stanovništva u Vukovaru je falsificiran – mislim da u ovoj državi svi znaju da je falsificiran, međutim po tom popisu se provodi ovaj zakon. Mi smo i dalje otvoreni za razgovore, međutim ne možemo reći da ima neke političke volje da se ta situacija u Vukovaru riješi“, kazao je predsjednik vukovarskog Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić.

Ministar hrvatskih branitelja, i sam Vukovarac i vukovarski ratni veteran Predrag Matić Fred izišao je sa sastanka sa osjetno optimističnijom dojmovima.

„Zakon je zakon. Taj zakon je davno izglasan i Vlada Republike Hrvatske mora poštivati zakone. Kada prespavaju, mislim da će shvatiti – ja se na žalost već nekoliko godina bavim politikom i znam da nakon jednog razgovora od dva i po sata malo smo se ipak primaknuli i sigurno smo bliže nego što smo bili na početku razgovora. Ako ne ostvare sve ono što su si zacrtali, njima to izgleda kao nekakav poraz. Na žalost ili na sreću, to u politici nije tako...“

Etiketiranje i negativna klima

Vukovarski protvnici ćirilice za utorak su najavili konferenciju za novinare o svojim daljim koracima. Prije su najavljivali da će – u slučaju da Vlada odbije njihove zahtjeve – pokrenuti prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma protiv ćirilice u Vukovaru. Detalje ćemo saznati uskoro.

Najviđeniji političar srpske manjine u Hrvatskoj Milorad Pupovac u srbijanskim medijima iznio je ocjenu kako se u Hrvatskoj vodi „kampanja protiv Srba i ćirilice“.

Kolumnistica tportala.hr Đurđica Klancir u izjavi za RSE kaže kako ne može reći radi li se o kampanji, ali da ponašanje vukovarskih protivnika ćirilice i incidenti na tom fonu na nekoliko drugih mjesta u Hrvatskoj sigurno imaju negativni učinak na građane srpske nacionalnosti.

„Dolazi do prozivanja i etiketiranja i ja vjerujem da – ako Srbi u Hrvatskoj danas kažu da osjećaju strah, ako se kaže da ćirilica ili ćirilićna tabla mogu povrijediti hrvatske osjećaje – to je sigurno nešto što projicira neprijateljske emocije i to sigurno ne stvara klimu dobronamjernosti i mira, nego opet – hajke."

Novinar riječkog „Novog lista“ Dražen Ciglenečki za RSE kaže kako je Pupovac propustio reći - tko tu kampanju vodi.

„Nakon onog razbijanja dvojezičnih ploča u Vukovaru, hrvatskog veleposlanika u Beogradu pozvali su u srpsko Ministarstvo vanjskih poslova na razgovor i protestirali. A on im je rekao: 'Oprostite, ali ja ne predstavljam prosvjednike, već hrvatsku Vladu, hrvatski državu.' Dakle, hrvatska država, hrvatske vlasti sigurno ne vode kampanju protiv ćirilice ni protiv Srba, pa bi bilo dobro da se gospodin Pupovac izjasni – tko vodi tu kampanju?“

Kolega Ciglenečki kaže i kako nije očekivao da će HDZ iznova orkestrirati takvu retoriku prema pripadnicima srpske manjine u Hrvatskoj, nakon što su HDZ i stranka srpske manjine Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) imali koalicijski sporazum, SDSS je sudjelovao u Sanaderovoj Vladi i u toj Vladi imao i svog vicepremijera Slobodana Uzelca.
XS
SM
MD
LG