Dostupni linkovi

Ministarstvo rudarstva Srbije kaže da su vršili nadzore kompanije 'Euro litijum Balkan' tokom 2021.


Stotine meštana i ekoloških aktivista blokiralo je saobraćajnicu Valjevo- Beograd 28. aprila zbog geoloških istraživanja kompanije "Euro litijum Balkan" na zapadu Srbije.
Stotine meštana i ekoloških aktivista blokiralo je saobraćajnicu Valjevo- Beograd 28. aprila zbog geoloških istraživanja kompanije "Euro litijum Balkan" na zapadu Srbije.

Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije navelo je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da su geološki inspektori tokom 2021. godine izvršili više inspekcijskih nadzora radova kanadske rudarske kompanije "Euro Lithium Balkan" (Euro litijum Balkan) na zapadu Srbije.

Inspekcija je, kako se navodi, kontrolisala rad kompanije na istražnim poljima Ljig, Valjevo sever i Valjevsko-mionički basen.

"Predmeti inspekcijskog nadzora su bili kontrola i nadzor nad izvođenjem geoloških istraživanja, kao i pregled tehničke dokumentacije, odnosno da li se geološki istražni radovi izvode prema projektu geoloških istraživanja na osnovu koga je izdato odobrenje za istraživanje", navodi se u odgovoru Ministarstva za RSE.

U odgovoru Ministarstva rudarstva i energetike za RSE se navodi da su kompaniji "Euro litijum Balkan" ukinuta rešenja o geološkim istraživanjima na području Ljiga, Jadra i Badanje u zapadnoj Srbiji. Odobrenja za ova područja su izdata 2016. godine.

U odgovoru piše da je Ministarstvo ovoj kompaniji izdalo dozvolu za geološka istraživanja na području Valjevsko-Mioničkog basena 2015. i 2018. godine.

"Zahtev za nastavak istraživanja je podnet i postupak je toku", navodi se u odgovoru.

Kako je RSE pisao u decembru 2021, Viši sud u Valjevu potvrdio je odluku valjevskog Osnovnog suda kojom je određena privremena mera kojom su zabranjena primenjena geološka istraživanja kompaniji "Euro litijum Balkan" na području Valjevsko-Mioničkog basena.

Tada su meštani nekoliko valjevskih sela zahtevali od Ministarstva rudarstva i energetike da im prizna svojstvo stranke sa suprotnim interesom od kompanije "Euro litijum Balkan" i da se odbije zahtev te firme za produženje odobrenja za primenjena geološka istraživanja bora i litijuma na tom istražnom području.

Iz Ministarstva rudarstva i energetike navode takođe za RSE da su 2019. godine dali odobrenje "Euro litijum Balkan" za geološka istraživanja na području Valjevo sever, a odobrenje važi do juna 2022.

"Euro litijum Balkan" najavio obustavu radova, za aktiviste borba tek predstoji

Iz kompanije "Euro Litijum Balkan" su 28. aprila za RSE naveli da su tog dana obustavili planirana geološka istraživanja na projektu "Valjevo sever" zbog "dezinformacija koje su o našoj kompaniji širile verovatno politički motivisane grupe" i nakon što je nekoliko stotina meštana i ekoloških aktivista blokiralo saobraćajnicu Valjevo-Beograd.

Ova odluka je, kako se navodi, doneta i zbog zaštite zaposlenih i meštana.

Sreten Đorđević, zastupnik ekološkog pokreta „Marš sa Kolubare“, rekao je za RSE da je spomenuta odluka kompanije "samo jedan predah i mini bitka koju su građani dobili organizovanjem protesta i blokada proteklih dana".

On je naveo i da teška borba tek predstoji i tvrdi da je sasvim sigurno da "Euro litijum" u ovom momentu ne želi da odustane od započetih aktivnosti na ovom terenu.

Đorđević je potvrdio da je pokret „Marš sa Kolubare“ podneo prijave republičkoj poljoprivrednoj inspekciju u Valjevu jer, kako tvrdi, kanadska kompanija na plodnom poljoprivrednom zemljištu izvodi građevinske radove.

"Izlazak poljoprivredne inspekcije na teren očekujemo odmah nakon prvomajskih praznika“, rekao je Đorđević.

Protest protiv istraživanja litijuma i bora koja vrši ova kanadska kompanija organizovali su 28. aprila pokreti "Ekološki ustanak" i "Marš sa Kolubare".

Građani su i 27. aprila blokirali put kod Valjeva u nadi da će sprečiti bagere "Euro litijuma" da nastave radove na pojedinim lokacijama u tom mestu. Prisutna je bila i policija, ali incidenata nije bilo.

Protivljenje eksploatacije litijuma i bora u Srbiji traje više od pola godine, a održano je više masovnih protesta i blokada saobraćajnica građana i aktivista ekoloških organizacija koji se protive projektima rudarenja litijuma i bora u Srbiji.

XS
SM
MD
LG