Dostupni linkovi

Kanadska kompanija nakon protesta obustavlja istraživanje litijuma u Srbiji


Meštani blokirali 28. aprila saobraćajnicu Valjevo-Beograd protestujući zbog istraživanja litijuma na tom području, 28. 4. 2022.
Meštani blokirali 28. aprila saobraćajnicu Valjevo-Beograd protestujući zbog istraživanja litijuma na tom području, 28. 4. 2022.

Kanadska kompanija "Euro Lithium Balkan" (Euro Litijum Balkan) obustavila je istraživanje litijuma na zapadu Srbije, nakon što je nekoliko stotina meštana i ekoloških aktivista blokiralo saobraćajnicu Valjevo-Beograd.

Protest protiv istraživanja litijuma i bora koja vrši ova kanadska kompanija organizovali su pokreti "Ekološki ustanak" i "Marš sa Kolubare".

Jedan o lidera zeleno-leve koalicije "Moramo" Aleksandar Jovanović Ćuta rekao je na protestu da građani moraju da brane svoja prava na ulici dok inspekcije ne budu radile svoj posao.

Iz kompanije "Euro Litijum Balkan" su za Radio Slobodna Evropa naveli da su 28. aprila obustavili planirana geološka istraživanja na projektu "Valjevo Sever" u zapadnoj Srbiji zbog "dezinformacija koje su o našoj kompaniji širile verovatno politički motivisane grupe".

Ova odluka je, kako se navodi, doneta i zbog zaštite zaposlenih i meštana.

Iz ove kompanije takođe navode da sprovode geološka istraživanja u zapadnoj Srbiji samo na parcelama za koje je dobijena saglasnost vlasnika.

"Nakon istražnih radova svaka parcela se vraća u prvobitno stanje", navodi se u odgovoru.

Iz ove kompanije navode i da poseduju dozvolu za istraživanje na projektu "Valjevo Sever" koja je izdata od strane Ministarstva rudarstva i energetike 2018. godine.

"Nema zakonskih prepreka za izvođenje radova", navodi se u odgovoru.

U odgovoru se potvrđuje i da je odlukom suda u Valjevu zabranjeno istraživanje litijuma u okviru drugog projekta "Valjevsko-mionički basen".

Naime, Viši sud u Valjevu potvrdio je odluku valjevskog Osnovnog suda kojom je određena privremena mera kojom su zabranjena primenjena geološka istraživanja kompaniji Euro litijum Balkan, saopšteno je 30. decembra iz advokatske kancelarije Sretena Đorđevića koja zastupa meštane nekoliko valjevskih sela.

U saopštenju kompanije navodi se i da metodologija istraživanja koja se primenjuje u potpunosti odgovara prirodnim i tehničkim uslovima propisanim različitom regulativom (Zakon o rudarstvu i geološkim istraživanjima, Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu, Zakon o zaštiti životne sredine).

"Euro Lithium d.o.o., sve navedene delatnosti vrši potpuno odgovorno, poštujući mere bezbednosti i zaštite na radu i najviše ekološke standarde, skladu sa odgovarajućim propisima, kao i pozitivnom praksom geoloških istraživanja", piše u saopštenju kompanije od 28. aprila.

Građani su i 27. aprila blokirali put kod Valjeva u nadi da će sprečiti bagere "Euro litijuma" da nastave radove na pojedinim lokacijama u tom mestu. Prisutna je bila i policija, ali incidenata nije bilo.

Radio Slobodna Evropa uputio je pitanja i Ministarstvu rudarstva i energetike Srbije, ali do objavljivanja vesti odgovor nije stigao.

Protivljenje eksploatacije litijuma i bora u Srbiji traje više od pola godine, a održano je više masovnih protesta i blokada saobraćajnica građana i aktivista ekoloških organizacija koji se protive projektima rudarenja litijuma i bora u Srbiji.

XS
SM
MD
LG