Dostupni linkovi

Ministarka rudarstva meštanima zapadne Srbije: Nećemo raditi protiv naroda


Zorana Mihajlović u Gornjim Nedeljicama (26. novembar 2021)
Zorana Mihajlović u Gornjim Nedeljicama (26. novembar 2021)

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović, danas je nenajavljeno i bez medija obišla Gornje Nedeljice, mesto gde se planira otvaranje rudnika litijuma kompanije “Rio Tinto” kod Loznice u zapadnoj Srbiji, i razgovarala sa meštanima, saopštio je njen Kabinet.

Deo meštana tog kraja, ali i stručne javnosti u Srbiji, protivi se otvaranju rudnuka, jer strahuju da će eksploatacija litijuma imati negativne posledice po životnu sredinu. Takođe, prema procenama iz plana kompanije “Rio Tinto”, otvaranje rudnika dovelo bi do preseljenja više od 50 domaćinstava.

Kako se navodi u saopštenju, ministarka Mihajlović je poručila građanima da "ne treba da brinu jer ni predsednik ni Vlada neće ništa uraditi protiv svog naroda".

"Došla sam da vam to kažem, lično. Niko neće ništa raditi dok se ne završi studija i ne urade sve procene", rekla je Mihajlović, okupljenim meštanima.

Poseta Zorane Mihajlović zapadnoj Srbiji dolazi u danu kada su nevladine organizacije i ekološki pokreti najavili da će 27. novembra blokirati na sat vremena autoputeve, iz protesta što je Narodna skupština usvojila izmene Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi 25. novembra.

Taj zakon, zajedno sa predlogom izmena Zakona o eksproprijaciji zemljišta, deo javnosti vidi kao sporan, uz ocenu da su oba akta formulisana tako da pogoduju kompaniji “Rio Tinto” i drugim privatnim kompanijana, a da su na štetu građana.

Za aktiviste je sporno što je u Zakonu o referendumu ukinut cenzus za izlazak potrebnog broja građana na referendum, jer, kako navode, ovakvo rešenje poništava suštinu referenduma kao neizostavnog elementa neposredne demokratije i obesmišljavaju sam koncept Ustava kao vrhovnog pravnog akta zemlje.

Izmene Zakona o eksproprijaciji su za deo javnosti problematične jer, između ostalog, omogućavaju da se postupci u vezi sa eksproprijacijom zemljišta obavljaju po hitnom postupku u roku od pet plus tri dana.

Na protestu Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS), održanom 24. novembra ispred Predsedništva u Beogradu, organizatori su poručili da će, ukoliko budu usvojeni Zakon o referendumu i predlog izmena Zakona o eksproprijaciji, najpre na sat vremena blokirati autoputeve u Srbiji, a da će, ako predsednik Republike potpiše ove zakone, organizovati potpunu blokadu Srbije.

Pozivi na blokadu autoputeva na protestu ekoloških organizacija
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:16 0:00

Predsednik Srbije ima pravo da ne potpiše zakone koje je doneo parlament, ukoliko proceni da nisu u skladu sa Ustavom.

Komentarišući zahteve ekoloških organizacija, predsednik države Aleksandar Vučić je 24. novembra na konferenciji za medije rekao da su izmene zakona, zbog kojih građani protestuju, neophodne, te odbacio optužbe da se donose zbog kompanije “Rio Tinto”.

On je takođe rekao da ne može da vraća zakone koje mu se ne sviđaju, već samo one koji nisu u skladu sa Ustavom, dodavši da oba su akta usklađena sa Ustavom Srbije.

“Rio Tinto” je više puta saopštio da je spreman za razgovore sa meštanima i da su namenili 2,4 milijarde dolara za projekat "Jadar", koji će, kako navode, biti izveden prema najvišim ekološkim standardima.

Kompanija je sa Vladom Srbije 2017. godine potpisao memorandum o razumevanju, ali još nemaju dozvolu da grade rudnik jadarita iz kojeg bi se dobijao litijum.

Prethodno je još 2004. godine, “Rio Tinto” u zapadnoj Srbiji otkrio novu rudu jadarit – kombinaciju litijuma i bora.

Litijum je važan kao osnovna komponenta za proizvodnju baterija za mobilne telefone, laptopove, električne automobile i druge uređaje široke potrošnje.

Inače, “Rio Tinto” se na svetskom tržištu tokom svoje duge istorije suočio sa više optužbi da uništava životnu sredinu ili krši ljudska prava.

Brane pašnjake zapadne Srbije i ne veruju u ekološko kopanje litijuma
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:31 0:00
XS
SM
MD
LG