Dostupni linkovi

Ministarstvo odbrane: Puške iz Belgije ne ugrožavaju domaće oružare


Na kupovinu pušaka reagovao sindikat fabrike “Zastava oružje” iz Kragujevca
Na kupovinu pušaka reagovao sindikat fabrike “Zastava oružje” iz Kragujevca

Kupovina pušaka belgijskog proizvođača za Vojsku Srbije ne može da ugrozi poslovanje fabrika oružja u Kragujevcu, stoji u odgovoru koji je Ministarstvo odbrane Srbije uputilo Radiju Slobodna Evropa (RSE), a povodom protesta sindikata kragujevačke fabrike Zastava oružje. Sindikati te fabrike najavili su za sutra i generalni štrajk, protiveći se privatizaciji te kompanije.

Ministarstvo odbrane u svom saopštenju dodaje da ozbiljno računa na dalju saradnju sa kragujevačkom fabrikom oružja, "što je jednim delom i potvrđeno prošlogodišnjim investicionim ulaganjem u razvojne kapacitete tog privrednog društva".

"U toku je saradnja Ministarstva odbrane sa fabrikom 'Zastava oružje' na realizaciji više razvojnih projekata, kao i nabavci raznog streljačkog naoružanja i kupovina pušaka SCAR - L za potrebe specijalnih jedinica ni u kom slučaju ne može da ugrozi poslovanje fabrike oružja u Kragujevcu, čija mesečna proizvodnja nekoliko puta prevazilazi broj nabavljenih pušaka SCAR - L", stoji takođe u opširnom odgovoru koji nam je upućen iz Ministarstva putem mejla.

Vojska Srbije kupila je 740 jurišnih pušaka belgijske proizvodnje u, kako je objašnjeno, cilju unapređenja njene operativne i funkcionalne sposobnosti.

Uvoz kontingenta automatskih pušaka iz Belgije potrebnih za opremanje specijalnih jedinica Vojske Srbije, prošao bi nezapaženo da nije reagovao sindikat fabrike Zastava oružje iz Kragujevca.

Tu su protestovali, osporavajući svrsishodnost ove nabavke u inostranstvu i navodeći da je time napravljena indirektna šteta toj fabrici.Prema rečima Dragana Ilića, predsednika tog sindikata, aranžman indirektno ugrožava kragujevačku fabriku oružja jer, kaže on, pored loše poruke koju država na taj način šalje fabrici i radnicima, on nagoveštava ambicije uvozničkih lobija u pogledu opremanja pripadnika Vojske Srbije.

"Uvozi se oružje koje ova fabrika već proizvodi dugi niz godina i koje je prošlo sve verifikacije i ispitivanja predviđena za tu vrstu naoružanja. Mišljenja smo da su uvoznički lobiji u ovom trenutku jači od interesa fabrike i da pokušavaju da za sebe obezbede dugoročno opremanje naših jedinica uvoznim puškama", kaže Ilić i dodaje da taj posao ilustruje kakav je odnos države prema kragujevačkoj fabrici oružja.

Nezadovoljni tim odnosom na zboru radnika ispred zgrade sindikata, danas su odlučili da od sutra stupe u generalni štrajk u sve tri smene. Navode da će u štrajku ostati do ispunjenja svih zahteva koji su, sredinom januara, upućeni nadležnim organima, a pre nekoliko dana i dopunjeni.

Sa istim zahtevima oko hiljadu oružara protestovalo je pre desetak dana ispred zgrade Skupštine Srbije sa zahtevom da se ta fabrika izuzme iz privatizacije, nakon što je usvojen Zakon o naoružanju i vojnoj opremi kojim se predviđa dokapitalizacija u namenskoj industriji od 49 odsto.

Protest radnika fabrike "Zastava oružje" u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:05 0:00

Generalštab Vojske Srbije je nadležan za definisanje taktičko-tehničkih zahteva naoružanja i vojne opreme i iskazivanje potreba za opremanjem jedinica Vojske Srbije. Na osnovu zahteva Generalštaba, izvršena je nabavka automatskih pušaka SCAR-L za potrebe specijalnih jedinica VS, navodi se u pisanom odgovoru Ministarstva dbrane Srbije na pitanje RSE zbog čega se vojska odlučila na opremanje svojih specijalnih jedinica naoružanjem iz inostranstva.

U odgovoru Ministarstva odbrane ističe se još da, u trenutku pokretanja postupka nabavke, oružje takvih zahtevnih karakteristika se nije nalazilo u proizvodnom programu fabrike Zastava oružje iz Kragujevca.

Milojko Brzaković, generalni direktor kragujevačke fabrike oružja takođe u izjavi za RSE navodi da uvoz pušaka iz Belgije nije ugrozio njenu poziciju, jer su u pitanju male količine oružja nabavljenog u inostranstvu.

Fabrika ničim nije ugrožena: Milojko Brzaković
Fabrika ničim nije ugrožena: Milojko Brzaković

"Ničim se ne ugrožava ni pozicija fabrike ni njeno poslovanje. To se i do sada radilo, a u pitanju su neznatne količine vanstandardnog oružja za specijalne potrebe koje nas ne ugrožavaju", kaže Brzaković i podseća da su pripadnici vojske i policije opremljeni puškama i drugim naoružanjem kragujevačke vojne fabrike.

"Mi i dalje radimo sa Vojskom Srbije prema narudžbinama koje postoje. Imamo ugovore sa vojskom i sve što joj treba ona uzima od nas", kaže Brzaković.

U dopisu upućenom RSE Ministarstvo odbrane napominje da se oružje sličnih karakteristika, iz familije novih modularnih automatskih pušaka 6,5/7,62 mm, nalazi u završnoj fazi razvoja u fabrici Zastava oružje.

Ističe se da će, "po završetku razvoja i ispitivanja novih modularnih pušaka, VS doneti odluku u vezi sa opremanjem u narednom periodu".

Vojni analitičar Aleksandar Radić, kaže za RSE da nabavka stranog naoružanja za specijalne jedinice nije presedan već, pre bi se reklo uobičajena praksa u svetu, jer sve države nastoje da jedinice za posebne namene opreme najmodernijim oružjem.

"Kragujevački oružari imaju dovoljno posla. Mislim da bi u budućnosti Vojska Srbije, kada je reč o nabavci najbrojnijih kategorija pešadijskog naoružanja, automatskih pušaka, puškomitraljeza, pištolja i svega ostalog što treba našoj pešadiji trebalo da se oslanja na domaću proizvodnju uz otvorenu mogućnost da se male količine naoružanja i dalje, po proceni potreba specijalnih jedinica, nabavljaju u inostranstvu", kaže Radić.

Slične konstatacije navelo je i Ministarstvo odbrane u dopisu našem radiju:

"Treba imati u vidu i činjenicu da su i druge države, s mnogo razvijenijom odbrambenom industrijom, poput SAD, Velike Britanije, Nemačke i Francuske, realizovale opremanje svojih specijalnih jedinica puškama SCAR – L."

Inače, Zastavine automatske puške, pištolji, mitraljezi, potcevni bacači granata i ostalo pešadijsko naoružanje izvozi se i na Bliski istok, u neke azijske zemlje i zemlje severne Afrike.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG