Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Protest oružara: Da li Zastavina puška ne valja?


Protest radnika fabrike "Zastava oružje" u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:05 0:00

Protest radnika fabrike "Zastava oružje" u Beogradu

Oko 500 radnika "Zastava oružja" iz Kragujevca protestovalo je u četvrtak ispred zgrade Skupštine Srbije sa zahtevom da se ta fabrika izuzme iz privatizacije, nakon što je u sredu usvojen Zakon o naoružanju i vojnoj opremi kojim se predviđa dokapitalizacija u namenskoj industriji od 49 odsto.

Oni su pred zgradom parlamenta vikali "lopovi, lopovi", "mi smo namenska", i podizali crvene kartone za vlast zbog usvajanja tog zakona.

„Kakav je odnos prema našoj fabrici govori činjenica da se predstavnici Ministarstva odbrane hvale kako su uvezli belgijsku pušku za našu vojsku. Pa da li možda naša puška ne valja?!“ rekao je Dragan Ilić, predsednik Samostalnog sindikata „Zastava oružja“, uz burno negodovanje okupljenih radnika kragujevačke fabrike.

On je naveo da radnici ne veruju u dobre namere vlasti.

„Radnici sumnjaju da model kojim se predviđa prodaja dela kapitala fabrike može da donese dobro fabrici i radnicima. Ne žele da budu tranzicioni gubitnici. Pokazalo se da je dosadašnja privatizacija imala pljačkaški karakter, pa sumnjamo da će prljavi kapital ući i u naše fabrike, da će kapital opljačkan od građana Srbije ući i u naša preduzeća i da će to biti put ka njihovom gašenju“, izjavio je Dragan Ilić.

Radnici "Zastava oružja", fabrike koja postoji od 1851. godine, pre ovog protesta održali su nekoliko štrajkova upozorenja, ali su uprkos tome poslanici vladajuće koalicije u sredu popodne usvojili zakon kom se protive zaposleni u tom proizvođaču iz Kragujevca.

Oni se boje da će mnogi od njih uskoro ostati bez posla.

„Sigurno je da privatnik neće uzeti sve radnike, nego će mnoge da otpusti. Mnogi u okruženju ostali su bez posla i nemaju od čega da žive. Niko neće da me zaposli sa 35 godina staža i 60 godina starosti“, rekla je radnica „Zastava oružja“ Zorica Aranđelović.

„Ako ostanemo bez radnih mesta naše porodice biće ugrožene. Bez posla i plata ostaćemo na ulici“, poručila je Danica Perović, zaposlena u toj fabrici.

Vladimir Stevanović, radnik „Zastava oružja“, rekao je da je svih 2.500 zaposlenih izričito protiv privatizacije.

„To nije rešenje. Mnoge firme su privatizovane i nisu uspele. Sada ne mogu da se žalim. Radimo, proizvodimo, i ne živimo loše. Primamo po četrdesetak hiljada, mada je navodno republički prosek više od pedeset. Plašimo se da ne bude smanjenja broja radnika, da ne bude otpuštanja i ko zna još čega“.

Radnici „Zastava oružja“, kojima se tokom dvočasovnog protesta nije obratio niko od predstavnika vlasti, na pisarnici Skupštine Srbije ostavili su protestno pismo za predsednicu parlamenta Maju Gojković.

XS
SM
MD
LG