Dostupni linkovi

Ministarstvo odbrane BiH: Utvrđuju se činjenice o događaju u Bužimu


Obilježavanje godišnjice ratne operacije "Munja ‘93", Bužim, 11. januara 2022.

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine (BiH) pokrenulo je postupak utvrđivanja činjenica kako bi utvrdila odgovornost u vezi s obilježavanjem 29. godišnjice vojne akcije "Munja 93"u Bužimu, na krajnjem sjeverozapadu BiH.

To se navodi u odgovoru Ministarstva odbrane BiH u odgovoru na upit Radija Slobodna Evropa (RSE) o istrazi eventualnog učešća pripradnika Oružanih snaga (OS) BiH na tom događaju.

U odgovoru od ponedjeljka, 17. januara, ističe se da je predmet dodjeljen nadležnim u komandovanju Oružanih snaga (OS) BiH, radi utvrđivanja činjenica.

Obilježavanje godišnjice vojne akcije, koju je 1993. godine izvela bužimska brigada Armije BiH protiv jedinica Vojske Republike Srpske(VRS) dogodila se 11. januara.

Na skupu koji je prenošen preko društvenih mreža okupili su se, između ostalih, i bivši borci i članovi njihovih porodica, uključujući malodobnu djecu.

Uzvikivani su ratni i vjerski pokliči, uz ratnu ikonografiju, pjesme, kao i izjave boraca i ratnih komandanata.

“Od nadležnih u lancu komandovanja OS BiH je traženo da po završetku aktivnosti dostave informaciju o poduzetim mjerama, o čemu ćete biti blagovremenu upoznati”, navedeno je u ponedjeljak iz Ministarstva na upit RSE.

Snimci su objavljeni na Facebook nalogu Udruženja "Nanićevi Bužimljani".

Događaj u Bužimu osudila je Misija OSCE-a u BiH izrazivši zabrinutost i zbog nedavnih incidenata u nekoliko gradova u entitetu Republika Srpska uoči obilježavanja 9. januara, neustavnog dana RS, pozivajući na smirivanje tenzija i promovisanje konstruktivnog dijaloga.

Uoči obilježavanja 9. januara, neustavnog dana RS, provokacije i uvrede koje su se ogledale u pjevanju nacionalističkih pjesama, te veličanja ratnih zločinaca zabilježeni su u gradovima Bijeljina (sjeveroistok BiH) Gacko i Foča (jugoistok BiH), te Prijedoru (sjerozapad BiH).

Ranije je, 11. januara, ministar odbrane BiH Sifet Podžić naredio pokretanje postupka protiv svog zamjenika Mirka Okolića i još pet pripadnika Oružanih snaga BiH, "zbog učestvovanja u obilježavanju 9. januara, neustavnog Dana Republike Srpske".

U više gradova Republike Srpske, jednog od dva entiteta u BiH, 9. januara 2022. organizovana je proslava Dana Republike Srpske. Obilježavanje se dan kasnije nastavilo i u Brčko distriktu BiH, koji je zasebna administrativna jedinica.

XS
SM
MD
LG