Dostupni linkovi

Misija OSCE-a: Istražiti nedavne incidente u BiH


Mural Ratku Mladiću, ratnom komandantu Vojske Republike Srpske osuđenom u Hagu na na kaznu doživotnog zatvora zbog krivičnog djela genocida i drugih ratnih zločina u Bosni i Hercegovini, na ulazu u njegov rodni grad Kalinovik, 22. maja 2021.
Mural Ratku Mladiću, ratnom komandantu Vojske Republike Srpske osuđenom u Hagu na na kaznu doživotnog zatvora zbog krivičnog djela genocida i drugih ratnih zločina u Bosni i Hercegovini, na ulazu u njegov rodni grad Kalinovik, 22. maja 2021.

Misija Organizacije za sigurnost i saradnju (OSCE) u Bosni i Hercegovini (BiH) ozbiljno je zabrinuta zbog nedavnih incidenata koji su se desili u Bijeljini-Janja, Prijedoru, Brčkom, Gacku, Istočnom Sarajevu, Ilidži, u Foči, Doboju te u Bužimu, saopćeno je u srijedu, 12. januara iz OSCE-a.

“Misija ovim putem želi pohvaliti početne istražne korake koje su poduzele pojedine strukture za provedbu zakona u Bijeljini, Prijedoru i Brčkom. Pozivamo organe vlasti na drugim lokacijama gdje su se desili incidenti da poduzmu iste korake bez odlaganja”, naveli su iz Misije OSCE-a.

Pozdravili su osude ovih incidenata od strane nekoliko visokih političkih i vjerskih zvaničnika, te predstavnika civilnog društva širom države, kao i mnoge javne izraze podrške za one koji su bili meta ovih incidenata.

“Na taj način se šalje jasan signal nulte tolerancije i pomaže se vraćanju povjerenja u institucije i vladavinu prava”, naveli su, između ostalog, iz Misije OSCE-a u BiH.

“Misija smatra da upotreba zapaljive i retorike podjela od strane pojedinih zvaničnika u BiH, uključujući u Republici Srpskoj u proteklim danima, doprinosi pojavi ovakvih incidenata. Misija upozorava na sve aktivnosti koje nose sa sobom potencijal da prouzrokuju konflikt i dovedu do destabilizacije mira i sigurnosti u BiH”, navodi se u saopćenju.

Iz OSCE-a su naglasili da poštovanje drugih, neovisno o njihovoj vjerskoj, kulturnoj ili etničkoj pripadnosti ili orijentaciji, mora biti zaštićeno od strane svih, u interesu svih.

Dodaje se da izabrani i imenovani zvaničnici imaju posebnu odgovornost da štite interese svih građana, neovisno o njihovom porijeklu, da odbace retoriku podjela te da budu primjer odgovornog ponašanja, da smiruju tenzije i promovišu konstruktivan dijalog.

U bh. entitetu Republika Srpska je 9. januara održana proslava Dana Republike Srpske, datuma kada su bosanski Srbi proglasili neovisnost 1992. godine, što je izazvalo rat u kojem je ubijeno 100.000 ljudi.

Proslavu Dana Republike Srpske 9. januara Ustavni sud BiH je 2019. godine proglasio neustavnim.

Kroz Banja Luku, grad u sjeverozapadnoj Bosni u kojem je smještena većina entitetskih institucija, održan je i marš naoružane policije.

Proslava u Banjaluci uprkos neustavnosti praznika
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:05 0:00

Provokacije i uvrede koje su se ogledale u pjevanju nacionalističkih pjesama, te veličanja ratnih zločinaca zabilježene su u gradovima Bijeljina (sjeveroistok BiH) Gacko i Foča (jugoistok BiH), te Prijedoru (sjeverozapad BiH).

U Brčko distriktu BiH, policija je 9. januara čuvala grafit posvećen žrtvama genocida u Srebrenici, obnovljen nakon što je večer prije, 8. januara uništen. U tom gradu je zabilježena i bakljada lokalne navijačke grupe posvećena neustavnom Danu RS.

U Bužimu, gradu na sjeverozapadu Bosne, u utorak, 11. januara je obilježena 29. godišnjica od akcije “Munja 93”, koju je 1993. godine izvela bužimska brigada Armije BiH protiv jedinica Vojske Republike Srpske.

Na skupu koji je prenošen preko društvenih mreža okupili su se, između ostalih, i bivši borci i članovi njihovih porodica, uključujući malodobnu djecu. Uzvikivani su ratni i vjerski pokliči, uz ratnu ikonografiju, pjesme, kao i izjave boraca i ratnih komandanata.


Sjedinjene Američke Države (SAD) pozvale su u utorak, 11. januara vlasti BiH da istraže izvještaje prema kojima se na zabranjenim ceremonijama u entitetu Republici Srpskoj prošlog vikenda veličalo ratne zločince i ciljalo na povratnike.

U ponedjeljak, 10. januara Evropska unija je saopćila da vodstvo Republike Srpske riskira sankcije i gubitak pomoći ako nastavi poticati tenzije.

XS
SM
MD
LG