Dostupni linkovi

Ministarstvo energetike za RSE: Rezerve gasa u Srbiji 260 miliona kubnih metara


Srbija ima 260 miliona kubnih metara rezervi prirodnog gasa u skladištu Banatski Dvor, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije za Radio Slobodna Evropa (RSE) 21. oktobra.
Srbija ima 260 miliona kubnih metara rezervi prirodnog gasa u skladištu Banatski Dvor, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije za Radio Slobodna Evropa (RSE) 21. oktobra.

Rezerve prirodnog gasa u Srbiji, u skladištu Banatski Dvor, iznose 260 miliona kubnih metara i skladište je spremno za predstojeću zimsku sezonu, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije za Radio Slobodna Evropa (RSE) 21. oktobra.

"Dinamika povlačenja rezervi prirodnog gasa zavisi od potreba na domaćem tržištu. U ovom momentu imamo dnevne isporuke od (ruskog preduzeća) Gazproma od 6 miliona m3 prema važećem ugovoru i samo ako dnevna potreba pređe ovu količinu angažuju se rezerve iz skladišta Banatski Dvor, što se desilo u prethodnih nekoliko dana kada je spoljna temperatura bila niža", navelo je Ministarstvo u odgovoru za RSE.

Srbija u potpunosti zavisi od ruskog gasa. Ugovor sa ruskim distributerom "Gasprom" ističe krajem 2021. godine, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 15. oktobra za Radio-televiziju Srbije (RTS) da je ruska strana predložila tri puta višu cenu gasa u odnosu na postojeću.

Vučić bi, kako je najavio, 25. novembra trebalo da se sastane sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Ministarstvo rudarstva i energetike navodi za RSE da se sa Rusijom trenutno vode "intenzivni pregovori" oko novog dugoročnog ugovora o snabdevanju gasom i da se očekuje da Srbija dobije "maksimalno povoljne uslove".

Vlada je 19. oktobra najavila da pokreće krizni plan radi obezbeđenja sigurnosti snabdevanja prirodnim gasom. Time je aktivirana Uredba iz decembra 2018. godine koja definiše mere "za obezbeđivanje snabdevanja gasom i rad transportnog sistema u slučaju opšte nestašice".

Ministarstvo rudarstva i energetike, međutim, za RSE navodi da se plan primenjuje "permanetno", da bi se izbegle situacije koje mogu uticati na normalno funkcionisanje tržišta prirodnog gasa u Srbiji ili ugrožavaju sigurnost snabdevanja.

"Dakle, on se ne «pokreće», pošto je uvek «pokrenut», jer je energetska bezbednost permanentni zadatak", navodi se u odgovoru Ministarstva.

Plan za krizne situacije u snabdevanju prirodnim gasom, kako navode u Ministarstvu, ima za cilj određivanje odgovornosti, obaveza i postupaka nadležnih državnih organa, operatora sistema, skladišta prirodnog gasa i snabdevača prirodnog gasa.

U lancu obaveza i odgovornosti su i operatori prenosnog sistema električne energije, veliki kupci prirodnog gasa i drugi energetskih subjekata, kako bi se efikasno delovalo u slučaju poremećaja snabdevanja ili izuzetno visoke potražnje za gasom.

"(Javno preduzeće) Srbijagas je dužan da prikuplja redovno informacije od svih involviranih strana i razmatra bilans potrošnje i proizvodnje prirodnog gasa, preduzima mere za koje nadležan i predlaže Ministarstvu primenu odgovarajućih mera", dodaju u Ministarstvu.

Ističu i da je Ministarstvo sa svoje strane već preventivno pokrenulo mehanizme sa kojima raspolaže - prvenstveno koordinaciju svih učesnika u energetskom sistemu Srbije.

Dok iz domaće proizvodnje podmiruje nešto ispod 13 odsto potreba, Srbija sve preostale neophodne količine uvozi isključivo iz Rusije, podaci su Agencije za energetiku.

Puštanjem u rad gasovoda Balkanski tok prvog dana 2021. Srbija se priključila na ruski gasovod Turski tok. Novim gasovodom, prema projekcijama Energetske zajednice, monopol ruskog Gasproma na tržištu Srbije "ojačan je za najmanje 20 godina".

Evropa se suočava se sa naglim skokom cena energenata usled povećane globalne potražnje dok se svet oporavlja od pandemije korona virusa i isporuke prirodnog gasa iz Rusije koja je niža od očekivane. Nestašice i rast cena gasa uzrokovao je skok računa za struju u Evropi, jer se gas često koristi za proizvodnju električne energije.

Gas i do deset puta skuplji nego 2020.
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:23 0:00
XS
SM
MD
LG