Dostupni linkovi

Ministarka finansija SAD će od svojih kolega tražiti jači pritisak na Moskvu


Ministarka finansija SAD, Dženet Jelen, tokom saslušanja u Predstavničkom domu američkog Kongresa, Vašington, 6. april 2022.
Ministarka finansija SAD, Dženet Jelen, tokom saslušanja u Predstavničkom domu američkog Kongresa, Vašington, 6. april 2022.

Američka ministarka finansija Dženet Jelen (Janet Yellen) će tokom ove sedmice tražiti od svojih kolega da pojačaju pritisak na Moskvu zbog invazije na Ukrajinu, naveo je visoki zvaničnik ministarstva 18. aprila, prenosi AFP.

Jelen će ovog proljeća učestvovati u sastancima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Svjetske banke, kao i sastancima finansijskih zvaničnika iz zemalja članica grupa G7 i G20.

Uticaj rata u Ukrajini na svjetsku ekonomiju će biti ključna tema.

"Ministarka vjeruje da je ruska invazija na Ukrajinu pokazala potrebu da najveće svjetske ekonomije zajedno odbrane međunarodni poredak, te da zaštite mir i napredak", rečeno je novinarima.

Takođe je navedeno da će ona iskoristiti sastanke zakazane za ovu nedjelju, da radi sa američkim saveznicima na povećanju ekonomskog pritiska na Rusiju, a istovremeno da ublaži efekte "prelivanja" krize.

MMF i Svjetska banka su već upozoravali na razornu cijenu koju je rat nametnuo svjetskoj ekonomiji, naročito kroz rastuće cijene energenata i hrane u vrijeme visoke inflacije.

Zapadne sankcije Moskvi su doprinijele rastu inflacije, a siromašne zemlje su naročito snažno pogođene.

Iako je Jelen zabrinuta zbog uticaja sankcija, neimenovani zvaničnik ističe da su "SAD čvrsto riješene u tome da pozivaju Rusiju i njeno rukovodstvo na odgovornost, te su zato nametnule teške sankcije".

Vašington će takođe nastaviti sa svojim naporima da kazni države koje žele da izbjegnu nametanje sankcija Rusiji.

Nije navedeno o kojim sankcijama, ali ni o kojim zemljama se radi.

Iako će ministarka Jelen učestvovati u svim ključnim sastancima ove nedjelje, uključujući i samit G20 na kojem će biti riječi o uticaju rata u Ukrajini na ekonomiju, neće prisustvovati drugim sastancima ukoliko zvaničnici iz Moskve budu prisutni.

Zvaničnici ruskih finansijskih institucija bi trebalo da učestvuju na samitu G20 koji se održava u Indoneziji u srijedu, 20. aprila, na daljinu.

Drugi zvaničnici iz vodećih svjetskih ekonomija bi takođe mogli da bojkotuju sastanke zbog ruskog prisustva.

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) je ranije predložio izbacivanje Rusije iz grupe G20, koja okuplja najmoćnije svjetske ekonomije, uključujući i Evropsku uniju.

Izvor: AFP

XS
SM
MD
LG