Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Balkan i istospolne zajednice: Ima li razumijevanja?


U BiH, Srbiji i Crnoj Gori, registracija istospolne zajednice nije moguća

U rubrici Radija Slobodna Evropa „Glasom mladih“ bavimo se mladima u regiji, njihovim željama, težnjama i problemima. Svake nedjelje govorimo o mladim uspješnim ljudima, onima kojima se još uvijek nije pružila prilika da svoje talente pokažu na pravi način ali i onima koji su spremni mijenjati svijet u kom žive.

Ovoga tjedna, govorimo o odnosu mladih u regiji prema pitanju istospolnih zajednica.

U Evropi i svijetu prisutan je trend pravnog priznavanja istospolnih brakova. Prva je to uradila Holandija, a nedavno je i Njemačka pravno regulisala istospolne zajednice.

Ovo pitanje je riješeno u većini zemalja Evropske unije na dva načina, tako što su izjednačene sa bračnim zajednicama ili se registruju partnerstva. Među zemljama bivše Jugoslavije, prema LGBT zajednicama najliberalnija je Slovenija, dok Hrvatska dozvoljava istospolne zajednice, ali ih ne izjednačava sa bračnim partnerima, jer ne regulišu pitanja usvajanja djece.

U Bosni i Hercegovini postoje zakoni koji štite, između ostalog i LGBT osobe od diskriminacije. Ali, nema mogućnosti registracije istospolne zajednice. Prema istraživanjima Sarajevskog otvorenog centra, od 366 LGBT osoba u prosječnoj životnoj dobi od 26 godina iz BiH, njih 37 posto su u trajnoj stabilnoj emotivnoj vezi i većina bi zaključila životno partnerstvo ako bi to bilo moguće u BIH. Šta o tome misle mladi Tuzlaci pitala je Maja Nikolić.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:01 0:00
Direktan link

Većina mladih u Srbiji, ako je suditi prema anketi RSE na ulicama Beograda, nema ništa protiv istospolnih brakova. Da li će to i zakonski biti omogućeno pokazaće se naredne godine, jer kako se najavljuje do 2020. godine moguće je da bude donesen građanski zakonik koji će regulisati i prava istospolnih zajednica. O ovoj temi se u Srbiji, zemlji tradicionalnih vrijednosti, do sada nije mnogo pričalo, podseća Milan Nešić.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:00 0:00
Direktan link

LGBT zajednica u Crnoj Gori je mala i još u razvoju. Nema mogućnosti registracije, a država se deklerativno zalaže da se regulišu njihova prava. Mladi nisu tolerantni prema LGBT osobama, a oni sa kojima je razgovarala naša Lela Šćepanović u Nikšiću ne odobravaju istospolne brakove.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:20 0:00
Direktan link

Mladi i EU

Mladi u Srbiji sve manje su za članstvo u Evropskoj uniji, što se dijelom može tumačiti i kao njihov protest zbog odnosa vlasti prema eurointegracijama, ali i ponašanjem EU. Jedno od posljednjih istraživanja pokazalo je da samo četvrtina ispitanih pozitivno gleda na Evropsku uniju, dok ukupno 42 posto podržava eurointegracije Srbije. Zoran Glavonjić

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:55 0:00
Direktan link

Mnogi Bosanci i Hercegovci idu u zemlje Evropske unije, uglavnom da traže posao. Razočarani su odnosom države prema mladima, posebno odnosom političara. Iako zavodi za zapošljavanje odvajaju novac za mlade, to nije garant da će sačuvati posao, nakon godinu dana pripravničkog statusa. Bez posla i perspektive mladi odlaze. Priču ima Arnes Grbešić.

molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:51 0:00
Direktan link

U borbi protiv mržnje među drugima i drugačijima, mladi okupljeni u 'Koaliciju za Srebrenicu', dijalogom stvaraju međusobno povjerenje i nastoje osigurati bolju budućnost mladima tog grada. Kroz muzičke radionice, filmsku umjetnost i druge kreativne radnje mladi se druže i upoznaju, pa i sklapaju prijateljstva. Sadik Salimović.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:17 0:00
Direktan link

Nevena Božović trenutno je jedna od perspektivnih mladih pjevačica u Srbiji. Nastupala je na brojnim festivalima, gdje je ostvarila zapažene rezultate. Nedavno je osvojila drugo mjesto na Međunarodnom festivalu umjetnosti u Bjelorusiji. Sa mladom muzičkom nadom iz Srbije razgovarao je Ivan Katavić.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:33 0:00
Direktan link
Marijo Bošnjak
Marijo Bošnjak

Zajedno sa grupom prijatelja, dvadesetosmogodišnji Marijo Bošnjak iz Mostara, već godinama radi na spašavanju nekoliko krda divljih konja, koji slobodno tumaraju brdskim područjem Bila, između Mostara i Širokog Brijega. U vrelim ljetnjim danima, ove plemenite životinje, ne bi mogle preživjeti bez ljudske intervencije, zato Marijo svoje slobodno vrijeme koristi da im pomogne. Sa njim je razgovarao Mirsad Behram.

molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:03:19 0:00
Direktan link

  • 16x9 Image

    Aida Đugum

    Diplomirala žurnalistiku na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu 2003. godine. Radiju Slobodna Evropa pridružila se 2007. Obavlja poslove novinara-reportera za radijski program i emisiju TV Liberty.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG